2023 – ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ ! ΜΙΑ ΕΞΑΙΣΙΑ ΕΞΠΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΗ – ΕΘΙΜΑ ΛΑΖΑΡΟΥ– ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ ΕΘΙΜΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !! – Δοκιμάστε την!
NEWS:: Τα λαζαράκια έχουν παραδοσιακό σχήμα για να θυμίζουν το σάβανο του Λαζάρου, ενώ απεικονίζονται χωρίς στόμα καθώς ο Λάζαρος δεν μίλησε ποτέ μετά την ανάστασή του.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Τα Λαζαράκια είναι μικρά, γλυκά, καρυκευμένα νηστίσιμα ψωμάκια που παρασκευάζονται και καταναλώνονται το Σάββατο πριν την Κυριακή των Βαΐων. Σηματοδοτούν την έναρξη της Μεγάλης εβδομάδας. Αυτά τα κουλούρια Λαζαράκια είναι νηστίσιμα και επομένως δεν έχουν γαλακτοκομικά ή αυγά. Ποια είναι λοιπόν η παράδοση πίσω από τα Λαζαράκια και πώς να τα φτιάξετε; Τα λαζαράκια ή τα ψωμάκια του Μικρού Λαζάρου είναι γλυκά, καρυκευμένα νηστίσιμα ψωμάκια που ψήνονται σε ανάμνηση της Ανάστασης του Λαζάρου. Κάθε Χριστιανός γνωρίζει ότι ο Ιησούς ανασταίνει τον Λάζαρο και αυτό ακριβώς αντιπροσωπεύουν αυτά τα ψωμάκια. Η ανάσταση του Λαζάρου είναι πολύ σημαντική στο Ορθόδοξο Πάσχα καθώς σηματοδοτεί την έναρξη της Μεγάλης εβδομάδας.
Τα Λαζαράκια είναι λοιπόν πολύ κοινά στην Ελλάδα και την Κύπρο, ίσως περισσότερο στην Κύπρο καθώς ο Άγιος Λάζαρος ήταν ο πρώτος Επίσκοπος του νησιού. Αυτά τα γλυκά τσουρέκια παραδοσιακά ετοιμάζονταν κάποτε και τα προσέφεραν στις «Λαζαρίνες», δηλαδή σε νεαρά κορίτσια που έλεγαν τα Κάλαντα του Λαζάρου. Οι Λαζαρίνες μάζευαν προσφορές το Σάββατο του Λαζάρου με ένα καλάθι στολισμένο με λουλούδια. Συνήθως, ένα νεαρό αγόρι συνόδευε τις Λαζαρίνες ντυμένες με σάβανο όπως ακριβώς ο Λάζαρος. Ενώ τραγουδούσαν τα Κάλαντα του Λαζάρου, το αγόρι ξάπλωνε στο έδαφος και αναπαρήγαγε την ανάσταση του Λαζάρου. Στον στίχο “Σήκω, σήκω Λάζαρε” το αγόρι σηκωνόταν. Οι οικογένειες σε αντάλλαγμα για τα κάλαντα και την αναπαράσταση της ανάστασης του Λαζάρου θα πρόσφεραν αυτά τα ψωμάκια Λαζαράκια τόσο στις Λαζαρίνες όσο και στο νεαρό αγόρι.
Τα κουλούρια έχουν παραδοσιακό σχήμα για να θυμίζουν το σάβανο του Λαζάρου. Απεικονίζονται χωρίς στόμα καθώς ο Λάζαρος δεν μίλησε ποτέ μετά την ανάστασή του. Τα χέρια είναι διπλωμένα στο στήθος τους όπως έκανε ο Λάζαρος όταν φορούσε το σάβανο. Τα Λαζαράκια μπορούν είτε να έχουν τα πόδια δεμένα είτε ελεύθερα. Αυτά που απεικονίζονται με τα πόδια αντιπροσωπεύουν τον Λάζαρο να περπατά όπως ακριβώς έκανε όταν βγήκε από τον τάφο του. Τα γλυκά μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για να αρωματίσουν τα Λαζαράκια είναι η κανέλα, η βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τους δίνουν μια υπέροχη γεύση, όπως τα ρολά κανέλας! Επειδή η ζύμη Λαζαράκια έχει κανέλα, όταν ψηθούν τα Λαζαράκια θα μαυρίσουν, οπότε μην ανησυχείτε, δεν τα έχετε κάψει!
Tips για να φτιάξετε τα τέλεια λαζαράκια
- Για να φτιάξετε αυτά τα απαλά, αέρινα και γλυκά ψωμάκια Λαζρακιάς, αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει δύο φορές. Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει μια φορά στην αρχή και αργότερα μόλις πλάσετε τα Λαζαράκια. Η στεγανοποίηση θα δημιουργήσει μικροσκοπικές τσέπες αέρα και θα κάνει τα ψωμάκια Λαζαράκια απαλά και αέρινα.
