Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ προειδοποίησε ότι η επιτυχία της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης κατά των “τρομοκρατών” είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της καταστροφής της Μέσης Ανατολής, την ώρα που η Μόσχα κλιμακώνει τις αεροπορικές της επιδρομές
Για πέμπτη συνεχή ημέρα, χθες, τα ρωσικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις στην καθημαγμένη έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια πολέμου χώρα, πλήττοντας, σύμφωνα με τη Μόσχα, θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Αλλά για μία ακόμη φορά οι δυτικές χώρες εξέφρασαν τη “λύπη” τους για το γεγονός ότι οι ρωσικές επιδρομές είχαν ως στόχο κυρίως τις οργανώσεις της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης στον Μπασάρ αλ Ασαντ και όχι αποκλειστικά το Ισλαμικό Κράτος. “Η Ρωσία πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.
Βέβαια δεν εξηγούν γιατί οι δικοί τους βομβαριδμοί εδώ και μήνες δεν είχαν προκαλέσει την παραμικρή φθορά στους ισλαμιστές.
Για πρώτη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης, ο πρόεδρος της Συρίας δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η επιτυχία του συνασπισμού κατά της “τρομοκρατίας”, ο οποίος έχει συγκροτηθεί “από τη Συρία, τη Ρωσία, το Ιράν και το Ιράκ”.
Οφείλει “να επιτύχει”, διαφορετικά ολόκληρη η περιοχή θα καταστραφεί και όχι μόνο μία ή δύο χώρες”, δήλωσε ο Ασαντ στο ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Khabar, αναγνωρίζοντας ότι “το τίμημα θα είναι υψηλό” και εκτιμώντας ότι “οι πιθανότητες επιτυχίας αυτού του συνασπισμού είναι μεγάλες και όχι ελάχιστες”.
Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι τα αεροσκάφη Sukhoi πραγματοποίησαν είκοσι εξόδους τις τελευταίες 24 ώρες , πλήττοντας στόχους του Ισλαμικού Κράτους.
Οι επιδρομές αυτές πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες αφού η Μόσχα ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να “κλιμακώσει” την επιχείρηση των αεροπορικών επιδρομών με τα αεροσκάφη που έχει αναπτύξει σε βάσεις στη δυτική Συρία.
Η ρωσική επέμβαση χαρακτηρίσθηκε “απαράδεκτη” από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η Αγκυρα παρακολουθεί με ανησυχία τη διεθνοποίηση της συριακής σύρραξης. “Η Ρωσία διαπράττει σοβαρό σφάλμα”, διότι η επέμβασή της “θα απομονώσει τη Ρωσία στην περιοχή και δεν προοιωνίζεται τίποτε καλό”, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται αντιμέτωπες ως προς τη Συρία από την έναρξη της σύρραξης το 2011, με την Αγκυρα να απαιτεί την αποχώρηση του προέδρου Ασαντ, ο οποίος απολαμβάνει την υποστήριξη της Μόσχας.
Την αποχώρηση του Ασαντ και του καθεστώτος του ζητούν πολλοί δυτικοί ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς αυτήν κατεύθυνση προς τη Ρωσία. “
Θα τους έλεγα: Αλλάξτε κατεύθυνση, ενωθείτε μαζί μας για να χτυπήσουμε το Ισλαμικό Κράτος, αλλά παραδεχτείτε ότι εάν θέλουμε μία σταθερή περιοχή, έχουμε ανάγκη από έναν άλλο ηγέτη από τον Ασαντ”, δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός στο BBC. “Κατά τραγικό τρόπο, τα περισσότερα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα… έχουν πραγματοποιηθεί στις ζώνες που δεν ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά από άλλες δυνάμεις που αντιτίθενται στο καθεστώς”, πρόσθεσε.
Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε στο Reuters οτι η Ρωσία εφαρμόζει “ασύμμετρο πόλεμο” στη Συρία στηρίζοντας τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ, ενώ ισχυρίζεται ότι επιτίθεται κατά των δυνάμεων του Ισλαμικο/ύ Κράτους.
“Μοιάζει σαν κλασικός ρωσικός ασύμμετρος πόλεμος- έχουμε ένα ισχυρό μήνυμα προπαγάνδας που λέει ότι κάνεις το ένα, ενώ στην πραγματικότητα κάνεις κάτι τελείως διαφορετικό και όταν εγκαλείσαι, το αρνείσαι πλήρως”. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το Λονδίνο είχε συνομιλίες με τη Μόσχα, αλλά έλαβε την ίδια απάντηση, ότι δηλαδή στόχος των επιδρομών είναι το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
“Χρειαζόμαστε μία Ρωσία που να αποδέχεται ότι υπάρχουν κανόνες στο σύστημα, ότι δεν μπορείς να πετάς τα παιγνίδια σου από την κούνια και να προσφεύγεις στη στρατιωτική βία κάθε φορά που δεν γίνεται το δικό σου”, είπε.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς από την πλευρά του κάλεσε επίσης σήμερα τη Μόσχα “να μην εππιλέγει λάθος στόχους” χτυπώντας άλλες οργανώσεις από το Ισλαμικό Κράτος.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ επανέλαβε επίσης ότι η πολιτική διαδικασία είναι απαραίτηση για την διευθέτηση της σύρραξης και δεν μπορεί να επιτύχει εάν ο Ασαντ συμμετέχει απευθείας στις συνομιλίες.
Στη Συρία, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι όντως πραγματοποιήθηκαν βομβαρδισμοί στην πόλη της Ράκα, “πρωτεύουσα” του Ισλαμικού Κράτους, αλλά δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει εάν οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν από ρωσικά, από συριακά αεροσκάφη ή από τον διεθνή συνασπισμό.
Παράλληλα, “αεροσκάφη, που όπως φαίνεται ήσαν ρωσικά”, πραγματοποίησαν πολλές επιδρομές κατά δύο χωριών στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χομς, ζώνη που ελέγχεται κατά μεγάλο μέρος από ανταρτικές ομάδες και κυρίως το Μέτωπο Αλ Νόσρα, την συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα.