Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ

Επίθεση Τραμπ στη Συρία: Cui Bono? Ποιος ωφελείται;

Newsroom από Newsroom
10/04/2017 18:29
σε ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
A A
51
SHARES
108
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Γράφει ο Ανδρέας Γ.Μπανούτσος, Ιδρυτής και Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ (kedisa.gr): Τα ξημερώματα της Παρασκευής 7 Απριλίου 2017 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέταξε τον βομβαρδισμό, με 59 πυραύλους Tomahawk τύπου Cruise, της αεροπορικής βάσης Shayrat στη Δυτική επαρχία Χομς της Συρίας.

Η ενέργεια αυτή ήρθε ως «απάντηση» στην αποδιδόμενη σε καθεστωτικές δυνάμεις του Άσαντ επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε στο Khan Sheikhoun στις 4 Απριλίου, μία πόλη ελεγχόμενη από τους αντάρτες στην επαρχία Idlib.

Για πολλοστή φορά οι ΗΠΑ επιτέθηκαν κατά ενός κυρίαρχου κράτους χωρίς προηγούμενη έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά σαφή παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία επίσημη ανεξάρτητη έρευνα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το τι πραγματικά συνέβη στην Idlib με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο περισσότεροι από 60 άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, ο Πρόεδρος Τραμπ επέρριψε την ευθύνη στο καθεστώς Άσαντ και διέταξε την επίθεση κατά της Συρίας. Οι Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι η τραγωδία προέκυψε ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού από Συριακά αεροπλάνα μίας αποθήκης στην οποία οι Τζιχαντιστές κρατούσαν χημικά όπλα με αποτέλεσμα την έκλυση των αερίων στην γύρω περιοχή και τον θάνατο αθώων ανθρώπων. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα για το τι πραγματικά έγινε στην Idlib και για αυτό θα έπρεπε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διατάξει άμεσα μία έρευνα από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες αντί να κατηγορηθεί χωρίς αποδείξεις ο Άσαντ.

Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι ο Άσαντ δεν είχε κανένα απολύτως συμφέρον την ώρα που επικρατούσε στα πεδία των μαχών με συμβατικά όπλα κατά των Τζιχαντιστών να εξαπολύσει επίθεση με χημικά όπλα κατά αμάχων. Επομένως στο θεμελιώδες ερώτημα cui bono? (ποιος ωφελείται;) η απάντηση είναι ότι δεν ωφελείται ο Άσαντ ούτε φυσικά οι σύμμαχοί του οι Ρώσοι. Κατά την εκτίμηση του γράφοντος έχουμε μία επανάληψη του περιστατικού στην Ανατολική Γκούτα στη Συρία τον Αύγουστο του 2013 όπου η επίθεση με χημικά όπλα κατά αμάχων είχε και πάλι αποδοθεί στο καθεστώς Άσαντ ενώ όπως αποδείχθηκε αργότερα την επίθεση την είχαν εξαπολύσει οι Τζιχαντιστές, οι οποίοι είχαν προμηθευτεί τα χημικά όπλα από τις Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες με τη σειρά τους τα είχαν προμηθευτεί μέσω Λιβύης από τους Αμερικανούς.

[irp posts=”123068″ name=”ΗΠΑ-Ρωσία: Ωρα μηδέν λόγω Συρίας”]

Την εξήγηση αυτή έχει δώσει με πειστικό τρόπο ο πολυβραβευμένος Αμερικανός ερευνητής-δημοσιογράφος Seymur Hersh. Αν το 2013 η επίθεση με χημικά όπλα είχε αποδοθεί εσφαλμένα αν όχι εσκεμμένα στον Άσαντ γιατί να μην έχει συμβεί το ίδιο τώρα; Επιπρόσθετα ο Διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων επιβεβαίωσε τον Ιανουάριο του 2016 ότι η διαδικασία για την καταστροφή του συνόλου των αποθεμάτων χημικών όπλων της Συρίας (η οποία είχε συμφωνηθεί από τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο του 2013) είχε ολοκληρωθεί. Επομένως το καθεστώς Άσαντ τον Απρίλιο του 2017 δεν διέθετε αποθέματα χημικών όπλων για να μπορέσει να εξαπολύσει την επίθεση. Ποιος ωφελείται λοιπόν; Κατά την εκτίμηση του γράφοντος εκείνοι οι οποίοι ωφελούνται κατά πάσα πιθανότητα είναι το «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ και οι νεοσυντηρητικοί κύκλοι στη Ουάσιγκτον οι οποίοι επέβαλαν στον Πρόεδρο Τραμπ αλλαγή της διακηρυγμένης και προεκλογικά εξωτερικής του πολιτικής για συνεννόηση με τη Ρωσία στην επίλυση της Συριακής κρίσης. Μόλις μία εβδομάδα πριν την επίθεση κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλλερσον είχε δηλώσει ότι προτεραιότητα των ΗΠΑ δεν είναι η απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία αλλά πως το μέλλον του θα καθοριστεί από τη βούληση του Συριακού λαού.

