Στην ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται η πολιτική αντιπαράθεση τις επόμενες τρεις ημέρες καθώς τις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας την οποία θα καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά της κυβέρνησης, στην σκιά της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση. Πρόκειται για τα κόμματα που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνυπογράψουν την πρόταση. Ο κ. Ανδρουλάκης για λόγους θεσμικής τάξης, όπως αναφέρουν συνεργάτες του ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Μάλιστα κατά πληροφορίες το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας έχει ήδη δοθεί από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ με την αξιωματική αντιπολίτευση να το εξετάζει.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο – πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που έδωσε το ΠΑΣΟΚ προς ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας για συνυπογραφή περιλαμβάνει τις εξής υποθέσεις:
Για τα Τέμπη: Τόσο για τις συνθήκες που οδήγησαν στο δυστύχημα όσο και σε ενέργειες συγκάλυψης των πραγματικών ευθυνών. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά και στην απόρριψη της πρότασης προανακριτικής μετά την δικογραφία της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για την μη εκτέλεση της 717.
Υποκλοπές και επιθέσεις σε Ανεξάρτητες Αρχές
Διαρροή προσωπικών δεδομένων από το Υπουργείο Εσωτερικών, με αναφορά στα e-mails Ασημακοπούλου
Ακρίβεια και αισχροκέρδεια
Εγκατάλειψη πυλώνων κοινωνικού κράτους, δημόσιας Παιδείας και Υγείας
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άμα τη επιστροφή του στην Ελλάδα από τον Καναδά, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στη Βουλή την Πέμπτη, απαντώντας σε υψηλούς τόνους στις αντιπολιτευτικές μομφές.
Το μεσημέρι, οπότε και αναμένεται να έχουμε το αίτημα της κατάθεσης της πρότασης δυσπιστίας, θα γίνει γνωστό το πότε πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό υπάρχει ένα περιθώριο 48 ωρών. Μπορεί δηλαδή να ξεκινήσει αμέσως το απόγευμα ή έπειτα από δύο μέρες.
Το βέβαιο είναι ότι η διάρκειά της θα πρέπει να είναι έως τρεις μέρες. Τρεις μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων τον λόγο θα λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί, υπουργοί και βουλευτές για το συγκεκριμένο θέμα. Αναμένεται να είναι μακρύς ο κατάλογος των ομιλητών, οπότε θα εξαντληθεί και το χρονικό όριο που προβλέπουν ο Κανονισμός και το Σύνταγμα. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία.