Φλέγεται η Μέση Ανατολή με τη Χεζμπολάχ να έχει σημαντικές απώλειες στελεχών μετά τις συνεχίσεις επιθέσεις των δυνάμεων του Ισραήλ στον Λίβανο. Η ανησυχία σε όλο τον κόσμο είναι διάχυτη για ολική ανάφλεξη του πολέμου στην περιοχή.
Μετά τον Ιμπραήμ Ακίλ η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου (21.09.2024) ότι νεκρός από επιθέσεις του Ισραήλ είναι ο υψηλόβαθμος διοικητής Αχμέτ Ουάχαμπι, που ήταν υπεύθυνος του στρατιωτικού σκέλους των ειδικών δυνάμεων Ραντουάν στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα μέχρι τις αρχές του 2024.
Ο Αχμέτ Ουάχαμπι σκοτώθηκε χθες (20.09.2024) από μία επιδρομή του Ισραήλ σε προάστια της Βηρυτού όπου υπήρχαν στελέχη της Χεζμπολάχ.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Χεζμπολάχ έκανε γνωστό ότι 14 μέλη της σκοτώθηκαν στη χθεσινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη λιβανική πρωτεύουσα της Βηρυτού, μαζί με τον ανώτατο διοικητή Ιμπραήμ Ακίλ.
Η Χεζμπολάχ λέει ότι ο Ουάχαμπι ήταν ο επικεφαλής της «κεντρικής μονάδας εκπαίδευσης» της οργάνωσης και προηγουμένως ήταν κορυφαίος διοικητής στην ελίτ της Δύναμης Ραντβάν. Όπως και άλλοι αξιωματικοί της Χεζμπολάχ, ο Ουαχάμπι συμμετείχε επίσης σε μάχες υπέρ του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Η Χεζμπολάχ έχει κάνει γνωστό 497 μέλη που έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των συνεχιζόμενων μαχών από τον Οκτώβριο.
Ποιος ήταν ο Ιμπραήμ Ακίλ
Μεγάλη απώλεια για την Χεζμπολάχ ήταν ο θάνατος του Ιμπραήλ Ακίλ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ την Παρασκευή σε μια γειτονιά της Βηρυτού σκότωσε.
Ο Ακίλ, γνωστός και ως «παγκόσμιος τρομοκράτης» έχει υπηρετήσει στο ανώτατο στρατιωτικό όργανο της Χεζμπολάχ, το Συμβούλιο Τζιχάντ, και έχει λάβει κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για συμμετοχή σε δύο τρομοκρατικές επιθέσεις το 1983 που σκότωσαν περισσότερους από 300 ανθρώπους στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό και στους στρατώνες του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.
Πέρυσι οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει με 7 εκατομμύρια δολάρια για όποιον έδινε πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην ταυτοποίηση, τον εντοπισμό, τη σύλληψη ή την καταδίκη του. Ενημέρωνε επίσης ότι ήταν υπεύθυνος για τη σύλληψη Αμερικανών και Γερμανών ομήρων στον Λίβανο τη δεκαετία του 1980.
Το Ισραήλ θα συνεχίσει να «αμύνεται» έναντι της Χεζμπολάχ του Λιβάνου
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, ο Ντάνι Ντάνον, τόνισε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως δεν μπορεί να αποκλείσει νέες επιχειρήσεις εναντίον του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ.
«Δεν θα επιτρέψουμε η Χεζμπολάχ να συνεχίσει τις προκλήσεις της. Οι ενέργειές της παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και το Ισραήλ θα αμυνθεί», είπε ο κ. Ντάνον.
Ανέφερε πως από την 8η Οκτωβρίου, όταν η Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ για να υποστηρίξει τον σύμμαχό της, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας, οι μαχητές της έχουν εκτοξεύσει πάνω από 8.000 ρουκέτες εναντίον της χώρας του. Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί στο βόρειο Ισραήλ, ανέφερε.
Ακόμη, ο κ. Ντάνον επέκρινε τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ επειδή δεν ανέφερε στην ομιλία του ούτε μια φορά το όνομα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, του Χασάν Νασράλα. «Αντί να κατηγορείτε εμάς, ειρηνικοί μας γείτονες», πέταξε σαρκαστικά, «θα έπρεπε να αναλάβετε δράση τώρα για να περιορίσετε τη Χεζμπολά». Κατήγγειλε ακόμη πως «επιτρέψατε» μια «τρομοκρατική οργάνωση να δημιουργήσει κράτος εν κράτει».
«Ξέρουμε πως το αληθινό πρόβλημα δεν είναι ο Λίβανος, το αληθινό πρόβλημα είναι η Χεζμπολάχ», συνέχισε και είπε πως προσφέρεται να «καθίσουμε (…) και να βρούμε συμβιβαστική λύση κάποιου είδους».
«Αν συνεχίσετε να αγνοείτε την επιθετικότητα της Χεζμπολάχ, εσείς θα είσαστε υπεύθυνοι για τα δεινά του λιβανικού λαού», είπε ακόμη, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του δεν θέλει «ευρύτερο πόλεμο» αλλά να «προστατεύσει» τους πολίτες της.
Όταν ρωτήθηκε για τις επιθέσεις στον Λίβανο με τη χρήση βομβητών και ασυρμάτων που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά, ο κ. Ντάνον είπε πως δεν θέλει να σχολιάσει. «Αλλά μπορώ να σας πω πως θα κάνουμε όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να στοχοποιήσουμε τους τρομοκράτες αυτούς», πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου Χαμπίμπ αξίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να «αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει» τις επιθέσεις στη χώρα του, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθήσει «μεγάλη έκρηξη» στην περιοχή, από την οποία «πρέπει να καταλάβετε πως δεν θα γλιτώσει ούτε η Δύση, ούτε η Ανατολή — θα μας γυρίσει πίσω στον Μεσαίωνα».