Τι συνέβη λοιπόν και ο Πρόεδρος Τραμπ άλλαξε ρότα στη Συριακή κρίση μέσα σε μία εβδομάδα; Προφανώς η επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία. Ναι αλλά από ποιον; Από τον Άσαντ; Δεν είχε συμφέρον να το κάνει. Τότε από ποιόν/ους; Πιθανότατα από τους ίδιους τους Τζιχαντιστές με τις ευλογίες και την καθοδήγηση(;) των κύκλων που αναφερθήκαμε παραπάνω. Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι πλέον όμηρος αυτών των κύκλων και επί της ουσίας συνεχίζει την πολιτική των εξωτερικών παρεμβάσεων και αλλαγής καθεστώτων (regime change) των προηγούμενων Αμερικανικών κυβερνήσεων την οποία ο ίδιος είχε καταγγείλει ως αντιπαραγωγική και επικίνδυνη προεκλογικά. Κλείνοντας θα επιχειρήσω να κάνω έναν ιστορικό παραλληλισμό. Ο Τραμπ εξελέγη τον περασμένο Νοέμβριο στην ηγεσία των ΗΠΑ ως εκπρόσωπος του «κόμματος της ειρήνης» όπως εκπρόσωπος του «κόμματος της ειρήνης» στην Αρχαία Αθήνα ήταν ο Νικίας.

Τελικά και παρά τις πεποιθήσεις του ο Νικίας αναγκάστηκε να ηγηθεί της καταστροφικής για την Αθηναϊκή ηγεμονία Σικελικής εκστρατείας (415-413 π.Χ.) υλοποιώντας την πολιτική του «κόμματος του πολέμου». Να ευχηθούμε λοιπόν ο Τραμπ να μην αποδειχθεί ο σύγχρονος Νικίας.

Πηγές

https://www.lrb.co.uk/v35/n24/seymour-m-hersh/whose-sarin

https://www.opcw.org/news/article/destruction-of-syrian-chemical-weapons-completed

http://in.reuters.com/article/mideast-crisis-syria-usa-tillerson-idINKBN1711QL

Πηγή: kedisa.gr

Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΝΟΥΤΣΟΣΗΠΑΚΕΔΙΣΑΣυρίαΣΥΡΙΑ ΤΩΡΑ

ΣχετικάΆρθρα

ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ κάνει κάμψεις με πεζοναύτες – Viral βίντεο

14/02/2026 | 17:00
Featured

Ρούτε: “Οι ΗΠΑ είναι απολύτως προσηλωμένες στο ΝΑΤΟ”

13/02/2026 | 07:00
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ κατά ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα – Τι γράφουν τα διεθνή μέσα για τους νέους περιορισμούς και την ενεργειακή σύγκρουση

11/02/2026 | 21:00
Featured

Απολογισμός Γκίλφοϊλ για τις 100 μέρες θητείας της: «Σε ιστορικά νέα ύψη η συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας»

11/02/2026 | 08:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Η Ελένη Τουλουπάκη νέα Εισαγγελέας Διαφθοράς


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Πέθανε η σπουδαία ιστορικός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σε ηλικία 99 ετών

    125 shares
    Share 50 Tweet 31
  • ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ EXPRESS 17/02: Βαθύ χαμηλό 995 hPa φέρνει ραγδαίες καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμους και νέο κύμα σκόνης

    99 shares
    Share 40 Tweet 25
  • ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ (1926–2026): Η «Πρύτανης της Ευρώπης» που έκανε το Βυζάντιο παγκόσμια κληρονομιά

    68 shares
    Share 27 Tweet 17
  • ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ για Σχέδια Βελτίωσης Αμπελώνων: Ξεμπλοκάρουν 250 εκατ., εκκρεμότητες σε Νέους Αγρότες

    65 shares
    Share 26 Tweet 16
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΝΕΑ-Ευλογιά προβάτων: Κρατική εγγύηση σε δάνεια Πειραιώς, de minimis και 476.839 θανατώσεις 

    64 shares
    Share 26 Tweet 16
  • ΟΠΕΚΑ – ΔΥΠΑ 2026: Πληρωμές επιδομάτων 27 Φεβρουαρίου, κοινωνικός τουρισμός από 1η Μαΐου και 17.500€ σε νέους 

    62 shares
    Share 25 Tweet 16
  • Μητσοτάκης: Η Ελλάδα κάνει άλμα στην ενέργεια, η διαθέσιμη περιοχή για έρευνες στη χώρα θα διπλασιαστεί

    65 shares
    Share 26 Tweet 16
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch