Σύγχυση επικρατεί για τις εξελίξεις στο Ιράν μετά τη διάψευση του Ντόναλντ Τραμπ από Ιράνό αξιωματούχο. Μετά το τελεσίγραφο, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι αναβάλει για 5 μέρες τα πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές του Ιράν
Αν χτυπήσεις ενεργειακές εγκαταστάσεις, θα χτυπήσουμε και εμείς, δήλωσαν νωρίτερα τη Δευτέρα οι Φρουροί της Επανάστασης στον Αμερικανό πρόεδρο.
«Oι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ αποσκοπούν στη μείωση των τιμών στην ενέργεια και στην εξασφάλιση χρόνου για τα στρατιωτικά του σχέδια» αναφέρει το ιρανικό ΥΠΕΞ.
«Δεν έχουν υπάρξει άμεσες ή έμμεσες διαπραγματεύσεις, και δεν υπάρχουν» διεμήνυσε ο Ιρανός αξιωματούχος.
Οι ισραηλινοί ανακοίνωσαν νέο κύμα επιθέσεων στην Τεχεράνη, λίγα λεπτά μετά τις ανακοινώσεις του πρόεδρου των ΗΠΑ.
Πάντως, πηγή που γνωρίζει τα στρατιωτικά σχέδια του Ισραήλ δήλωσε στο Reuters ότι η Ουάσινγκτον είχε ενημερώσει την Ιερουσαλήμ για τις συνομιλίες της με την Τεχεράνη, και ότι το Ισραήλ είναι πιθανό να ακολουθήσει την Ουάσινγκτον στην αναστολή οποιασδήποτε επίθεσης σε ιρανικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και ενεργειακών υποδομών.
Η IEA (Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας) προειδοποίησε ότι η ενεργειακή κρίση είναι χειρότερη από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970. Το Ιράν έχει δηλώσει ότι θα κλείσει επ’ αόριστον το Στενό του Ορμούζ και θα επιτεθεί στις περιφερειακές υποδομές εάν οι ΗΠΑ πραγματοποιήσουν την απειλή τους να βομβαρδίσουν τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, εάν το στενό δεν ανοίξει ξανά μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.
πρωτεύουσας, Βηρυτού, περίπου το 15% της λιβανέζικης επικράτειας.
Οι άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε φίλους και συγγενείς ή σε κρατικά καταφύγια ή απλώς έχουν στήσει στρατόπεδα κατά μήκος της ακτογραμμής της Βηρυτού, η οποία είναι η ίδια η περιοχή μιας πρόσφατης ισραηλινής επιδρομής».






