Την καταγγελία ότι οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιχειρούν να αλλάξουν μυστικά το καθεστώς που διέπει τη λειτουργία τους, ώστε να νομιμοποιήσουν ακόμη πιο διεισδυτικές μεθόδους καταγραφής και ανάλυσης προσωπικών δεδομένων, διατύπωσε την Τετάρτη ο Εντουαρντ Σνόουντεν.
Ο Σνόουντεν εμφανίστηκε, με βίντεο λινκ από τη Μόσχα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Διεθνής Αμνηστία στο Λονδίνο. Η εμφάνιση του 30χρονου πρώην υπαλλήλου των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών συνέπεσε με την εκπνοή του αμφιλεγόμενου Πατριωτικού Νόμου στις ΗΠΑ. Η εκπνοή της νομοθεσίας που εγκαθίδρυσε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, χαρακτηρίστηκε από τον Σνόουντεν «ανεπαρκής», αλλά «πρώτο βήμα».
Ο Σνόουντεν αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο καταργηθέν άρθρο 215 του νόμου, που είχε χρησιμεύσει ως βάση για τη μαζική συλλογή δεδομένων των τηλεφωνικών κλήσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων Αμερικανών. «Είναι καλό ότι τα δικαστήρια είχαν κρίνει το πρόγραμμα παράνομο και ότι ακόμη και ο Λευκός Οίκος είχε αποφανθεί ότι η ύπαρξή του δεν απέτρεψε ούτε μία τρομοκρατική ενέργεια. Αλλά είναι πολύ σημαντικό ότι τώρα καταργήθηκε με ψήφο από το Κογκρέσο». Σύμφωνα με τον 30χρονο πρώην συνεργάτη της αμερικανικής NSA, που ρίσκαρε τη ζωή του για να αποκαλύψει τα προγράμματα αυτά, η δημόσια πίεση είναι αυτή που βοηθάει στη βελτίωση των πολιτικών.
Ο Πατριωτικός Νόμος είχε ανανεωθεί δύο φορές χωρίς τροποποιήσεις, μία φορά το 2005 και μία το 2010, προτού οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν, το 2013, αλλάξουν τα δεδομένα. Ο νόμος που τον αντικαθιστά, ο αποκαλούμενος «Freedom Act», χαιρετίστηκε από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών ως «ένδειξη ότι οι Αμερικανοί δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να δώσουν λευκή επιταγή στις υπηρεσίες πληροφοριών». Όμως, η Ένωση σημείωσε ότι και ο νέος νόμος «αφήνει ανέπαφες πολλές από τις πλέον διεισδυτικές και υπερβολικές εξουσίες παρακολούθησης».
Ο Σνόουντεν είπε ότι η Βρετανία βρίσκεται ακόμη πιο πίσω. Στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ Citizenfour, που αφορά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν, ο 30χρονος ερωτάται για τις βρετανικές υπηρεσίες και απαντά ότι «είναι οι χειρότερες».
Στην προχθεσινή συζήτηση, του ζητήθηκε να εξηγήσει τη δήλωση αυτή: «Η κυβέρνηση στη Βρετανία προσπαθεί να αλλάξει τη νομοθεσία με πολύ αρνητικό τρόπο, αντί να επεκτείνουν τις πολιτικές ελευθερίες προσπαθούν να τις περιορίσουν μυστικά, χωρίς συζήτηση. Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι θέλει, με μια διαδικαστική αλλαγή, χωρίς καν ψηφοφορία, να αλλάξει τον νόμο που τους επιτρέπει να διεισδύουν σε όλους τους υπολογιστές. Δεν θέλουν να περιορίζονται στο να στοχεύουν τρομοκράτες, πράκτορες ξένων κυβερνήσεων, θέλουν να στοχεύουν τους πάντες», είπε ο Σνόουντεν.
«Γιατί είναι η βρετανική κυβέρνηση τόσο μυστικοπαθής; Τι φοβάται; Φοβάται μία δημόσια συζήτηση που μπορεί να τη βλάψει. Γιατί, αν ήταν γνωστά όσα κάνουν, θα μπορούσαμε να τα αμφισβητήσουμε στο δικαστήριο και να κερδίσουμε».