«Κάθε μέτρο της ουκρανκής γης μας που ανακτάται από διαμαρτυρίες είναι ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα προς τη νίκη», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας στο νέο του μήνυμα
Να αντισταθούν με όλες τις δυνάμεις τους καλεί σε νέο του μήνυμα τους Ουκρανούς ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας από τους πολίτες και τους στρατιώτες να δώσουν τις μάχες τους με όλες τις δυνάμεις τους και να μην δώσουν τη χώρα στον εχθρό.
«Ουκρανοί! Σε όλες τις πόλεις μας, όπου εισέβαλε ο εχθρός, προχωρήστε στην επίθεση. Βγείτε στους δρόμους. Πρέπει να παλεύουμε κάθε φορά που έχουμε μια ευκαιρία», τόνισε αρχικά στο νέο του μήνυμα και συνέχισε: «Οι Ουκρανοί δεν θα δώσουν τη χώρα τους σε έναν εχθρό και θέλω να επαινέσω όλους όσους αντιστέκονται και πίστεύουν σε αυτόν τον αγώνα».
«Όταν δεν έχεις όπλο, αλλά σου απαντούν με πυροβολισμούς και δεν τρέχεις… Αυτός είναι ο λόγος που η κατάληψη είναι προσωρινή. Ο λαός μας δεν κάνει πίσω», τόνισε ο Ζελένσκι.
Ο Ουκρανός πρόεδρος χειροκρότησε την αντίσταση και τις διαμαρτυρίες του ουκρανικού λαού προς τους Ρώσους στρατιώτες που έχουν εισβάλει στη χώρα.
«Κάθε μέτρο της ουκρανικής γης μας που ανακτάται από διαμαρτυρίες είναι ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα προς τη νίκη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Τι ζήτησε από την αμερικανική Γερουσία
Νωρίτερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι με μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ για να ζητήσει την παροχή επιπλέον βοήθειας για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η ολομέλεια της Γερουσίας και του Λευκού Οίκου προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση μέσω Zoom που διήρκεσε περίπου μία ώρα, καθώς οι δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν εξακολουθούν να απειλούν την ουκρανική πρωτεύουσα του Κιέβου για δέκατη μέρα σήμερα.
Στη συνάντηση ο Ζελένσκι επανέλαβε την έκκλησή του προς το ΝΑΤΟ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του με σκοπό να περιοριστούν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές. Επίσης, στα αιτήματα του Ουκρανού προέδρου ήταν και η παροχή επιπλέον ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι νομοθέτες έχουν εκφράσει επανειλημμένως την αντίθεσή τους στην επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, καθώς αυτό θα απαιτούσε την κατάρριψη ρωσικών αεροπλάνων, οδηγώντας το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.
Οικονομική βοήθεια 10 δισ. δολαρίων
Οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές υποσχέθηκαν σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 10 δισ. δολάρια για να βοηθήσουν την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος από την πλευρά του επανέλαβε το αίτημά του να σταλούν στη χώρα του μαχητικά ρωσικής κατασκευής.
«Θα αποδεσμεύσουμε γρήγορα αυτά τα 10 δισεκ. δολάρια για να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό σε οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο και στον τομέα της ασφάλειας», είπε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ, σύμφωνα με μια καλά πληροφορημένη πηγή.
Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές και βουλευτές συμμετείχαν σε αυτήν τη συνομιλία που έγινε μέσω του Zoom. «Είμαστε ενωμένοι για να στηρίξουμε την Ουκρανία», είπε από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Στιβ Ντέινς μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Πρέπει να εγκρίνουμε αυτή τη βοήθεια των 10 δισεκ., που θα είναι εν μέρει ανθρωπιστική, εν μέρει στρατιωτική», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Ζελένσκι ζήτησε να ενισχυθούν οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να απαγορευτούν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου και να αποκλειστεί η Μόσχα από το σύστημα των πιστωτικών καρτών Visa και Mastercard. Έκανε επίσης έκκληση στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης να του παραχωρήσουν αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής «θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν ώστε η κυβέρνηση να διευκολύνει αυτή τη μεταφορά», ανέφερε ο Σούμερ σε μια ανακοίνωσή του.
«Υπάρχουν διαθέσιμα αεροσκάφη σε ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ, τα οποία οι Ουκρανοί ξέρουν να τα πιλοτάρουν, όμως προφανώς οι ΗΠΑ αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης», σχολίασε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Twitter. «Ας τους δώσουμε όλα τα αεροπλάνα και όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρειάζονται», συνέχισε, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ είχε δηλώσει την περασμένη Κυριακή ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι διατεθειμένες να παραχωρήσουν μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG, που οι Ουκρανοί πιλότοι ξέρουν πώς να τα χειριστούν, όμως οι χώρες που τα διαθέτουν, όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία στη συνέχεια αντιμετώπισαν με επιφύλαξη αυτήν την πρόταση.
Δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να βοηθήσει η Ουάσινγκτον στη «μεταφορά» των αεροσκαφών αυτών. Θα μπορούσε ενδεχομένως να διευκολύνει τη συναλλαγή ή ίσως να αντικαταστήσει τα μαχητικά που οι σύμμαχοί της θα παραχωρήσουν στην Ουκρανία.