Να εκτροχιάσει την ειρηνευτική διαδικασία της συμφωνίας του Μινσκ αλλά και να προκαλέσει το απευκταίο σενάριο της «Αποκάλυψης» επιχείρησε αίφνης ο Βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, ο οποίος ανήγγειλε σήμερα από το βρετανικό κοινοβούλιο την αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Αν και όπως διευκρίνισε ο Cameron τα βρετανικά στρατεύματα θα έχουν ως κύρια αποστολή τους την «παροχή εκπαίδευσης» στον ουκρανικό Στρατό, εντούτοις η απόφασή του αυτή, ειδικά τώρα που όλοι προσπαθούν να επενδύσουν στην βιωσιμότητα της ειρηνευτικής διαδικασίας, συνιστά μια αψυχολόγητη ενέργεια με άγνωστες συνέπειες.
«Βρετανικά στρατεύματα πρόκειται να αναπτυχθούν στην Ουκρανία για να εκπαιδεύσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στη μάχη τους κατά των αυτονομιστών» είπε πιο συγκεκριμένα ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποιώντας μάλιστα την Ευρώπη για «βαθιά επιζήμιες» επιπτώσεις εάν η ΕΕ δε σταθεί απέναντι στην «ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία, όπως είπε.
Παράλληλα, προέβλεψε πως ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, θα «στραφεί ενάντια στις Βαλτικές δημοκρατίες αλλά και στη Μολδαβία εάν δεν “χαλιναγωγηθεί” τώρα, όσο είναι καιρός».
Παράλληλα και αφού κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο ότι έχει «απορρίψει τους κανόνες που διέπουν το σύστημα του 21ου αιώνα» (εννοώντας τους κανόνες της ΝΤΠ), απείλησε τη Ρωσία ότι θα πρέπει να είναι έτοιμη να δεχθεί τις επιπτώσεις.
Το πρωθυπουργικό γραφείο της Downing Street είπε πως περί τους 75 Βρετανούς στρατιωτικούς πρόκειται να αφιχθούν στην Ουκρανία για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις σε θέματα μάχης, πληροφοριών, επιμελητείας και ιατρικών υπηρεσιών.
Αναφορικά με την προμήθεια στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως αυτή δεν αφορά «θανατηφόρα μέσα».
«Έχουμε ανακοινώσει την προσφορά μιας ολόκληρης σειράς μη θανατηφόρου εξοπλισμού όπως διόπτρες νυκτερινής όρασης, αλεξίσφαιρων γιλέκων κ.α. εξοπλισμού που έχουμε πει πως θα προσφέρουμε στην Ουκρανία» διευκρίνισε ο Cameron για να προσθέσει
«Κατά τη διάρκεια του επόμενου μήνα πρόκειται να αρχίσουμε την ανάπτυξη στρατιωτικού προσωπικού για την παροχή συμβουλών και εκπαίδευσης από το πεδίο των πληροφοριών στην επιμελητεία στην ιατρική υποστήριξη, κάτι που άλλωστε έχουν ζητήσει και οι ίδιοι.
Παράλληλα, αναπτύσσουμε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για το πεζικό με στόχο την μεγαλύτερη αντοχή των δυνάμεών του το οποίο θα πραγματοποιηθεί μακριά από την περιοχή των συγκρούσεων. Όλα αυτά πιστεύω πως είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνουν για να βοηθήσουμε την Ουκρανία».
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin γνωρίζοντας από εχθές την πρόθεση του Βρετανού πρωθυπουργού να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία δήλωσε με νόημα σε χθεσινή συνέντευξή του για την περίπτωση ενός σεναρίου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας:
«Πιστεύω ότι ένα σενάριο τύπου αποκάλυψης δεν είναι πιθανό και ελπίζω ότι δε θα συμβεί ποτέ», απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου εάν αναμένει να ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.
«Εάν τηρηθούν οι συμφωνίες του Μινσκ για την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία και την απόσυρση των βαρέων όπλων, αυτό είναι ένας σίγουρος δρόμος για την εξομάλυνση της κατάστασης στην περιοχή αυτή» πρόσθεσε, καλώντας τις ουκρανικές αρχές «να εξομαλύνουν τη ζωή στη μεγάλη αυτή ευρωπαϊκή χώρα και να διευθετήσουν τις σχέσεις τους με το νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας κατά πολιτισμένο τρόπο».
Το σίγουρο είναι οτι ενώ μια διαδικασία ειρήνευσης βρίσκεται σε εξέλιξη, η Βρετανία αποφασίζει να ρίξει «λάδι στη φωτιά» παίζοντας με την παγκόσμια ειρήνη.