Την πρώτη δημόσια αντίδραση για την τοποθέτηση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ως πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην ΕΡΤ ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, από τον Απόστολο Μαγγηριάδη για το θέμα και αν σημαίνει κάτι το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόμενη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες επιλέγουν πρέσβη εκτός διπλωματικού σώματος για την Ελλάδα.
«Ξέρετε, κατά κανόνα πρέσβεις εκτός διπλωματικού σώματος επιλέγονται από την Αμερική για τις πολύ μεγάλες και σημαντικές πρεσβείες. Οπότε ίσως αυτό κάτι λέει και για τον ρόλο της» είπε αρχικά o πρωθυπουργός.
Ο δημοσιογράφος αντέτεινε πως τα προηγούμενα χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεγαν για την Ελλάδα έναν διπλωμάτη καριέρας «που είχε πρόσβαση στο βαθύ κράτος, στο κατεστημένο των Ηνωμένων Πολιτειών», όπως χαρακτηριστικά είπε. Τότε ο πρωθυπουργός έσπευσε να τονίσει πως ο απερχόμενος πρέσβης, κ. Τσούνης, που επίσης δεν ανήκει στο διπλωματικό σώμα, ήταν πολύ καλός πρέσβης.
Μητσοτάκης: Χρήσιμο που η Γκίλφοϊλ είναι κοντά στο περιβάλλον του Τραμπ
Ερωτώμενος αν η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ θα έχει άμεση επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν το ξέρω. Από αυτά τα οποία γνωρίζω, όμως, σίγουρα είναι ένας άνθρωπος ο οποίος φαίνεται να είναι κοντά στο περιβάλλον του προέδρου Τραμπ και νομίζω ότι αυτό είναι χρήσιμο».
Ωστόσο, αμέσως συμπλήρωσε: «Αλλά μη δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία. Ξέρετε, οι εποχές όπου οι Αμερικανοί πρέσβεις καθόριζαν τις εξελίξεις και ενίοτε επηρέαζαν και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, νομίζω ότι ανήκουν σε έναν άλλο αιώνα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις «είναι βαθιές και σφυρηλατημένες». «Σίγουρα πιστεύω ότι όποιος πρέσβης κι αν ερχόταν, την ενίσχυση αυτών των σχέσεων θα υπηρετούσε», τόνισε ο πρωθυπουργός