Εκτιμήσεις Σκοπιανών δημοσιογράφων, οι οποίοι καταγράφουν κινήσεις στο παρασκήνιο, μιλούν για πολύ «στενό» χρονικό ορίζοντα, εμφάνισης σκηνικού εθνοτικής σύγκρουσης , μεταξύ των αλβανόφωνων και των Σλάβων της χώρας. Ο λόγος αφορά την «κόντρα» των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την Ουκρανία , η προέκταση της οποίας, φτάνει στην ΠΓΔΜ.
Ο Σκοπιανός δημοσιογράφος Ντράγκαν Πάβλοβιτς-Λάτας, ο οποίος ευρίσκεται πολύ » κοντά» στον κυβερνητικό συνασπισμό VMRO-DUI, σε σημερινό άρθρο του «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν νέες σκληρές εντάσεις στην πΓΔΜ. Ο ίδιος κάνει αυτήν την αξιολόγηση με βάση την τρέχουσα πολιτική κατάσταση της χώρας, αλλά και τις παγκόσμιες γεωστρατηγικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, ο οποίος πέρυσι δήλωσε ότι η πΓΔΜ είναι μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στην « γραμμή του πυρός», σχετικά με την κόντρα των ΗΠΑ από την μία πλευρά , της Ρωσίας και της Κίνας από την άλλη.
«Η «« γραμμή του πυρός», αφορά το « πείραμα» στην δυτική ΠΓΔΜ , το οποίο δεν θα τελειώσει εκεί. Αναμένω ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν νέες σκληρές εντάσεις» , δηλώνει ο Λάτας , στηρίζοντας αυτήν την πεποίθηση του στις « προειδοποιήσεις» που λαμβάνει και οι οποίες αναφέρουν ότι, οι Αμερικανοί και Ρώσοι το φθινόπωρο θα ξεκινήσουν πόλεμο στην Ουκρανία»!!!, καταλήγει ο Σκοπιανός δημοσιογράφος , αναφέρει αλβανικό δημοσίευμα .
Σύμφωνα με άρθρο στο pentapostagma.gr, με τίτλο: Αμερικανικό σχέδιο δημιουργίας χάους σε Ελλάδα, Σερβία, Βοσνία και ΠΓΔΜ. είχαμε τονίσει ότι, «οι Αμερικανοί έχουν επιστρέψει ξανά στα Βαλκάνια», έχοντας ως κύριο σκοπό να σταματήσουν την ρωσική επέλαση στην περιοχή».
Στο άρθρο του ο δημοσιογράφος κατηγορεί την κυβέρνηση Γκρουέφσκι, για αποτυχία απόκτησης « ισορροπίας » ανάμεσα στα συμφέροντα των δύο υπερδυνάμεων.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι Λάτας προσφέρει αυτές τις «υπηρεσίες» για το «τίποτα», αλλά οι επικριτές του στηρίζουν τις εκτιμήσεις τους , στο γεγονός ότι η σκοπιανή κυβέρνηση, προβάλλει ισχυρές οικονομικές πιέσεις για να κλείσει όλα τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης στην ΠΓΔΜ.
Αυτά όμως είναι εσωτερικά προβλήματα , απόλυτα αναμενόμενα . Η ουσία είναι ότι η ΠΓΔΜ, η Ελλάδα, η Σερβία και τέλος η Ρωσία αποτελούν το κύριο « άξονα» των χωρών που έχουν εισέλθει στο στόχαστρο , της νέας τάξης πραγμάτων, με τις εξελίξεις να «τρέχουν».