- Για να μην κολλάει λάδι η ζύμη στα χέρια και την επιφάνεια εργασίας σας.
- Όταν πλάθετε τα κουλούρια Λαζαράκια και ειδικά τα μπράτσα, βουρτσίστε την άκρη του κάθε μπράτσου έτσι ώστε να κολλήσουν το ένα στο άλλο.
- Για λαμπερά Λαζαράκια, ζεστάνετε απαλά 1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο με 2-3 κουταλιές της σούπας νερό. Βουρτσίστε τα Λαζαράκια ψωμάκια αυτή τη μαρμελάδα και το νερό γλάσο.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- 9 γρ μαγιά ξερή (ή 25 γρ μαγιά φρέσκια)
- 120 ml νερό (χλιαρό στους 32 C) για τη μαγιά (1/2 φλιτζάνι)
- 50 ml ηλιέλαιο (0,2 φλιτζάνια)
- 400 γρ αλεύρι δυνατό (2 + 1/2 φλιτζάνια)
- 200 γρ ζάχαρη (3/4 φλιτζάνι + 3 κουταλιές της σούπας)
- 100 ml νερό (χλιαρό στους 32 C) για τη ζύμη (1/4 φλιτζάνι + 3 κουταλιές της σούπας)
- 3-4 σταγόνες βανίλιας
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ολόκληρα γαρύφαλλα ή σουλτανίνες για μάτια
- Για αυτή τη συνταγή θα χρειαστείτε επίσης 1 μεγάλο μπολ, 1 ταψί (40×35 εκ.), μεμβράνη και αλουμινόχαρτο
ΟΔΗΓΙΕΣ
- Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε 120 ml χλιαρό νερό (32 C) μαζί με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Αφήστε στην άκρη σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά.
- Όσο ενεργοποιείται η μαγιά, κοσκινίζουμε το αλεύρι.
- Μόλις ενεργοποιηθεί η μαγιά, προσθέτουμε στο μείγμα της μαγιάς την υπόλοιπη ζάχαρη, το μισό αλεύρι, την τριμμένη κανέλα, τα 100 ml χλιαρό νερό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει σφιχτή η ζύμη σαν playdoh. Εάν η ζύμη είναι ακόμα κολλώδης, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι.
- Συνεχίζουμε ρίχνοντας λάδι στο μείγμα της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη με μεμβράνη ή πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 30-35 λεπτά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα μέρη περίπου 90-100 γρ. Πλάθετε κάθε μερίδα ζύμης σε ένα μακρόστενο μπαλάκι σαν ένα μικρό ψωμάκι για να δημιουργήσετε το σώμα.
- Πιέστε απαλά και από τις δύο πλευρές της ζύμης ένα τονικό άκρο με τον αντίχειρα και τον δείκτη σας για να δημιουργήσετε το κεφάλι. Εναλλακτικά, πλάθετε ένα ξεχωριστό κομμάτι ζύμης σε μια μικρή μπάλα και στερεώστε το στο σώμα.
- Χαράζετε και κόβετε σε φέτες και στις δύο πλευρές της ζύμης για να διαμορφώσετε τα μπράτσα με ένα διαχωριστικό ζύμης. Σταυρώστε τα χέρια στο μπροστινό μέρος του σώματος. Τα αλείφουμε με λίγο νερό ώστε να κολλήσουν το ένα πάνω στο άλλο.
- Χαράξτε και κόψτε σε φέτες την κάτω πλευρά της ζύμης για να δώσετε σχήμα στα πόδια. Αν θέλετε να ψήσετε τα Λαζαράκια χωρίς μπούτια, απλά παραλείψτε αυτό το βήμα.
- Τοποθετήστε δύο ολόκληρα γαρίφαλα ή σταφίδες για τα μάτια. Τα Λαζαράκια συνήθως απεικονίζονται με γαρίφαλο ως μάτια, αλλά θεωρώ ότι οι σταφίδες είναι καλύτερες αν τα λαζαράκια δίνονται σε παιδιά, καθώς δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την αφαίρεσή τους πριν την κατανάλωση.
- Τοποθετούμε τα ψωμάκια Λαζαράκια σε ταψί στρωμένο με περγαμηνή. Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη Λαζαράκια να φουσκώσει για 30-35 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 C.
- Ψήστε αυτά τα γλυκά νηστίσιμα ψωμάκια για 35 λεπτά στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
- Μην ξεχάσετε να ελέγξετε τα ψωμάκια όσο ψήνονται. Αν γίνουν πολύ γρήγορα, καλύψτε τα με αλουμινόχαρτο.
2023 – ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ ! ΜΙΑ ΕΞΑΙΣΙΑ ΕΞΠΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΗ – ΕΘΙΜΑ ΛΑΖΑΡΟΥ- ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ ΕΘΙΜΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ !! – Γιατί τρώμε ψάρι!
