«Αυτή η τραγωδία δεν έπρεπε να γίνει και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία… Τα τελευταία δύο χρόνια προειδοποιούσατε επίμονα, είτε με τις απεργιακές σας κινητοποιήσεις είτε με τα εξώδικα που στείλατε στην πολιτική ηγεσία» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση της κυβέρνησης επικαλούμενος την φράση του κ. Καραμανλή στη Βουλή «είναι ντροπή σε όσους μιλούν για θέματα ασφάλειας», όπως για το γεγονός ότι η απάντηση στις απεργίες των εργαζομένων ήταν δικαστικές προσφυγές για να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες.
Στη συνέχεια, σημείωσε: «Η τραγωδία δεν είναι ένα ζήτημα κομματικής αντιπαράθεσης, είναι ζήτημα συλλογικής αντιπαράθεσης, όλης της κοινωνίας απέναντι σε όσους θα επιχειρήσουν να κρύψουν την αλήθεια… Η αποποίηση της ευθύνης, η διάχυση της ευθύνης, οι συμψηφισμοί είναι απόπειρα συγκάλυψης».
«Το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας ζητάει την αλήθεια και ζητάει δικαιοσύνη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και σχολίασε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς λέγοντας: «Τη μία η ευθύνη είναι ατομική, του σταθμάρχη αποκλειστικά, την άλλη συλλογική, όλων μαζί, άρα κανενός συγκεκριμένα… «Είναι ένα εκκρεμές αποποίησης της ευθύνης, από την ατομική στη συλλογική. Αυτό που ακούσαμε χθες ότι “όλοι μαζί φταίμε” εμένα μου θυμίζει το “όλοι μαζί τα φάγαμε”».
«Να κάνουμε το παν για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, γιατί η ελληνική κοινωνία ζητά απόδοση των ευθυνών… Όχι για να εκδικηθούμε κανέναν, αλλά για να μάθουμε τα πώς και τα γιατί. Όχι μονάχα για να δούμε τι έγινε εκείνο το μοιραίο βράδυ, αλλά να δούμε και τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής για να μην ξαναγίνει μια τέτοια τραγωδία, για να έχουμε ασφάλεια σε ένα μεταφορικό μέσο που θα έπρεπε να είναι -και στην Ευρώπη είναι- το πιο ασφαλές» είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν θα δεχθούμε ως σωματείο μηχανοδηγών ότι ήταν ανθρώπινο λάθος. Αυτό είναι ξεκάθαρο» υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Μηχανοδηγών Κώστας Γενηδούνιας. Όπως ανέφερε, με αυτήν τη θέση έχει συνταχθεί και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μηχανοδηγών κάνοντας τις απαραίτητες κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα μετατεθεί η κύρια ευθύνη.
«Όλη αυτήν την περίοδο εμείς είχαμε εντείνει την προσπάθειά μας, καταγγείλαμε τις ελλείψεις, στέλναμε εξώδικα. Δυστυχώς, μάλλον υποτιμήθηκε το μέγεθος των καταγγελιών» σημείωσε ο κ. Γενηδούνιας, μεταφέροντας επίσης στον κ. Τσίπρα -εκ μέρους των σωματείων- ότι λοιδορηθήκαν και κατηγορήθηκαν ότι έλεγαν ψέματα ή ότι εξυπηρετούσαν σκοπιμότητες.
Όσον αφορά την επαναλειτουργία των σιδηροδρόμων, τόνισε ότι σε αυτήν την κατεύθυνση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι, ωστόσο θα ανέβουν μόλις έχουν «προτάσεις που θα διασφαλίζουν το απόλυτο της ασφάλειας», με «σαφές χρονοδιάγραμμα», κάτι που -όπως επισήμανε- δεν συνέβη στη χθεσινή συνάντηση με το υπουργείο.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς (ΠΟΣ-ΜΣΤ) Ιωάννης Ντίτσας αναφέρθηκε στις διαχρονικές καταγγελίες των σωματείων και υπογράμμισε ότι προσπάθησαν να αναδείξουν τα προβλήματα είτε με εξώδικα είτε με ανακοινώσεις, δελτία Τύπου ή με απεργιακές κινητοποιήσεις και ότι σε όλες τις διεκδικήσεις των σιδηροδρομικών υπήρχε η λέξη «ασφάλεια».