Το Μέτωπο Αλ Νούσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, παρά το γεγονός ότι έχει τις χειρότερες σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, με ανακοίνωσή του χαιρέτησε τη σφαγή στο Παρίσι την Παρασκευή το βράδυ.
«Είμαστε ευτυχείς ακόμα και εάν μια αποκλίνουσα σέχτα [σ.σ. το Ισλαμικό Κράτος που ξεκίνησε ως παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ και στην πορεία διασπάστηκε] εκτέλεσε με επιτυχία μια επιχείριση ενάντια στους απίστους», αναφέρει η ανακοίνωση και μάλιστα σημειώνει ότι θα προτιμούσαν να είχαν εκτελέσει οι ίδιοι το πολύνεκρο μακελειό.
Η ανακοίνωση του Μετώπου Αλ Νούσρα έρχεται σε αντίθεση με τη στάση που επέλεξαν να κρατήσουν οι άλλες τζιχαντιστικές «κλώνοι» της Αλ Κάιντα οργανώσεις, οι Αχράρ Αλ Σαμ και η Τζαΐς Αλ Ισλάμ, που αμφότερες καταδίκασαν το μακελειό στη γαλλική πρωτεύουσα που μετρά, μέχρι στιγμής, 132 νεκρούς.
Βεβαίως υπάρχει λόγος που έγινε αυτό. Η Αλ Νούσρα είναι η επίσημη έκφραση της Αλ Κάιντα στη Συρία και οφείλει να είναι «σκληρή». Η Αχράρ Αλ Σαμ και η Τζαΐς Αλ Ισλάμ, αν και επίσης παραμάγαζα της Αλ Κάιντα και σύμμαχοι με την Αλ Νούσρα, «παίζουν» τους καλούς και «μετριοπαθείς» τζιχαντιστές, για αυτό και εξοπλίζονται ολοφάνερα από την Τουρκία.
Ενδιαφέρον έχουν τα σχόλια ενός τζιχαντιστή της Αλ Νούσρα, του Αχμέντ Σαχίντ (Ahmed Shaheed), ο οποίος «εκφράζει» τον τρόπο που σκέφτεται η οργάνωση.
Μιλώντας στο Middle East Eye είπε ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι έπρεπε να ήταν αναμενόμενες, από τη στιγμή που η Γαλλία βομβαρδίζει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
«Αυτό που είδατε στο Παρίσι είναι αντίποινα», είπε. «Για αυτό μην κλαίτε. Εάν μια χώρα επιλέξει να βομβαρδίσει κάποιον πρέπει να περιμένει ότι θα δεχθεί αντίποινα. Είναι απλό».
Ο Σαχίντ που είναι από την Αυστραλία και βρίσκεται στο Χαλέπι, είπε ακόμα ότι αν και η Αλ Νούσρα βρίσκεται σε αντίθεση με το Ισλαμικό Κράτος, θα πολεμήσουν μαζί ενάντια στους τυράννους.
«Ακούστε, το Ισλαμικό Κράτος έδωσε έναν δεκάχρονο αντάρτικο αγώνα ενάντια στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ και ακόμα αντιστέκεται παρά τις βόμβες που έχετε ρίξει, και ανεξάρτητα εάν το Ισλαμικό Κράτος θα είναι ισχυρό ή ανίσχυρο, θα είναι πάντα μια απειλή για τη Δύση εάν δεν πάψει η επιθετικότητά της».
Και συμπλήρωσε: «Τώρα έχετε δύο οργανώσεις που θα συναγωνίζονται μεταξύ τους ποια από τις δύο θα προκαλέσει το μεγαλύτερο πλήγμα στη Δύση».
Σε ερώτηση εάν η Αλ Κάιντα ετοιμάζει και εκείνη επιθέσεις, ο Σαχίντ απάντησε:
«Δεν γνωρίζω τι σχεδιάζει η Αλ Νούσρα. Ξέρω όμως ένα πράγμα. Εάν η Δύση συνεχίσει να υποστηρίζει δικτάτορες ενάντια στους μουσουλμάνους και συνεχίζει να μας βομβαρδίζει τότε να περιμένει τα ίδια ή ακόμα και χειρότερα χτυπήματα».
Πρόσφατα η Αλ Κάιντα πρότεινε στο Ισλαμικό Κράτος να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συμμαχήσουν ενάντια στους «σταυροφόρους», όπως αποκαλούν τους Δυτικούς.
Ωστόσο, υπάρχει μεγάλο ζήτημα ηγεσίας. Η Αλ Κάιντα είναι η μητρική οργάνωση και έχει δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει ούτε τη διάσπαση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ούτε την ανακήρυξη του ηγέτη της οργάνωσης, Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, ως χαλίφη.
Το Ισλαμικό Κράτος, από την άλλη, θεωρεί την Αλ Κάιντα «μετριοπαθή» για τα… γούστα του και την ηγεσία της «γέρους» που δεν μπορούν πλέον να ηγηθούν.
Εάν η Αλ Κάιντα τεθεί υπό τη διοίκηση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τότε θα είναι σαν να αναγνωρίζει το τέλος του κύκλου της και τον Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι ως χαλίφη.
Εάν το Ισλαμικό Κράτος τεθεί υπό τη διοίκηση της Αλ Κάιντα θα είναι σαν να επιστρέφει στη «μητρική» αγκαλιά, να γίνεται πάλι μια συνιστώσα, και να αποκηρύσσει το χαλιφάτο που ανακήρυξε.
Να συμμαχήσουν με κοινή διοίκηση θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο. Ωστόσο, δεν αποκλείεται, εάν εισβάλουν δυτικοί στρατοί στη Μέση Ανατολή, να κηρύξουν εκεχειρία μεταξύ τους και να στρέψουν όλες τις δυνάμεις τους ενάντια στους «σταυροφόρους», δίχως καμία πλευρά να θέτει ζητήματα ηγεσίας.