Σε εγρήγορση και αυξημένη ετοιμότητα ο ισραηλινός στρατός για τη χερσαία επίθεση στη Γάζα. Όλοι έχουν πάρει θέσεις μάχης στα σημεία που έχει κρίνει ο ισραηλινός στρατός πως είναι κομβικής σημασίας. Όπως περιέγραψε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη, στα σύνορα με τη Γάζα, σε κάθε είσοδο υπάρχουν check point, όπου ελέγχουν διαβατήρια και ταυτότητες κάτι που δεν γινόταν μέχρι σήμερα.
Ακόμα, όπως ανέφερε η δημοσιογράφος, υπάρχει εκνευρισμός και ένταση στους Ισραηλινούς ακόμα και στους ελέγχους. Συνεχείς είναι την ίδια στιγμή οι πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών.
Μετά την σημερινή αργία, πολλοί τοποθετούν την έναρξη των επιχειρήσεων τις επόμενες ώρες, ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη. Επίσκεψη πραγματοποίησε νωρίτερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου στο Νότιο Ισραήλ και αποδοκιμάστηκε από πολίτες.
Κατάρ: «Σύντομα η απελευθέρωση των ομήρων»
Το Κατάρ, μια από τις χώρες που έχουν μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση των ομήρων της Χαμάς, θεωρεί πιθανή την απελευθέρωση “πολύ σύντομα” των ομήρων χάρη στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αυτής σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
“Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι αυτό θα γίνει σήμερα, αύριο ή μεθαύριο. Αλλά βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην απελευθέρωση των ομήρων, κυρίως των αμάχων”, δήλωσε ο Μάτζεντ Αλ-Ανσάρι την επομένη της απελευθέρωσης δύο Αμερικανίδων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου.
Μια διαμεσολάβηση του Κατάρ οδήγησε στην απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων το βράδυ της Παρασκευής, καθώς η Ντόχα είχε εξηγήσει ότι είχε συζητήσεις με τους Ισραηλινούς και τη Χαμάς.
“Επί του παρόντος εργαζόμαστε για μια συμφωνία βάσει της οποίας θα απελευθερωθούν πρώτα όλοι οι άμαχοι όμηροι”, πρόσθεσε ο Αλ-Ανσάρι στη συνέντευξη.
Η απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων “μας καθησυχάζει, όπως και τους εταίρους μας, καθώς βλέπουμε ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες αποδίδουν και πρέπει να συνεχιστούν”, τόνισε.
Οι δύο γυναίκες επισκέπτονταν το κιμπούτς Ναχάλ Οζ όταν απήχθησαν από τη Χαμάς, κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσής της στο Ισραήλ. Αυτή είναι η πρώτη απελευθέρωση ομήρων που επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές.
Περίπου 200 όμηροι — Ισραηλινοί, ξένοι και πολίτες διπλής υπηκοότητας — απήχθησαν στο Ισραήλ και οδηγήθηκαν στη Γάζα από τους μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της χωρίς προηγούμενο επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε πόλεμο, με το Ισραήλ να βομβαρδίζει έκτοτε τη Λωρίδα της Γάζας για να “εξοντώσει” το ισλαμιστικό κίνημα.
Επικοινωνία Ερντογάν με τον επικεφαλής της Χαμάς
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγε, είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους συζήτησαν τις εξελίξεις στη Γάζα. Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα και ότι οι τραυματίες θα μπορούν να περιθάλπονται στην Τουρκία, αν χρειαστεί, και ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιτύχει κατάπαυση του πυρός στην περιοχή το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, δήλωσε επίσης ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνιμη λύση χωρίς τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.
Κινδύνεψε το συνεργείο της ΕΡΤ – Η περιγραφή της δημοσιογράφου Ευτυχίας Πενταράκη
«Σήμερα διαπιστώσαμε μία ένταση και εκνευρισμό από τους Ισραηλινούς, και έχει αλλάξει η στάση τους απέναντί σε όλους τους δημοσιογράφους που επιχειρούν και προσπαθούν να φτάσουν κοντά και να δουν τι γίνεται με τα στρατεύματα που έχουν πάρει θέσεις μάχης» ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη. Όπως περιέγραψε πηγαίνοντας σε ένα σημείο από αυτά στα οποία έχει βρεθεί αρκετές φορές και ρωτώντας προκειμένου το συνεργείο της ΕΡΤ να τραβήξει κάποια πλάνα, η απάντηση που έλαβε ήταν: «Όχι, φεύγετε από εδώ, έχει κηρυχτεί στρατιωτική περιοχή».
Στη συνέχεια η Ευτυχία Πενταράκη με το συνεργείο της ΕΡΤ μπήκανε στο αμάξι και τότε τους πλησίασε ένα άλλο αυτοκίνητο, με τον οδηγό εκνευρισμένο να τους λέει: «Τι θέλετε εδώ, φύγετε απο εδώ». Καθώς έφευγαν, η δημοσιογράφος είπε στον οπερατέρ Κάρλο Ρούβιο να σηκώσει την κάμερα και να τραβήξει ένα πλάνο. Τότε το αμάξι που τους ακολουθούσε πυροβόλησε πάνω απο το δικό τους, προκειμένου να τους δείξει ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται.
Ρουκέτες της Χεζμπολάχ εξουδετερώνει η ισραηλινή αυτοάμυνα
Την ίδια στιγμή ένταση επικρατεί και στα σύνορα με τον Λίβανο καθώς συνεχείς είναι και οι επιθέσεις της Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ.
Συνεχείς είναι οι εχθροπραξίες και εκτόξευση ρουκετών από την πλευρά του Λιβάνου προς την πλευρά του Ισραήλ τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ Κώστα Καντούρη. Η κάμερα της ΕΡΤ κατέγραψε την εξουδετέρωση ρουκετών από το αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ. Πέπλο φόβοι σκεπάζει τους πολίτες στη Χάιφα, όπου ζουν ειρηνικά Εβραίοι και Άραβες.
Χαμάς: Δεν συζητάμε για τους ομήρους μέχρι να σταματήσει η επίθεση στη Γάζα
H Χαμάς ανακοίνωσε ότι δεν θα συζητήσει την τύχη των ομήρων του στρατού του Ισραήλ, μέχρι να σταματήσει η ισραηλινή “επιθετικότητα” του στη Λωρίδα της Γάζας.
“Η στάση μας αναφορικά με τον στρατό του Ισραήλ είναι ξεκάθαρη: σχετίζεται με (ενδεχόμενη) ανταλλαγή κρατουμένων και δεν θα τη συζητήσουμε μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει την επιθετικότητα του στη Γάζα και στους Παλαιστίνιους”, δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάμ από τον Λίβανο, στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής.