Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΛΩΝΙΑ – ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΚΡΙΘΑΡΙ, ΣΙΤΑΡΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ 2024-ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΕΑ LIVE-ΟΠΕΚΕΠΕ

Τι πρέπει να ξέρετε!!!

Newsroom από Newsroom
14/05/2024 12:51
Ενημερώθηκε: 14/05/2024 14:37:24
σε HOT NEWS, ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
A A
112
SHARES
239
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Oι συγχρονισμένες ανακοινώσεις του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας για μειωμένα αποθέματα σιταριού την επόμενη χρονιά και της Ρωσίας για απώλειες 3 και πλέον εκατ. τόνων λόγω ανοιξιάτικης παγωνιάς στα Νότια, φέρνει νέο κύμα ανόδου στο μαλακό σιτάρι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Παράλληλα, το κριθάρι ξεκίνησε την Τρίτη με κέρδη 10 ευρώ ο τόνος με τα συμβόλαια Ιουλίου πλέον στα 225 ευρώ, ενώ την Δευτέρα και το καλαμπόκι κινήθηκε ανοδικά, σπάζοντας τα 225 ευρώ ο τόνος στη Γαλλία.

Την Δεύτερα 13 Μαΐου τα συμβόλαια σε μαλακό σιτάρι και κριθάρι στην Ευρώπη συνέχισαν να κινούνται ανοδικά. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου μαλακού σίτου στο Euronext τσίμπησαν σχεδόν 30 ευρώ από τις 30 Απριλίου και 15 ευρώ ο τόνος μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Πλέον διαπραγματεύονται στα 255-260 ευρώ ο τόνος, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Αυγούστου 2023.

Το καλαμπόκι χρηματιστηριακά ισορροπούσε στα 220-222 ευρώ ο τόνος μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, κυρίως επειδή αρκετοί κλείνουν πλέον θέσεις μετά τα πολύμηνα υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας, όμως τελικά τα συμβόλαια Νοεμβρίου έκλεισαν στα 226 ευρώ ο τόνος, κερδίζοντας 5 ευρώ ο τόνος.

Το κριθάρι είχε το πιο απότομο ανοδικό ξέσπασμα από όλες τις ζωοτροφές την περασμένη βδομάδα και έσπασε και τα 225 ευρώ  ο τόνος την Τρίτη. 

Στην πρώτη του έκθεση για την 2024/2025, το USDA αναμένει ότι η παραγωγή (μαλακού) σιταριού θα μειωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 2,15 εκατ. τόνους στους 132 εκατ. τόνους, στην Ουκρανία κατά 2 εκατ. τόνους σε 21 εκατ. τόνους και στη Ρωσία κατά 3,5 εκατ. τόνους σε 88 εκατ. τόνους. Οι απώλειες αυτές θα αντισταθμιστούν από την Αργεντινή, η οποία θα αυξήσει την παραγωγή κατά 1,1 εκατ. τόνους σε 17 εκατ. τόνους, την Αυστραλία με +3 εκατ. τόνους σε 29 εκατ. τόνους, τις ΗΠΑ με +1,2 εκατ. τόνους σε 50,5 εκατ. τόνους και τον Καναδά με επιπλέον 2 εκατ. τόνους σε 34 εκατ. τόνους.

Να σημειωθεί εδώ πως οι εκτιμήσεις των Αμερικάνων είναι πιο αισιόδοξες από τις αντίστοιχες της DG AGRI που δημοσιεύτηκαν πριν λίγες μέρες και οι οποίες έκαναν λόγο για μείωση 4,3% στην ευρωπαϊκή παραγωγή μαλακού σιταριού και 2% στο σκληρό σιτάρι από έτος σε έτος.

Αν και δεν υπάρχει κάποια άµεση συσχέτιση ανάµεσα στα συµβόλαια µαλακού σίτου και τις τιµές για το σκληρό σιτάρι, είναι γνωστό ότι το κλίµα στη µια αγορά παρασύρει συνήθως και την άλλη.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται λοιπόν την Τετάρτη η νέα λίστα τιμών της Φότζια, η οποία και έχει μείνει αμετάβλητη εδώ και ένα μήνα στα 350-355 ευρώ ο τόνος για την πρώτη ποιότητα, ισορροπώντας μεταξύ αρνητικών και θετικών ειδήσεων για την επόμενη σοδειά. Σύμφωνα με την τελευταία λίστα τιμών, για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου παραμένει στα 350-355 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 325-330 ευρώ ο τόνος.

Όσον αφορά τα τελικά αποθέματα στο μαλακό σιτάρι, τα μαθηματικά του USDA βγάζουν λοιπόν περαιτέρω μείωση σε 253,6 εκατ. τόνους στο τέλος της 2024/2025 από 257,8 εκατ. τόνους την 2023/2024.

Για το καλαμπόκι, το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας προβλέπει μείωση της παγκόσμιας παραγωγής σε 1.219,9 εκατ. τόνους την 2024/2025, έναντι 1.228,1 εκατ. τόνους την 2023/2024. Παράλληλα, η παγκόσμια κατανάλωση καλαμποκιού αναμένεται να αυξηθεί σε 1.220,75 εκατ. τόνους από 1.215,9 εκατ. τόνους στην 2023/2024. Ως αποτέλεσμα, τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού προβλέπεται να μειωθούν ελαφρώς σε 312,3 εκατ. τόνους για το 2024/2025, σε σύγκριση με 313,1 εκατ. τόνους για την τρέχουσα περίοδο.

Τέλος, όσον αφορά τη σόγια, το USDA προβλέπει απότομη αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής το 2024/2025 σε 422,3 εκατ. τόνους από 396,95 εκατ. τόνους το 2023/2024. Αν και η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται επίσης να αυξηθεί σε 401,7 εκατ. τόνους έναντι 383,53 εκατ. τόνους το 2023/2024, το αποτέλεσμα θα είναι ένα μεγάλο πλεόνασμα, με τα παγκόσμια αποθέματα σόγιας για το 2024/2025 να αυξάνονται σε ιστορικά υψηλό 128,5 εκατ. τόνους έναντι 111,8 εκατ. τόνων φέτος.

Από αρχές Μαρτίου συντηρείται η άνοδος σε μαλακό και κριθάρι

Να σημειωθεί πως τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου είχαν πιάσει πάτο στις 6 Μαρτίου, όπου διαπραγματεύονταν ακόμα και κάτω από 200 ευρώ ο τόνος. Έκτοτε, με μόνη ανάπαυλα το διάστημα 22 Μαρτίου με 19 Απριλίου όπου οι τιμές παρέμειναν σταθερές, παρουσιάζεται σταθερά άνοδος.

Αντίστοιχα, συντηρείται το κλίμα ανόδου και στο κτηνοτροφικό κριθάρι για παράδοση Ιούλιο που σκαρφάλωσε στα 215 ευρώ ο τόνος στο γαλλικό λιμάνι του Ρουέν, χτίζοντας ισχυρές αντιστάσεις σε επίπεδα άνω των 200 ευρώ ο τόνος. Το κριθάρι είχε το πιο απότομο ανοδικό ξέσπασμα από όλες τις ζωοτροφές την περασμένη βδομάδα και μένει να φανεί αν μπορεί να σπάσει τα 220 ευρώ. Αρχές Μαρτίου, το αντίστοιχο συμβόλαιο διαπραγματευόταν στα 165-170 ευρώ ο τόνος, έκτοτε οι τιμές έχουν κερδίσει σχεδόν 30%.

Μέσα σε ένα τρίμηνο 24% πάνω τα συμβόλαια στο καλαμπόκι

To καλαμπόκι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συντηρεί τη δυναμική του και την Δευτέρα έσπασε για πρώτη φορά από τα μέσα Αυγούστου 2023 τα 225 ευρώ για τα συμβόλαια Νοεμβρίου, ενώ ο Ιούνιος είναι σε επαφή με τα 215 ευρώ ο τόνος. Οι καλύτερες του αναμενόμενου εκτιμήσεις του USDA για την παραγωγή σόγιας αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις προβλέψεις για μειωμένα αποθέματα και παραγωγή σπυριού, όμως παρά τα δεδομένα αυτά, το όλο χρηματιστηριακό κλίμα ευφορίας στα αγροτικά εμπορεύματα φαίνεται να συμπαρασύρει και το καλαμπόκι.

