Οπως είχε αναφερθεί από τις 20 Σεπτεμβρίου η Κίνα ετοιμαζόταν να εμπλακεί στον «ιερό πόλεμο» (τζιχάντ) στη Συρία στο πλευρό της κυβέρνησης της Δαμασκού. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες αναρτήσεις μας για αυτή την απόφαση της Κίνας.
Η Κίνα επιθυμεί να συντρίψει τους τζιχαντιστές στη Συρία επειδή συνδέονται άμεσα με τους τζιχαντιστές Ουιγούρους Τούρκους της δυτικής κινεζικής επαρχίας Σιντζιάνγκ, οι οποίοι επιθυμούν να αποσχιστούν από την Κίνα και να δημιουργήσουν δικό τους τζιχαντιστικό τουρκικό κράτος.
Οι Ουιγούροι της δυτικής Κίνας ζουν στην κοιτίδα των Τούρκων, στη δυτική Κίνα.
Όταν οι τουρκικές φυλές έφυγαν από την Κίνα – Μογγολία (μεταξύ 6ου και 11ου αιώνα) και εισέβαλαν στην κεντρική Ασία αρχικά και αργότερα στη Μικρά Ασία (Βυζάντιο – Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία), κάποιοι ομόφυλοί τους έμειναν πίσω.
Αυτοί είναι οι Ουιγούροι – Τούρκοι και κατοικούν στην επαρχία Σιντζιάνγκ.
Οι Ουιγούροι έχουν συγκροτήσει το Ισλαμικό Κόμμα Τουρκεστάν (TIP) και αυτό αποτελεί την τζιχαντιστική οργάνωση μέσω της οποίας μάχονται.
Η κυβέρνηση της Κίνας κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση ότι βρίσκεται πίσω από το τζιχαντιστικό κίνημα των Ουιγούρων, τους υποκινεί και τους υποστηρίζει. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Κινέζοι θέλουν να σβήσουν από το πρόσωπο του χάρτη τον Ερντογάν.
Πολλοί Ουιγούροι Τούρκοι έχουν μεταβεί στη Συρία (μέσω Τουρκίας) όπου πολεμούν ως εθελοντές στο Ισλαμικό Κράτος και στη Αλ Κάιντα.
Να εξηγήσουμε εδώ ότι οι Κινέζοι τζιχαντιστές που βρίσκονται στη Συρία, όπως σας γράφουν σε άλλα σάιτ, δεν είναι Κινέζοι, αλλά Τούρκοι Ουιγούροι της Κίνας.
3.500 Ουιγούροι Τούρκοι της Κίνας που βρίσκονται στη Συρία δημιούργησαν οικισμό – βάση κοντά στην πόλη Τζισρ Αλ Σαγκούρ στη βορειοδυτική Συρία, την οποία πρόσφατα πήραν οι τζιχαντιστές από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
Η βάση αυτή είναι το προπύργιο του Ισλαμικού Κόμματος Τουρκεστάν, το οποίο συμμετέχει στον υποστηριζόμενο από την Τουρκία Στρατό της Κατάκτησης (Τζαΐς Αλ Φάτεχ), συμμαχική δύναμη τζιχαντιστικών οργανώσεων με κορμό την Αλ Κάιντα – Αλ Νούσρα και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA). Τον ίδιο Στρατό της Κατάκτησης που βομβαρδίζουν από την Τετάρτη οι Ρώσοι και οι δυτικοί «μαλώνουν» τους Ρώσους επειδή -τάχα- βομβαρδίζουν τους «μετριοπαθείς» Σύρους «αντάρτες».
Η Κίνα επειδή θεωρεί ότι η εδαφική της ακεραιότητα και ασφάλεια απειλούνται από τους Τούρκους Ουιγούρους τζιχαντιστές, εκ των οποίων 3.500 βρίσκονται στη Συρία, αποφάσισε να τους αποτελειώσει σε συριακό έδαφος ώστε να μην επιστρέψουν στο μέλλον στη Κίνα και δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που ήδη υπάρχει.
