Γράφει ο Παντελής Σαββίδης
Πρέπει να δούμε τι ακριβώς εννοεί ο κ. Πούτιν με την απόσυρση. Η Ρωσία έχει στη Συρία ναυτική και αεροπορικές βάσεις τις οποίες επ’ ουδενί θα εγκαταλείψει. Και η παρουσία τους προϋποθέτει έναν αριθμό δυνάμεων και εξοπλισμών καθόλου αμελητέο.
Αποσύρει μεγάλο όγκο των δυνάμεών του, που σε τέτοιες περιπτώσεις κανείς δεν γνωρίζει το ύψος τους, για να μη βαλτώσει στο μεσανατολικό τέλμα. Οι αντιθέσεις στην περιοχή δεν γεφυρώνονται.
-Για να μην αποτελέσει αιτία μιας νέας ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, της οποίας ο νέος πρόεδρος δεν θα είναι σαν τον Ομπάμα. Οι εξελίξεις θα ευνοήσουν τους νεοσυντηρητικούς.
-Διότι πέτυχε το μεγαλύτερο μέρος των στρατηγικών του στόχων.
-Διότι θα υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ για το διαμοιρασμό της Συρίας στις συνομιλίες της Γενεύης.
-Για να πιέσει τον Άσαντ να είναι θετικός στην εξεύρεση λύσης στο συριακό, διαφορετικής, ενδεχομένως, από αυτήν που επιδίωκε ο Σύρος πρόεδρος (π.χ. τριχοτόμηση).
-Διότι η συριακή αστάθεια επιδεινώνει το προσφυγικό πρόβλημα και οι Ευρωπαίοι θα θεωρούν, πλέον, υπεύθυνη γι’ αυτήν την επιδείνωση και τη Μόσχα. Σε αντάλλαγμα θα παράσχουν στη Ρωσία, ενδεχομένως, άρση των κυρώσεων και υποστήριξη για ένταξη της Μόσχας στη διεθνή κοινότητα. Ας μην λησμονούμε πως κατά τις εκτιμήσεις έγκυρων Ρώσων αναλυτών, η συριακή περιπέτεια του Πούτιν απέβλεπε και στην επανείσοδό της στη διεθνή κοινότητα από την οποία εξωθήθηκε λόγω ουκρανικού.