Από την Κυριακή των Βαΐων αρχίζει ουσιαστικά η λεγόμενη Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών. Σύμφωνα με το χριστιανικό εορτολόγιο, η Κυριακή των Βαΐων, καθιερώθηκε να ονομάζεται η προηγούμενη Κυριακή της εορτής της Ανάστασης.
Κατά τους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού η εορτή της ανάμνησης αυτής τελούνταν μαζί με την ανάσταση του Λαζάρου. Αργότερα η δεύτερη μετατέθηκε κατά μία ημέρα πριν, το λεγόμενο Σάββατο του Λαζάρου.
Σήμερα, η Κυριακή αυτή τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Εκκλησία θεωρείται ως αρχή των Αγίων Παθών. Παρά το χαρμόσυνο χαρακτήρα της, αρχικά η κατάλυση ψαριών, λαδιού και κρασιού την ημέρα αυτή θεωρήθηκαν ασυμβίβαστα προς την ιερότητα της Μεγάλης Εβδομάδας και της ακολουθούμενης νηστείας, προσαρμόζοντας αυτή ανάλογα.
Η παραπάνω ανάμνηση τιμάται ιδιαίτερα με εξέχουσα υμνολογία και μεγαλοπρεπή λειτουργία, στο τέλος της οποίας διανέμονται βάγια που έχουν προηγουμένως ευλογηθεί κατά την ακολουθία του όρθρου.
Τα έθιμα της αναπαράστασης
Σύμφωνα με το el.wikipedia.org, στις πρώτες εκκλησίες εορταζόταν η μνήμη αυτή με αναπαράσταση του γεγονότος. Συγκεκριμένα, στους Αγίους Τόπους κατά τον 4ο αιώνα ο επίσκοπος ξεκινώντας με πομπή από το Όρος των Ελαιών εισερχόταν στα Ιεροσόλυμα επί «πώλου όνου» περιστοιχιζόμενος από τον κλήρο, ενώ οι πιστοί προπορεύονταν κρατώντας κλάδους φοινίκων.
Στους δε βυζαντινούς χρόνους τελούνταν ο λεγόμενος «περίπατος του Αυτοκράτορα», όπου η πομπή ξεκινούσε από τα ανάκτορα στην οποία συμμετείχε ο αυτοκράτορας κρατώντας την εικόνα του Χριστού πλαισιωμένος από το ιερατείο, όπου και κατέληγε στην Αγιά Σοφιά. Της αυτοκρατορικής αυτής πομπής ηγούνταν ο λαμπαδάριος ο οποίος έψελνε «Ἐξέλθατε ἔθνη καὶ θεώσασθε σήμερον τὸν βασιλέα τῶν οὐρανῶν…».
Το βυζαντινό αυτό έθιμο παρέλαβαν και τηρούσαν με ευλάβεια και οι Τσάροι της Ρωσίας, τους οποίους ακολουθούσε ο κλήρος ξεκινώντας από το Κρεμλίνο και καταλήγοντας στο μητροπολιτικό ναό. Στην Ελλάδα αντ’ αυτών διατηρείται μόνο η διανομή των βαγιών από τους ιερουργούς των εκκλησιών.
Νηστεία
Αναφορικά με τη νηστεία της ημέρας αυτής υπάρχει μια διαφοροποίηση στο ζήτημα του αν καταλύεται ψάρι ή όχι. Η γνώμη του Θεόδωρου του Στουδίτη είναι ότι την Κυριακή των Βαΐων «τρώγεται ψάρι», επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή. Για τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη μόνο μία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής τρώγεται ψάρι, δηλαδή την ημέρα του Ευαγγελισμού.
Είναι χαρακτηριστική η θέση των Aποστολικών Διαταγών όταν λένε: «Μετά από αυτές (δηλαδή τις εορτές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων), να τηρείτε τη νηστεία της Τεσσαρακοστής, η οποία περιλαμβάνει ανάμνηση της ζωής του Κυρίου και της νομοθεσίας. Να κρατιέται αυτή η νηστεία πριν από το Πάσχα, αρχίζοντας από τη Δευτέρα και συμπληρούμενη την Παρασκευή. Μετά από αυτές αφού σταματήσετε τη νηστεία, να αρχίζετε την αγία εβδομάδα του Πάσχα, νηστεύοντες κατ’ αυτήν όλοι με φόβο…» Είναι ενδεικτικοί οι όροι “αφού σταματήσετε τη νηστεία” και “να αρχίζετε”, οι οποίοι δείχνουν ότι μια νηστεία τελειώνει και μία άλλη αρχίζει. Αυτή που τελειώνει είναι η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής και αυτή που αρχίζει είναι η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. άρα η εορτή αυτή βρίσκεται ανεξάρτητα ανάμεσα σε δύο νηστείες. Η θέση της λοιπόν δίνει το δικαίωμα να ομιλούν περί καταλύσεως κατ’ αυτήν την ημέρα ψαριού ή ακόμα και αυγού.