Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα επιβάλει «παγκόσμιο δασμό» 10% επιπλέον των υφιστάμενων αμερικανικών δασμών, χρησιμοποιώντας το άρθρο 122 του Εμπορικού Νόμου του 1974, το οποίο επιτρέπει στον πρόεδρο να επιβάλλει προσωρινά περιορισμούς στις εισαγωγές για έως και έξι μήνες
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε την Παρασκευή ότι ο Τραμπ παραβίασε την ομοσπονδιακή νομοθεσία όταν επέβαλε μονομερώς εκτεταμένους δασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο, σε μια ηχηρή ήττα για τον Λευκό Οίκο σε ζήτημα που βρίσκεται στον πυρήνα της εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής του.
Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, ο Τραμπ χαρακτήρισε την απόφαση βαθιά απογοητευτική και είπε ότι είναι «ντροπή για ορισμένα μέλη του Δικαστηρίου», εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για την κρίση των δικαστών.
Πράλληλα, ο Τραμπ είπε ότι τώρα «οι ξένες χώρες είναι τόσο χαρούμενες», προειδοποιώντας ωστόσο πως «δεν θα χορεύουν για πολύ».
Παράλληλα υποστήριξε ότι το Δικαστήριο «έχει επηρεαστεί από ξένα συμφέροντα», ενώ τόνισε ότι διαθέτει «μεθόδους ακόμη ισχυρότερες» για να προχωρήσει, παρά την απόφαση.
Ο Τραμπ ανέφερε ότι «θα χρησιμοποιηθούν άλλες εναλλακτικές λύσεις στους δασμούς», προσθέτοντας ότι «θα μπορούσε να εισπράξουμε περισσότερα χρήματα».
Παράλληλα υποστήριξε ότι «μου επιτρέπεται να διακόψω κάθε εμπόριο με μια χώρα» και ότι «μου επιτρέπεται να επιβάλω εμπάργκο», τονίζοντας: «Μπορώ να κάνω ό,τι θέλω να κάνω, αλλά δεν μπορώ να χρεώσω χρήματα»





