Η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Alpha Bank αποτελεί σταθμό στην ιστορία της και σημείο αναφοράς για τον εγχώριο τραπεζικό τομέα, διότι υλοποιήθηκε με την είσοδο ενός μετόχου που πρωταγωνιστεί στη διεθνή τραπεζική σκηνή.
Η Alpha Bank απέκτησε έναν ακόμα ισχυρό νέο μέτοχο στην Ελλάδα, ενώ οι δύο τράπεζες προχωρούν σε συγχώνευση των θυγατρικών τους στη Ρουμανία, δημιουργώντας την τρίτη σε μέγεθος τράπεζα.
Ο CEO της Αlpha Bank, o oποίος υπήρξε ο πρωτεργάτης του μεγάλου deal με την UniCredit μίλησε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και τον Αλέξανδρο Κασιμάτη για τις λεπτομέρειες και τα οφέλη από τη σύμπραξη των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων.
“Η σύμπραξή μας με έναν ισχυρό εταίρο μάς καθιστά τη 14η χώρα στο πανευρωπαϊκό δίκτυό του και ανοίγει σε εμάς και στους πελάτες μας ένα παράθυρο στον κόσμο. Πρόκειται για μια ηχηρή δήλωση εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στην τράπεζά μας” δηλώνει ο κ. Ψάλτης.
Επιπλέον, όπως σημειώνει, λειτουργεί ως εφαλτήριο ποιοτικής αναβάθμισης του μετοχολογίου μας, καθώς μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα με αναπτυξιακή ατζέντα έρχεται να διαδεχθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ετσι, κλείνει ένας πρώτος μεγάλος κύκλος στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε μια σταθερή μετοχική βάση από μακροπρόθεσμους στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι επενδύουν στην προοπτική της Αlpha Bank.
Ο κ. Ψάλτης στην διαπίστωση πως του πιστώνουν προσωπικά το deal, οτι δηλαδή διαπραγματεύτηκε απευθείας με τον CEO της UniCredit και έφερε μια συμφωνία που απελευθερώνει την τράπεζα τονίζει πως η συμφωνία αυτή είναι καρπός πολύμηνης, συστηματικής και αθόρυβης προσπάθειας στελεχών από τις διοικήσεις και των δύο τραπεζών.
“Η σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίας εκτίμησης που πάντα είχαμε με τον ομόλογό μου, Αντρέα Ορτσέλ, προφανώς συνέβαλε στη θετική έκβαση των διαβουλεύσεων, αλλά το κλειδί της συμφωνίας ήταν η εντατική, ομαδική δουλειά των συνεργατών μας και, βεβαίως, η ενεργή υποστήριξη από κρίσιμους θεσμικούς παράγοντες. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, και ένα ακόμη σχόλιο. Ολα τα παραπάνω δεν θα είχαν επιτευχθεί εάν η ελληνική οικονομία δεν είχε γυρίσει σελίδα, ανακτώντας την επενδυτική βαθμίδα, χάρη στην εφαρμογή υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής, και αν η τράπεζά μας δεν είχε προχωρήσει με τολμηρά βήματα στην εξυγίανση και τον μετασχηματισμό της. Mόνο έτσι μπορέσαμε να προσελκύσουμε την πρώτη επένδυση μεγάλου ξένου τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα έπειτα από 17 χρόνια” καταλήγει.
Σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη βρισκόμαστε σε μια ιδανική συγκυρία, ώστε να σηματοδοτηθεί η έναρξη μιας νέας στρατηγικής σχέσης Πολιτείας και τραπεζών, που θα αποτυπώνει την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση σε οικονομία και τραπεζικό κλάδο και με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας προγραμμάτων που βασίζονται σε αυτή τη σύμπραξη, όπως το «Σπίτι μου» για νέους, καθώς και την αύξηση των επιχειρήσεων που μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.