Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς έχει προειδοποιήσει ότι η Τουρκία κινδυνεύει να χάσει ένα μέρος της επικράτειάς της, εάν αποφασίσει να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία.
Σε μια συνέντευξή του στην Zaman, ο Γιακίς δήλωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία μπορεί να θέλει να καταλάβει την περιοχή μεταξύ Αζάζ και Τζαραμπλούς στη Συρία, προκειμένου να υποστηρίξει τους ισλαμιστές αντάρτες, αλλά προειδοποίησε ότι η Τουρκία μπορεί κάλλιστα να χάσει την επαρχία της Αλεξανδρέττας (Χατάι ) από το έδαφός της, αν τα πράγματα κινηθούν έξω το δρόμο που η Άγκυρα αναμένει.
“Ο κόσμος δεν θα δεχόταν τέτοια επέμβαση [από το στρατό της Τουρκίας στη Συρία]. Δεν θα επιτρέψει να επανασχεδιαστούν τα σύνορα μονομερώς. Πολύ περισσότερο, εάν ο τουρκικός στρατός γνωρίσει την ήττα, η Συρία θα μπορούσε να επαναφέρει τον ισχυρισμό ότι η επαρχία Χατάι ανήκει στη Συρία”, εξήγησε.
Είναι γνωστό ότι η Συρία δεν έχει αποδεχθεί ποτέ την προσάρτηση της επαρχίας της Αλεξανδρέττας από την Τουρκία το 1939, και σε όλους τους συριακούς χάρτες η επαρχία αυτή εμφανίζεται ακόμη ως επαρχία της Συρίας. Αλλά η Δαμασκός δεν είχε μέχρι την έναρξη του εμφυλίου πολέμου θέσει το πρόβλημα αυτό στο επίκεντρο, στο πλαίσιο της καλλιέργειας καλών σχέσεων γειτονίας.
Ο Γιακίς σημείωσε ότι ο τουρκικός στρατός, εφόσον παρέμβει στη Συρία, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ανώτερες ρωσικές δυνάμεις, και προειδοποίησε ότι η Ρωσία έχει λόγο να εξαπολύσει αυστηρή τιμωρία για την Τουρκία, δεδομένου ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε το ρωσικό Su-24.
“Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να επικαλεστεί το άρθρο 5,” υποστήριξε ο ίδιος, επικαλούμενος το γεγονός ότι η επίθεση θα έχει υποκινηθεί από την Τουρκία. Το άρθρο 5 του Χάρτη του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι μια επίθεση σε ένα σύμμαχο θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια επίθεση εναντίον όλων των Συμμάχων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως θα πρόκειται για εισβολή της Τουρκίας και «οι ΗΠΑ θα αφήσουν μόνη της την Τουρκία», επισήμανε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Ρωσία και ορισμένες δυτικές χώρες μπορεί να θέλουν να σύρουν την Τουρκία στη σύγκρουση στη Συρία.
Ο Γιακίς επεσήμανε επίσης ότι ο αραβικός κόσμος θα αντιταχθεί πολύ σε μια τουρκική εισβολή σε μια αραβική χώρα, και έδωσε το παράδειγμα της Bashiqa στο Ιράκ για να υποστηρίξει την άποψή του.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος καταδίκασε την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο στρατόπεδο Bashiqa κοντά στην πόλη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ.
Εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ ήταν σε αντίθεση με παρέμβαση της Τουρκίας ακόμη και πριν η Ρωσία εισέλθει στο θέατρο του πολέμου στη Συρία, ο Γιακίς είπε ότι η Ουάσινγκτον απέρριψε τις τουρκικές προτάσεις για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στο βόρειο τμήμα της Συρίας κοντά στα σύνορα με την Τουρκία , “διότι θα ήταν αδύνατο να καθοριστεί μια τέτοια ζώνη και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια κατά τη διάρκεια ενός εμφυλίου πολέμου.”
Σύμφωνα με τον Γιακίς, οι τουρκικές επιλογές είναι πιο περιορισμένες σήμερα που η Ρωσία εμπλέκεται στη σύγκρουση με την έγκριση της Δαμασκού. “Αυτοί [η Ρωσία] θα αντιτεθούν σθεναρά στην Τουρκική παρέμβαση”, τόνισε.
“Είναι εγγυημένο ότι η Ρωσία θα είναι ο κύριος παράγοντας στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Συρίας”, δήλωσε.
Ο Γιακίς είπε ότι πιστεύει ότι ο στρατός είναι πολύ πιο επιφυλακτικός σχετικά με την προοπτική εισβολής της Τουρκίας στην Συρία.
Ο βετεράνος διπλωμάτης αμφισβήτησε επίσης την ικανότητα του Σαουδαραβικού στρατού, λέγοντας ότι δεν έχει την ικανότητα και την εμπειρία για να διεξάγει έναν αποτελεσματικό πόλεμο στη Συρία.