Σάββατο, 11 Οκτωβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Ανασύσταση των Κοινοτήτων και τοπική άμεση Δημοκρατία – «Να καταργηθούν Καποδίστριας και Καλλικράτης»

Τι αναφέρει Διδάκτρων Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών

Newsroom από Newsroom
19/10/2023 12:11
Ενημερώθηκε: 19/10/2023 12:19:34
σε HOT NEWS, ΕΙΠΑΝ, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
144
SHARES
306
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Γράφει ο Μελέτης Η. Μελετόπουλος,
Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: Το ελληνικό έθνος έζησε, αναπτύχθηκε και επεβίωσε,παρά τις αντίξοες συνθήκες, επί χιλιετίες χάρις στον Κοινοτικό Θεσμό, είτε στην αρχαιοελληνική μορφή της Πόλεως-Κράτους είτε στην μεσαιωνική και νεώτερη μορφή της Κοινότητος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

‘Ο κορυφαίος αυτός θεσμός εξασφάλιζε συνέργεια, συμμετοχικότητα, δέσμευση, συμμετοχή όλων στα κέρδη και στις ζημίες, φοροδοτική ικανότητα με δίκαιη εσωτερική κατανομή του φόρου στα μέλη με αναλογικά κοινωνικά κριτήρια, πλεόνασμα για κοινωφελή έργα, ανάδειξη και του ασθενέστερου μέλους του συνόλου σε υπεύθυνο πολίτη, κυκλικότητα και ανακλητότητα των αξιωματούχων, αξιοκρατία και έμπρακτο πατριωτισμό.

Η Αντιβασιλεία κατήργησε το 1833 με έναν νόμο τις Κοινότητες, απαγορεύοντας μάλιστα τις λαικές συνελεύσεις. Έτσι το συγκεντρωτικό κράτος επεδίωξε να ελέγξει την εσωτερική πολιτική ζωή του νεοελληνικού κράτους, εξαλείφοντας θεσμούς χιλιετιών. Η μακρά και επίπονη διαδικασία αποδόμησης του κυττάρου άμεσης δημοκρατίας και αυτονομίας συνεχίστηκε σε όλη την διάρκεια των επομένων δεκαετιών και ολοκληρώθηκε στα τέλη του Εικοστού αιώνα με τα σχέδια «Καποδίστριας» (1997) και «Καλλικράτης» (2020).

Με αυτές τις δύο μεταρρυθμίσεις καταργήθηκε κάθε ίχνος τοπικής αυτονομίας και συγχωνεύθηκαν δεκάδες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά που απέχουν μεταξύ τους δεκάδες χιλιόμετρα σε ενιαίες διοικητικές οντότητες χωρίς καμμία συνοχή ούτε καν λογική. Ασφαλώς αυτό πραγματοποιήθηκε εν ονόματι των οικονομιών κλίμακος και των αναγκαίων δημοσιονομικών περικοπών, αλλά το αποτέλεσμα ήταν η πλήρης εξάλειψη κάθε κυττάρου τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτικής αυτονομίας, άμεσης δημοκρατίας, τοπικότητας, ιδιαιτερότητας, χωρικού πολιτισμού, οικονομικής διαφοροποίησης, πολιτιστικής ποικιλομορφίας.

Άσχετες μεταξύ τους περιοχές, με διαφορετικές παραδόσεις, παραγωγικές δομές και ανάγκες, αναμείχθηκαν σε μία χοάνη συγκεντρωτισμού, που κατέστρεψε την τοπική παράδοση και ιδιατερότητα, που όμως αποτελεί συνάρτηση οικονομικών και κοινωνικών αναγκών διαφορετικών από τόπο σε τόπο.

Αυτή η ισοπέδωση διηύρηνε την κλίμακα της τοπικής αυτοδιοίκησης σε μέγεθος το οποίο ο πολίτης δεν ελέγχει πλέον, μεγάλωσε το χάσμα μεταξύ του εκλογέως και του αξιωματούχου, επέτεινε τον έλεγχο της κεντρικής εξουσίας, έδωσε μεγαλύτερα δυνητικά περιθώρια στην διαφθορά, αποσυναρμολόγησε την συνοχή του τοπικού εκλογικού σώματος και άρα τα δίκτυα εσωτερικής επικοινωνίας της τοπικής κοινωνίας.

Οι Έλληνες έμειναν πολιτικά και θεσμικά ακρωτηριασμένοι χωρίς τις παραδοσιακές τους κοινότητες, που αποτελούσαν την κοιτίδα της Δημοκρατίας και το εργαστήριο πολιτικής και θεσμικής διαπαιδαγώγησης του πολίτη. Τώρα, ανάμεσα στον πολίτη και στο κράτος, ίσταται ο ογκόλιθος του υπερμεγέθους καλλικρατικού δήμου και η θεσμική ελεφαντίαση της περιφέρειας, όπου κινούνται απερίσπαστοι και ανεξέλεγκτοι οι κομματικοί μηχανισμοί, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και οι αντι-οικονομίες κλίμακος.

Εφ΄ όσον η ελληνική κοινωνία θέλει να ξαναβρεί τις ισορροπίες της και η δημόσια διοίκηση την λειτουργικότητά της, επείγει η ανασύσταση των Κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, ακόμα και στις πλέον αραιοκατοικημένες και απομεμακρυσμένες ορεινές περιοχές.

Οι Κοινότητες θα πρέπει να εξοπλισθούν με δύο βασικά θεσμικά εφόδια: πρώτον: τον θεσμό της τοπικής συνέλευσης ηλεκτρονικού τύπου, που θα εξασφαλίζει τον δημοκρατικό διάλογο, θα αναδεικνύει ιδέες, προτάσεις και θα διαμορφώνει την γενική βούληση. Δεύτερον: την οικονομική αυτονομία με την διοχέτευση αναλογικού προς τον αριθμό των κατοίκων πολλοστημορίου της φορολογίας σε τοπικά κοινωφελή έργα, υπό τον έλεγχο της συνταγματικής νομιμότητος (και όχι σκοπιμότητος) από τον δευτεροβάθμιο βαθμό αυτοδιοίκησης.

Ακόμα και οι πλέον εγκαταλελειμμένες ορεινές κοινότητες θα προκαλέσουν με αυτόν τον τρόπο το ενδιαφέρον σε συνταξιούχους, τηλε-εργαζομένους, κατοίκους του Σαββατοκύριακου, ασφαλώς βιολογικούς καλλιεργητές, μελισσοκόμους και άλλους παραγωγούς, ώστε να ξαναπάρουν τα ηνία της μικρής τοπικής πολιτείας τους στα χέρια τους και να ολοκληρωθούν πολιτικά.

Γίνεται εξ άλλου εύκολα αντιληπτό ότι η τοπική αυτοπροστασία από ακραία φυσικά φαινόμενα θα ενισχυθεί δραστικά από την ανάπτυξη τοπικών θεσμών με άμεση εμπλοκή στην διαχείριση των τοπικών πόρων. Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, η αναβίωση της τοπικής κοινοτικής πολιτικής συνείδησης θα αναζωογονήσει την κεντρική πολιτική σκηνή και θα επαναφέρει την πολυδιαφημιζόμενη στην οικονομία “κάθετη ολοκλήρωση” και στην Δημοκρατία.

Ετικέτες: ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

ΑΣΕΠ- ΛΙΣΤΑ – Πάνω από 19.500 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο και την ΥΠΑ έως το 2026: Ποιες ειδικότητες ανοίγουν και πώς να κάνετε αίτηση

30/09/2025 | 15:02
ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Οι ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ στηρίζουν τον Ηλία Κασιδιάρη για τον δήμο Αθηναίων αλλά «δεν έχουν την ίδια ιδεολογική ταυτότητα»

28/08/2023 | 12:51
ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Έρχονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές! 50.000 οι υποψήφιοι που ζητούν την ψήφο μας τον Οκτώβριο

20/08/2023 | 20:15
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Θεοδωρικάκος: «Η κυβέρνηση στήριξε την τοπική αυτοδιοίκηση, με όλες τις δυνάμεις»

30/05/2020 | 10:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

ΓΑΖΑ: Νέο βίντεο από την καταστροφή του νοσοκομείου - Το μέγεθος της έκρηξης δημιουργεί πολλά ερωτηματικά


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Πάνος Καμμένος: Επιστροφή στην πολιτική μέσω της συζύγου του – Φλερτ με Τσίπρα και επίθεση σε Σαμαρά

    248 shares
    Share 99 Tweet 62
  • Ρωσία: Ο πόλεμος περνά στις ράγες – Καταστρέφει ηλεκτρομηχανές για να παγώσει τον ανεφοδιασμό της Ουκρανίας

    222 shares
    Share 89 Tweet 56
  • Εξιχνιάστηκαν απάτες σε βάρος ηλικιωμένων – Συνελήφθη 28χρονος στη Μυτιλήνη

    132 shares
    Share 53 Tweet 33
  • ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ- ΕΛΓΑ: «Πρώτα οι παλιοί Βιολογικοί, μετά οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ – Τι αλλάζει με τις ενισχύσεις ευλογιάς και τα φερτά του “Ντάνιελ”»

    131 shares
    Share 52 Tweet 33
  • ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ-Αναδρομικά έως 4.560 €, αυξήσεις 3,2% και 200.000 νέες συντάξεις – Όλες οι αλλαγές σε ΕΑΣ και πληρωμές του e-ΕΦΚΑ

    103 shares
    Share 41 Tweet 26
  • Γιορτή σήμερα 10 Οκτωβρίου, εορτολόγιο: Άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία τα αδέλφια

    107 shares
    Share 43 Tweet 27
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΣΕΠ: Αποτελέσματα για 7 προκηρύξεις και νέες προσλήψεις 20 μονίμων στη ΡΑΑΕΥ – Αναλυτικά οι λίστες και οι ημερομηνίες

    94 shares
    Share 38 Tweet 24
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch