Τα αμυντικά έξοδα των ΗΠΑ υπερβαίνουν τα αντίστοιχα όλων των άλλων χωρών του κόσμου μαζί.
Ο αμυντικός προυπολογισμός του ΝΑΤΟ είναι 10 φορές ανώτερος από αυτόν της Ρωσίας.
Η Ρωσία σε πρακτικό επίπεδο δεν έχει πια βάσεις στο εξωτερικό.
Η πολιτική μας δεν έχει παγκόσμιο χαρακτήρα ή επιθετικό. Αναδημοσιεύστε στην εφημερίδα σας τον παγκόσμιο χάρτη με τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις και θα δείτε τη διαφορά.
Στις ακτές της Νορβηγίας υπάρχουν αμερικανική υποβρύχια σε συνεχόμενη βάση.Ο χρόνος που απαιτείται για να φθάσει ένας πύραυλος στη Μόσχα που θα έχει εκτοξευθεί από αυτά τα υποβρύχια είναι 17΄. Και ισχυρίζεσθε ότι αντιδρούμε με επιθετικό τρόπο ;
Μιλήσατε για διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά…η υποδομή του ΝΑΤΟ προσεγγίζει τα σύνορά μας.
Αυτά είναι κάποια από τα όσα δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος στην ιταλική corriere della sera.
Οι επιθετικές ενέργειες όμως του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ πάντα στη Ρωσία λαμβάνουν τη δέουσα απάντηση.
Έτσι η απάντηση των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών έρχεται από τα παλιά. Τα τρένα μεταφοράς και εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων BZhRK.
Η δυνατότητα πυρηνικού πλήγματος από πυραύλους αυτής της κατηγορίας βασίζεται στα από το 1987 ιδρυμένα 12 “πυρηνικά τρένα” με δυνατότητα μεταφοράς 3 διηπειρωτικών πυραύλων RT-23 Molodets (SS-24 Scalpel) με 10 ανεξάρτητες κεφαλές ο καθένας.
Αν και το 2007 αποστρατεύτηκαν αυτά τα τρένα λόγω της συνθήκης START II τελικά επανέρχεται ένα νέο πρόγραμμα με το όνομα “Barguzin” όπου κάθε τρένο θα μεταφέρει 6 πυραύλους ICBM RS-24 YARS θέτοντας στο στόχαστρο κάθε εχθρική δύναμη εντός ακτίνας 10.000χλμ.
Στόχος είναι τα τρένα αυτά που πρακτικά είναι αδύνατο να ανιχνευθούν να τεθούν σε παραγωγή μέχρι το 2020 πέντε συντάγματα αυτού του τύπου.
Αυτή η ανακοίνωση έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής του Ελέγχου Εξοπλισμών του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μίκαελ Ουλιάνοφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti πως η χώρα έχει δικαίωμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων οπουδήποτε στα εθνικά της εδάφη, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της χερσονήσου της Κριμαίας.
Οι δηλώσεις Ουλιάνοφ έρχονται ως απάντηση σε παρατηρήσεις που έγιναν από τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ.
Ο Κλίμκιν είπε πως η ανάπτυξη πυρηνικών από τη Ρωσία στη «διαφιλονικούμενη» περιοχή της Κριμαίας, θα αποτελούσε παραβίαση της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT).
Η Μόσχα απαντά πως σύμφωνα με τη ΝΡΤ, η Ρωσία είναι μία από τις 5 χώρες που – μαζί με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Κίνα – έχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στα εδάφη τους.
Τελικά για ακόμα μια φορά η Ρωσία αποδεικνύει ότι έχει δύο μόνο συμμάχους όπως είχε πει ο τσάρος Αλεξάνδρος ΙΙΙ: “Η Ρωσία δεν έχει παρά 2 συμμάχους το στρατό της και το ναυτικό της”.