Η Κίνα -και να το συγκρατήσουμε αυτό- επεμβαίνει στη Συρία για να εξολοθρεύσει τους δικούς της τζιχαντιστές, τουλάχιστον αυτό διακηρύττει.
Όπως διαβάζουμε στο debka.com, η Κίνα ενημέρωσε επισήμως τη Μόσχα την Παρασκευή ότι κινεζικά J-15 (Shenyang J-15) μαχητικά – βομβαρδιστικά σύντομα θα βρίσκονται στη Συρία για να πολεμήσουν από κοινού ενάντια στους τζιχαντιστές. Τα αεροσκάφη αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα για να σηκώνονται από αεροπλανοφόρα και λόγω του ιδιαίτερου σχήματός τους λέγονται και «ιπτάμενοι καρχαρίες».
Πράγμα που σημαίνει ότι στην ανατολική Μεσόγειο πλέει και ένα κινεζικό αεροπλανοφόρο. Όπως αντιλαμβάνεστε οι Κινέζοι θα κυνηγήσουν δίχως έλεος τους 3.500 Ουιγούρους Τούρκους συμμάχους της Αλ Κάιντα και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).
Το ρεπορτάζ που διαβάζουμε στο debka αναφέρει ακόμα ότι η Βαγδάτη, δηλαδή το Ιράκ, πρόσφερε στη Μόσχα ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο ώστε να στείλει η Ρωσία και εκεί μαχητικά αεροσκάφη για να χτυπήσουν το Ισλαμικό Κράτος και στο Ιράκ.
Η Ρωσία πλέον έχει συμμάχους στη Μέση Ανατολή τους εξής: Κίνα, Ιράν, Ιράκ, Συρία και την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Ακόμα άγνωστο είναι τι θα γίνει με το Ισραήλ, το οποίο συζητά με τη Μόσχα αλλά επειδή είναι «κόκκινο πανί» για τους υπολοίπους, μάλλον θα έχει διακριτικό ρόλο.
Τα κινεζικά J-15 θα επιχειρούν από το κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning-CV-16, το οποίο βρίσκεται στα ανοιχτά των ακτών της Συρίας από τις 26 Σεπτεμβρίου.
Να σημειωθεί εδώ ότι είναι η πρώτη φορά που η Κίνα θα πολεμήσει στη Μέση Ανατολή, στην μακραίωνη ιστορία της, και η πρώτη πολεμική αποστολή του εν λόγω αεροπλανοφόρου.
Την Πέμπτη το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, έκανε το εξής σχόλιο μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη: «Ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να κάθεται και να παρακολουθεί με δεμένα τα χέρια».
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ Αλ Αμπάντι, μιλώντας στο αμερικανικό PBS NewsHour κάλεσε τη Μόσχα να στείλει και πεζικό στο Ιράκ για να αντιμετωπίσει τους 2.500 μουσουλμάνους Τσετσένους τζιχαντιστές που μάχονται με το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.
Όπως πλέον έχει διαρρεύσει, στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης του Ιράκ έχει διαμορφωθεί ειδική αίθουσα πολέμου (θάλαμος επιχειρήσεων) στην οποία μπαίνουν μέσα μόνο Ρώσοι, Ιρανοί, Σύροι και Ιρακινοί επιτελείς. Από εκεί συντονίζονται οι αερομεταφορές πολεμικού υλικού από τη Ρωσία στη Συρία, αεροπορικές επιδρομές ενάντια στους τζιχαντιστές, αλλά και μεταφορές πολεμικού υλικού και στρατευμάτων από το Ιράν στη Συρία.
Βαγδάτη και Μόσχα έχουν συμφωνήσει, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, να χρησιμοποιήσουν οι Ρώσοι το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αλ Τακαντούμ (Al Taqaddum), στη Χαμπανίγια, 74 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης τόσο ως ενδιάμεσο σταθμό για τον ρωσικό στρατιωτικό αεροδιάδρομο προς τη Συρία, όσο και για να εξαπολύουν από εκεί αεροπορικές επιδρομές ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος μέσα στο Ιράκ.