Στην προσαγωγή της ευρωβουλευτού και αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Εύας Καϊλή προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές του Βελγίου, ενώ ο σύντροφός της και ακόμη τρία άτομα συνελήφθησαν.
Η ευρωβουλευτής ανακρίνεται από τις αρχές ως ύποπτη για υπόθεση θέση διαφθοράς με το Κατάρ, ενώ διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από την ευρω-ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα L’ Echo, βρέθηκαν σακούλες με χρήματα στο σπίτι της Ελληνίδας πολιτικού, η οποία διανυκτέρευσε σε κελί.
«Έπειτα από 16 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, πέντε άτομα συνελήφθησαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και άλλα δύο στην Ιταλία, ως ύποπτα για διαφθορά από το Κατάρ εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε αυτές τις συλλήψεις γύρω στο μεσημέρι της Παρασκευής», επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα Le Soir και το περιοδικό Knack.
«Είναι μια πραγματική βόμβα που μόλις έσκασε στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», σημειώνεται στο δημοσίευμα, ενώ γίνεται λόγος και για σύλληψη ενός ακόμη συγγενικού προσώπου της κ. Καϊλή. «Ο πατέρας της αντιπροέδρου της Βουλής Εύας Καϊλή συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα», αναφέρεται συγκεκριμένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της L’Echo, η ευρωβουλευτής συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, που αποτελεί τον μόνο τρόπο για να παρακαμφθεί η βουλευτική ασυλία που έχει. «Μετά τις πρώτες συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν τα ξημερώματα της Παρασκευής και την κατάσχεση 600.000 ευρώ σε μετρητά, οι αρχές συνέλαβαν τον πατέρα της κ. Καϊλή, ο οποίος είχε επίσης μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα και βρισκόταν σε διαδικασία μετακίνησης, αφού είχε προειδοποιηθεί για την έρευνα από συνεργούς, εκτιμούν οι ανακριτές», αναφέρει η L’Echo.
H ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου δήλωσε ότι «εδώ και αρκετούς μήνες υπήρχε η υποψία πως χώρα του Περσικού Κόλπου προσπαθεί να επηρεάσει την οικονομική και πολιτική λήψη αποφάσεων του Ευρωκοινοβουλίου, πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας μεγάλα δώρα σε άτομα με σημαντική πολιτική ή στρατηγική θέση».