ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΗ –Αν η Δύση θέλει να λύσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, «ας είναι», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, σε συνεδρίαση της επιτροπής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας που συζητά τον επαναδιορισμό του.
Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί την ειρήνη όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στις πράξεις».
«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, πράγματι ήμασταν ένα βήμα πριν από την υπογραφή ενός αρχικού εγγράφου για τον τερματισμό της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης με όρους που οι Ουκρανοί χορηγοί παραδέχονται τώρα ότι ήταν πολύ επωφελείς για την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Η Δύση μας παραπλάνησε
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη ήταν η τελευταία προσπάθεια της Ρωσίας «να επεκτείνει την εμπιστοσύνη και να δείξει καλή θέληση, παρά τις πολλαπλές εξαπατήσεις του παρελθόντος από την πλευρά της Δύσης».
«Και μας παραπλάνησαν ξανά, οπότε μας ανάγκασαν να πάμε να πολεμήσουμε», κατέληξε.
Η Ρωσία έχει εντείνει τις προειδοποιήσεις της σχετικά με τους κινδύνους μιας άμεσης αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ από τότε που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε να αποκλείσει την πιθανότητα να σταλούν κάποια στιγμή δυτικά στρατεύματα στο ουκρανικό μέτωπο.
Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος
Το Κρεμλίνο είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η αποστολή ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι υπερβολικά επικίνδυνη.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πει ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το RIA μετέδωσε επίσης ότι ο Λαβρόφ δήλωσε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Ελβετία τον ερχόμενο μήνα χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, συνιστούν τελεσίγραφο για την Μόσχα.
Συνέκρινε μάλιστα την κατάσταση με «παρατήρηση σε μαθητή», η τύχη του οποίου αποφασίζεται από δασκάλους όταν εκείνος βρίσκεται εκτός τάξης, μετέδωσε το πρακτορείο.
«Δεν μπορεί να μιλάς σε κανέναν έτσι. Ειδικά σε εμάς.
»Η ειρηνευτική σύνοδος κορυφής… συνοψίζεται σε τελεσίγραφο για τη Ρωσία», κατέληξε ο ίδιος.
Πούτιν: Πώς ερμηνεύεται το αιφνιδιαστικό «ξήλωμα» του Σοϊγκού από το υπουργείο Άμυνας
Σημαντικές αλλαγές που οριακά μοιάζουν με προσπάθεια ξεκαθαρίσματος στον στενό κύκλο του Κρεμλίνου και θα έχουν και αντίκτυπο στον πόλεμο της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Με την ανακοίνωση της νέας σύνθεσης της κυβέρνησης μέσα στο Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι ο Πούτιν, «ξηλώνει» τον Σεργκέι Σοϊγκού από το υπουργείο Άμυνας και τον βάζει στην θέση του γραμματέα του ρωσικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας, την οποία μέχρι πρότινος κατείχε ο πιο στενός συνεργάτης του, Νικολάι Πατρούσεφ.
Την θέση του Σοϊγκού στο Άμυνας ανακοινώθηκε ότι καταλαμβάνει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μισούστιν (ο οποίος παρέμεινε στο πόστο του) και οικονομολόγος Αντρέι Μπελούσοφ.
Ο μέχρι πρότινος υπουργός Άμυνας ορίζεται γραμματέας του ρωσικού συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και αντικαθίσταται από τον οικονομολόγο και πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό Αντρέι Μπελούσοφ.
Η μετακίνηση Σοϊγκού αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς, αφού επρόκειτο για τον μακροβιότερο Ρώσο υπουργό με θητεία στο υπουργείο Άμυνας από το 2012 και πιο πριν στο υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων. Η μετακίνηση του βέβαια από το υπουργείο είχε στην ουσία προδιαγραφεί μετά από τις πρόσφατες αποκαλύψεις και την σύλληψη στενού του συνεργάτη και υφυπουργού Άμυνας, Τιμούρ Ιβανόφ, για διαφθορά.
Εκτός από στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου, ο Σοϊγκού είναι και στενός φίλος του και οι δύο τους ουκ ολίγες φορές έχουν ταξιδέψει στην Σιβηρία για κυνήγι και ψάρεμα. Ωστόσο, οι δυσκολίες που αντιμετώπισε στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία ο ρωσικός στρατός, η αντιπαράθεσή του με τον ιδρυτή της Βάγκνερ Γιεβγκένι Πριγκόζιν.
Γιατί επελέγη ο Μπελούσοφ
Ο νέος υπουργός Άμυνας, Μπελούσοφ δεν έχει εμπειρία σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις όμως, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η τοποθέτησή του στον θώκο του υπουργείου Άμυνας γίνεται για δοθεί στο συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο περισσότερη έμφαση στην καινοτομία.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο διορισμός ως υπουργού Άμυνας ενός οικονομολόγου ευθυγραμμίζεται με το γεγονός ότι ο ρωσικός προϋπολογισμός έχει πλέον ως άξονα τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Στο παρελθόν ο Μπελούσοφ έχει μιλήσει για την ανάγκη διάθεσης περισσότερων κονδυλίων για τις ένοπλες δυνάμεις, έχει ταχθεί από οικονομικής άποψης υπέρ της προσάρτησης της Κριμαίας και φέρεται να πιστεύει πως η Ρωσική Ομοσπονδία περιστοιχίζεται από εχθρούς.