ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: Χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα για τα τέσσερα βασικά κόμματα προέκυψαν από τα αποτελέσματα των 13 περιφερειών της χώρας, όπου Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ είχαν δώσει επίσημα χρίσματα.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Η σύγκριση σε σχέση με τα πρόσφατα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών μπορεί να μην προσφέρεται για ασφαλή συμπεράσματα, καθώς στις αυτοδιοικητικές εκλογές παίζει μεγάλο ρόλο και η επιλογή του προσώπου, αποτυπώνει ωστόσο μια γενική εικόνα για τις τάσεις στην κοινωνία, αλλά και πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στην κεντρική πολιτική σκηνή έπειτα από ένα δύσκολο καλοκαίρι. Ας τα δούμε αναλυτικά.
Είναι σαφές πως το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές επιβεβαίωσε την κυριαρχία του, καθώς κέρδισε από την πρώτη Κυριακή 6+1 περιφέρειες (σ.σ. την Κρήτη), ενώ από τις υπόλοιπες έξι, στις τέσσερις ήρθε πρώτος ο «γαλάζιος» υποψήφιος. Το αποτέλεσμα, μετά το καλοκαίρι που είχε ουκ ολίγα προβλήματα, «μηδενίζει» εκ νέου το κοντέρ, καθώς το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τις τοπικές κοινωνίες.
Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, μάλιστα, ότι σε πολλές περιφέρειες, όπως μπορείτε να δείτε και στον αναλυτικό πίνακα, οι υποψήφιοι της Ν.Δ. ξεπέρασαν σε ποσοστό το αντίστοιχο του κόμματος στις εθνικές εκλογές.
Αυτό τόνισε και ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του το βράδυ των εκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως σε πολλές περιφέρειες, όπως στη Δυτική Ελλάδα και την Ηπειρο, «οι περιφερειάρχες σημείωσαν πολύ υψηλότερα των κομματικών ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας». Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στον Νίκο Χαρδαλιά και τον Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς Αττική και Θεσσαλονίκη είναι οι δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, τις οποίες οι υποψήφιοι κέρδισαν με 46% και 60% αντίστοιχα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε την προσδοκία πως μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη οι υποψήφιοι περιφερειάρχες που είχαν το χρίσμα θα έπαιρναν κάτι από τον… αέρα της ανανέωσης και θα ανέβαζαν ποσοστά, ώστε να αποτυπωθεί στην κάλπη η δυναμική της «νέας εποχής». Αυτό, όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε στις περισσότερες περιπτώσεις να καταγράφει σημαντικές απώλειες και να περιορίζεται ακόμη και σε μονοψήφια ποσοστά. Ενδεικτικά, στην Κεντρική Μακεδονία όπου στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 15,2%, ο Γιάννης Μυλόπουλος πήρε 7,15%.
Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Δυτική Ελλάδα όπου στις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει 21,94% και ο εκλεκτός του στις περιφερειακές Κωνσταντίνος Καρπέτας υποχώρησε στο 11,75%.
Χαρδαλιάς και Τζιτζικώστας υπερέβησαν το ποσοστό της Ν.Δ. σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία – Καθίζηση ΣΥΡΙΖΑ, με εξαίρεση τη Στερεά Ελλάδα
Γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ, με εξαίρεση την υποψηφιότητα του Απόστολου Γκλέτσου που έφθασε το 24,88% στη Στερεά Ελλάδα, δεν κατάφερε πουθενά να ξεπεράσει το ποσοστό που πήρε στις εθνικές εκλογές, χάνοντας κι άλλο έδαφος. Αυτό βεβαίως είναι κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο από την εσωκομματική αντιπολίτευση, που πλέον έχει το όπλο παρά πόδα για τον νέο αρχηγό.
Στο ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, καθώς εκτιμούν πως μετά και τον δεύτερο γύρο θα έχουν εκλεγεί πάνω από 100 δήμαρχοι που είτε έχουν κομματική προέλευση από το κόμμα είτε είναι σήμερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Εκεί βεβαίως που εστιάζουν ήδη στη Χαρ. Τρικούπη είναι στο ότι κατάφεραν να πάνε στον δεύτερο γύρο στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ είναι το μοναδικό κόμμα από την αντιπολίτευση που έχει υποψήφιο περιφερειάρχη στον δεύτερο γύρο, τον Δημήτρη Κουρέτα στη Θεσσαλία. Ολα τα παραπάνω, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ανδρουλάκης, δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διεκδικήσει να είναι αξιωματική αντιπολίτευση, αφού η δική του μικρή άνοδος συνοδεύτηκε από περαιτέρω καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναμφίβολα στους κερδισμένους των εκλογών είναι το ΚΚΕ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα φαίνεται πως επωφελήθηκε αφενός από την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, λαμβάνοντας έξτρα «αριστερή ψήφο», αφετέρου σίγουρα ευνοήθηκε από το ότι η συμμετοχή κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, καθώς το ίδιο διαθέτει ένα ιδιαίτερα συμπαγές εκλογικό ακροατήριο, που πάντα συμμετέχει στις εκλογές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αττική, όπου το ΚΚΕ έλαβε στις εθνικές εκλογές 9,58% και την Κυριακή ο υποψήφιός του Γιάννης Πρωτούλης πήρε 13,87%.