Μία πρόχειρη σύγκριση στα επίπεδα τιμών σήμερα και ένα τρίμηνο πριν, δείχνει πως παρά τα χρηματιστηριακά σκαμπανεβάσματα, ο Νοέμβριος 2024 στο Παρίσι από το επίπεδο των 177,5 ευρώ ο τόνος στις 19 Φεβρουαρίου, σήμερα βρίσκεται στα 220-225 ευρώ, μία άνοδος 40-45 ευρώ ή μεταφρασμένο ως ποσοστό, κατά 24%.

Ετικέτες: αγρότεςΑΓΡΟΤΕΣ 2024ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑΟΠΕΚΕΠΕ

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

ΑΓΡΟΤΕΣ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: Από Δευτέρα το πετρέλαιο, Νοέμβριο τα 228 εκατ. για φυτικό κεφάλαιο – Δεκέμβριο οι πληρωμές ΕΛΓΑ

30/10/2025 | 11:02
HOT NEWS

ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΟΣΟΧΗ! Διορθώσεις στα αγροτεμάχια ΟΣΔΕ για συνδεδεμένες – Τι ισχύει για τις πληρωμές Νέων Αγροτών και τα 168 εκατ. ευρώ του πριμ εγκατάστασης

29/10/2025 | 13:02
HOT NEWS

ΕΚΤΑΚΤΟ! ΕΛΓΑ- ΟΠΕΚΕΠΕ μοιράζουν 54,3 εκατ. ευρώ: Πληρωμές σε αγρότες και κτηνοτρόφους για ζωοτροφές, Daniel και ευλογιά προβάτων 

29/10/2025 | 11:02
Featured

Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ιωάννης Καϊμακάμης

27/10/2025 | 18:13
Load More
Επόμενο Άρθρο

«Θα στείλω όταν φτάσω»: Συγκλονίζει το τραγούδι για τα θύματα των Τεμπών


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Κυρανάκης: Στις αρχές Νοεμβρίου οι πρώτες κλήσεις από τη σύνδεση των καμερών με το gov.gr

    229 shares
    Share 92 Tweet 57
  • Προειδοποίηση Πούτιν για πυρηνικές δοκιμές: Αν το κάνουν οι ΗΠΑ, τότε θα το κάνουμε και εμείς

    174 shares
    Share 70 Tweet 44
  • Ραγδαίες εξελίξεις: Γιατί ο Τραμπ πάτησε το κουμπί των πυρηνικών δοκιμών μετά από 33 χρόνια – Η Ρωσία και το δύσκολο αίνιγμα της Κίνας

    112 shares
    Share 45 Tweet 28
  • Ρούλα Πισπιρίγκου: Διάγνωση με ερυθηματώδη λύκο και μάχη για επιβίωση στη φυλακή – Τι αποκαλύπτει η δικηγόρος της

    107 shares
    Share 43 Tweet 27
  • ΝΕΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΔΥΠΑ 2025–2026: Ποιοι θα λάβουν έως 1.118 € τον μήνα και ποιοι επιχορήγηση 17.500 € – Όλες οι κατηγορίες, τα ποσά και οι ημερομηνίες

    105 shares
    Share 42 Tweet 26
  • ΝΕΑ- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2027–2030: «Παγώνουν» τα όρια ηλικίας στα 62 και 67 – Αυξήσεις 2,4%, δηλώσεις αναδρομικών έως 31/12/2025

    103 shares
    Share 41 Tweet 26
  • ΑΓΡΟΤΕΣ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: Από Δευτέρα το πετρέλαιο, Νοέμβριο τα 228 εκατ. για φυτικό κεφάλαιο – Δεκέμβριο οι πληρωμές ΕΛΓΑ

    93 shares
    Share 37 Tweet 23
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch