Περισσότερα στοχευμένα τεστ, αποσυμφόρηση των μέσω μεταφοράς και μεγιστοποίηση της τηλεργασίας προτείνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού (ΘΕΜΑ 104,6).
Εξήγησε ότι είναι προτιμότερα τα πιο οργανωμένα μέτρα, παρά ένα αυστηρό ολικό lockdown.
Για το άνοιγμα των σχολείων υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Είναι σημαντικό όπως είπε, να γίνει καλύτερη επικοινωνία για την αναγκαιότητα των τεστ, ώστε να προσέρχεται ο κόσμος χωρίς να φοβάται. Πρέπει να γίνει κατανοητό, όπως τόνισε, ότι είναι απαραίτητα και μπορούν να βοηθήσουν να σώσουν ζωές.
Μιλώντας για την έξαρση των κρουσμάτων, η κ. Λινού εξέφρασε την ανησυχία της, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι.
Όσον αφορά τις μεταλλάξεις και τον εμβολιασμό, ήταν καθησυχαστική, λέγοντας ότι τις καλύπτουν αλλά και σε διαφορετική περίπτωση οι φαρμακευτικές εταιρείες, μπορούν γρήγορα να τροποποιήσουν τα εμβόλια, μέσα σε λίγες εβδομάδες, ώστε να καλύπτουν πλήρως τις όποιες μεταλλάξεις.
Όμως, μιλώντας για την Ν. Αφρικανική μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Θεσσαλονίκη, η κ. Λινού είπε ότι το ανησυχητικό στοιχείο σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι δεν είχε προηγηθεί κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό.
Αντιθέτως, θεωρείται ορφανό κρούσμα ενώ ενδεχομένως η μετάλλαξη να είναι διάσπαρτη στη Θεσσαλονίκη.
Για το πως, ενώ ο συγκεκριμένος ασθενής είχε νοσήσει τον Νοέμβριο ξανά βρέθηκε θετικός, η κ. Λινού, τόνισε ότι η ανοσία του πιθανόν να είναι περίπου στο 50%. Δεν είναι περίεργο, όπως εκτίμησε.