Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ

Ελληνοτουρκικά: Η επομένη μέρα του τηλεφωνήματος Μητσοτάκη – Ερντογάν

Newsroom από Newsroom
29/06/2020 14:01
σε ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
A A
51
SHARES
109
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ελληνοτουρκικά: Η επομένη μέρα του τηλεφωνήματος Μητσοτάκη – Ερντογάν – Τα «σημεία-κλειδιά» της επικοινωνίας.

Τα σενάρια για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά την αναγνωριστική επικοινωνία που είχαν ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Τουρκίας

«Το πολύ σημαντικό της απευθείας συνομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι αυτό καθαυτό το τηλεφώνημα», υπογράμμισε κυβερνητικός αξιωματούχος, από τον οποίο ζητήσαμε να αξιολογήσει πόσο χρήσιμη ήταν η επικοινωνία του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Eίναι βαρύνουσας σημασίας το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησαν χωρίς διαμεσολάβηση, όπως μας εξήγησε διπλωματικός παράγοντας κάνοντας ταυτόχρονα την επισήμανση ότι «με το τηλεφώνημα δεν σημαίνει ότι λύθηκε κάποιο από τα προβλήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά μετράει η δυνατότητα επικοινωνίας».

Σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία, με την επιθετικότητα της Αγκυρας να συνεχίζεται και να κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα, με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας να κατηγορεί την Ελλάδα ότι προσπαθεί να δημιουργήσει «συμμαχίες του κακού» για να την περιθωριοποιήσει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον υπουργό Αμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, να προειδοποιεί ότι όσοι τους τεστάρουν θα στενοχωρηθούν, τονίζοντας ότι κάνουν λάθος όσοι υπολογίζουν ότι θα υποχωρήσουν, το τηλεφώνημα που είχε προχθές Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Ερντογάν ήταν το κατάλληλο «ξόρκι» για να σταματήσουν να συγκεντρώνονται σύννεφα που μπορούν να προκαλέσουν μια τέλεια καταιγίδα με ανυπολόγιστες συνέπειες.

«Δεν θα γίνει θερμό επεισόδιο», υπογραμμίζει ορθά-κοφτά κυβερνητικός αξιωματούχος όταν τον καλούμε να μας απαντήσει πόσο ακόμη μπορεί να διαρκέσει η κατάσταση του «μη πολέμου» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. «Η είδηση είναι ότι έγινε το τηλεφώνημα, γιατί το δύσκολο ήταν να καταφέρουν να μιλήσουν», σημείωσε.

Προτού ο κ. Μητσοτάκης σηκώσει το τηλέφωνο για να συνομιλήσει με τον κ. Ερντογάν, είχε προηγηθεί εξαντλητική προετοιμασία από δύο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού και του προέδρου της Τουρκίας αντίστοιχα. Την προπαρασκευή της συζήτησης είχαν αναλάβει η Ελένη Σουρανή, διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, και ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας.

Η συμφωνία ήταν να συζητηθούν μόνο θέματα «χαμηλής πολιτικής» και η κρίση με τον κορωνοϊό έδινε στους δύο ηγέτες μια θαυμάσια ευκαιρία να μιλήσουν «για τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις προσπάθειες αντιμετώπισής της, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών».

Κατά πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είπε στον κ. Ερντογάν ότι η Ελλάδα καταρχάς δεν είναι αντίθετη στη συμπερίληψη της Τουρκίας στην ομάδα των χωρών των δυτικών Βαλκανίων με τις οποίες σχεδιάζεται να ξεκινήσει άμεσα το άνοιγμα των συνόρων και οι αεροπορικές επικοινωνίες με τις χώρες της Ε.Ε. και της Σένγκεν. Για τη βαριά ασθενή οικονομία της Τουρκίας, η άφιξη ξένων τουριστών είναι κολοσσιαίας σημασίας. Ακόμη και η στάση του προέδρου της Τουρκίας σε μια σειρά από θέματα είναι προφανές ότι θα αναπροσαρμοστεί σε περίπτωση που επισημοποιηθεί ότι η φετινή χρονιά τουριστικά θα είναι καταστροφική για τη χώρα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν ότι η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα και χρειάζεται αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας

Η στάση χωρών που διάκεινται φιλικά στο καθεστώς Ερντογάν, όπως η Γερμανία, εφόσον τελικώς επιμείνουν στη σύσταση προς τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στην Τουρκία για διακοπές λόγω του κορωνοϊού, μπορεί να καταστεί άκρως προβληματική για την οικονομία της και να δημιουργήσει περιπλοκές σε μια σειρά διπλωματικά αλλά και πολιτικά θέματα, με κρίσιμη σημασία και για την Ελλάδα. Από τις αρχές Μαρτίου, όταν ο κ. Ερντογάν διαρρήγνυε τα ιμάτιά του ότι δεν θέλει να βρεθεί στον ίδιο χώρο, ούτε να μιλήσει ή να βρεθεί στην ίδια φωτογραφία με τον Ελληνα πρωθυπουργό, φαίνεται ότι κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.

Οσο κι αν οι Τούρκοι δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή που αυθαίρετα όρισαν στο τουρκολιβυκό μνημόνιο επιχειρώντας να σφετεριστούν ελληνική υφαλοκρηπίδα, η προοπτική κυρώσεων από την Ε.Ε. μοιάζει σαν να τους αναγκάζει να αναβάλουν την εφαρμογή του σχεδιασμού τους.

«Είμαστε σίγουροι για το δίκαιό μας και η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση. Δεν θα έπρεπε να είναι θέμα αν και πώς θα μιλήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο – δεν θα έπρεπε να είναι είδηση πώς θα μιλάμε για ζητήματα όπως π.χ. η πανδημία. Δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να υπάρχει μια επικοινωνία, πρέπει σώνει και καλά να λύσουμε όλα τα ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας», είχε πει ο κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο STAR στις 25 Mαΐου, σε μια αναφορά που δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδίαζε την επικοινωνία σε επίπεδο κορυφής για ένα θέμα «χαμηλής πολιτικής», όπως η κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

«Διπλωματία και συνεννόηση με σπασμένους διαύλους επικοινωνίας δεν γίνεται», είπε συνεργάτης του πρωθυπουργού στο «ΘΕΜΑ». Ασφαλείς πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν ότι η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα και χρειάζεται αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ τους.

«Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας δεν συνεπάγεται κατ’ ουδένα τρόπο εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα της χώρας», σημείωσε συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη με τον οποίο μίλησε το «ΘΕΜΑ».


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣΕρντογάνκυριάκος μητσοτάκηςΤΟΥΡΚΙΑ

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Τουρκολιβυκή πρόκληση νότια της Κρήτης: Ανακοίνωση για σεισμικές έρευνες εν μέσω επίσκεψης Μητσοτάκη 

12/02/2026 | 19:00
Featured

Γεραπετρίτης: Σημαντική η δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι η επίλυση των θεμάτων θα πρέπει να γίνεται επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου

12/02/2026 | 16:18
Featured

Η «σιδερένια» χειραψία Ερντογάν–Μητσοτάκη και το παρασκήνιο της Άγκυρας – Τι αποκαλύπτουν αναλυτές σε Ελλάδα και Τουρκία

12/02/2026 | 13:23
Featured

Στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία

12/02/2026 | 12:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Συνάντηση Μητσοτάκη με την Αννα Φόνσου


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Συναγερμός για την κακοκαιρία – Πορτοκαλί προειδοποίηση, θυελλώδεις άνεμοι και καταιγίδες: Τι πρέπει να κάνουν τώρα οι πολίτες

    146 shares
    Share 58 Tweet 37
  • Πολιτικός σεισμός: Άγκυρα, ΠΑΣΟΚ, Ντε Γκρες και οι σκιές στον διάλογο Αθήνας–Άγκυρας

    86 shares
    Share 34 Tweet 22
  • ΦΡΕΣΚΑ ΝΕΑ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2026: Αυξήσεις 2,4% σε 10 ειδικές παροχές – Ποιοι κερδίζουν, ποιοι κινδυνεύουν με μειώσεις

    83 shares
    Share 33 Tweet 21
  • ΠΡΟΣΟΧΗ! ΟΣΔΕ 2026: Ανοίγει μετά τον Μάιο – Αλλαγές στην αίτηση και πληρωμές ΕΛΓΑ–ΟΠΕΚΕΠΕ τις επόμενες 20 μέρες

    79 shares
    Share 32 Tweet 20
  • ΑΣΕΠ 2026: 3.974 προσλήψεις σε Δήμους και Νοσοκομεία – Οδηγός με 7 SOS για σωστή αίτηση

    74 shares
    Share 30 Tweet 19
  • ΝΕΑ ΟΠΕΚΑ – Έκτακτο Επίδομα Πάσχα 2026: Πληρωμές 27 Φεβρουαρίου, ποιοι κερδίζουν έως 250€ και πότε φαίνονται στα ΑΤΜ

    73 shares
    Share 29 Tweet 18
  • Πρωτιά τηλεθέασης της ΕΡΤ

    67 shares
    Share 27 Tweet 17
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch