Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
Αρχική Featured

Χρήστος Μεγάλου: Στόχος η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς να φτάσει τα 10 δισ. – Κοιτάμε επιλεκτικές εξαγορές

TechTeam από TechTeam
28/09/2024 09:13
σε Featured, HOT NEWS, ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
A A
63
SHARES
134
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

 

Η εξυγίανση της Τράπεζας Πειραιώς έχει ολοκληρωθεί και εξετάζει ευκαιρίες ανάπτυξης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου σε συνέντευξή του στο IFR του Reuters .

«Μπορεί επιλεκτικά να προβούμε σε εξαγορές. Αξιολογούμε τη χρήση της ψηφιακής μας τράπεζας για να επεκταθούμε σε άλλη χώρα», δήλωσε ειδικότερα στη συνέντευξή.

Η Πειραιώς έχει πλέον κεφαλαιοποίηση περίπου 5 δισ. ευρώ και ο κ. Μεγάλου δήλωσε ότι θέλει να παραμείνει στην τράπεζα για να δει την επόμενη φάση ανάπτυξης. «Είμαι ευτυχής να μείνω για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Θα ήθελα να δω την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να πηγαίνει από τα 5 δισ. ευρώ στα 10 δισ. ευρώ πριν αποχωρήσω», τόνισε.

Ο κ. Μεγάλου μιλώντας στο Reuters ξεχώρισε ένα φαινομενικά μικρό επεισόδιο τον Ιούνιο του 2019 ως το σημαντικότερο ίσως ορόσημο της όλης διαδρομής. Ήταν τότε που η τράπεζα συμφώνησε την πώληση της μονάδας που διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της στη σουηδική εξειδικευμένη Intrum έναντι 440 εκατ. ευρώ.

Εκείνη την εποχή η συγκέντρωση ενός τέτοιου ποσού μέσω μιας συμβατικής αύξησης κεφαλαίου θα ήταν αδύνατη. Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στα τέλη του 2018 κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων με την Intrum ήταν μόλις περίπου 260 εκατ. ευρώ.

Η κ. Μεγάλου φοβήθηκε ότι οι καταθέτες θα μπορούσαν να τρομάξουν ξανά, όπως είχαν κάνει κατά τη διάρκεια του 2015, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ της Ελλάδας απείλησε να αναθεωρήσει τη συμφωνία διάσωσης της χώρας με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό θα μπορούσε να είχε πυροδοτήσει μια φυγή καταθέσεων από την τράπεζα, αλλά τελικά δεν συνέβη», δήλωσε η κ. Μεγάλου. Ήταν καθησυχαστικό το γεγονός ότι η τράπεζα είχε τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη ενός ιδιώτη επενδυτή, του Αμερικανού διαχειριστή hedge fund Τζον Πόλσον, ο οποίος υποστήριξε για πρώτη φορά την τράπεζα το 2013, λίγο μετά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Εκείνη την εποχή o Μεγάλου είχε αποχωρήσει από τη θέση του αντιπροέδρου της Νότιας Ευρώπης της Credit Suisse και είχε προσληφθεί ως διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, η οποία είχε αντλήσει ιδιωτικά κεφάλαια από την Fairfax Financial του Πρεμ Γουάτσα και τον Γουίμπουρ Ρος την ίδια χρονιά που ο Πόλσον επένδυσε στην Πειραιώς.

Ο κ. Μεγάλου αποχώρησε από τη Eurobank καθώς η ελληνική κρίση επέστρεψε το 2015, προτού κληθεί ξανά να βοηθήσει την Πειραιώς στην ανάστασή της το 2017. Ακόμη και τότε, γνώριζε ποιο ήταν το ουσιαστικό πρόβλημα.

«Η αναδιάρθρωση της τράπεζας είχε ως άξονα την απομάκρυνση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 35 δισ. ευρώ. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί», δήλωσε. Πρώτα απ’ όλα, η αντιμετώπιση των καταναλωτικών δανείων ήταν αυτό που επέλεξαν οι ελληνικές τράπεζες να κάνουν για να αντιμετωπίσουν αυτό το βουνό, το οποίο για την Πειραιώς αποτελούσε πάνω από το ήμισυ του χαρτοφυλακίου της.

Όμως τον Οκτώβριο του 2018, αφού η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς είχε κατρακυλήσει στο ναδίρ, η δυναμική άλλαξε, όταν ο Μεγάλου κατάφερε να ξεφορτωθεί ένα 1,5 δισ. ευρώ.

Αλλά τον Οκτώβριο του 2018, αφού η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς είχε κατρακυλήσει στο ναδίρ, η δυναμική άλλαξε, όταν ο Μεγάλου κατάφερε να ξεφορτωθεί ένα χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ που καλύπτονταν από ακίνητα στην Bain Capital προς 30 σεντς του ευρώ μέσω μιας συμφωνίας που ονομάστηκε Amoeba.

«Αυτή ήταν η πρώτη από ελληνική τράπεζα που πούλησε χαρτοφυλάκιο με εξασφαλίσεις από ακίνητα. Έδειξε ότι υπήρχε ενδιαφέρον από τη διεθνή αγορά και δημιούργησε το σκηνικό για άλλες τράπεζες», δήλωσε. Στη συνέχεια ακολούθησε η πώληση δύο χαρτοφυλακίων ναυτιλιακών δανείων – Nemo και Dory – στην Davidson Kempner έναντι 1,5 δισ. ευρώ.

Με εξασφαλισμένη και τη συνεργασία με την Intrum, η Πειραιώς άνοιξε και πάλι πανιά με ούριο άνεμο, βοηθούμενη από το πρόγραμμα Ηρακλής των ελληνικών αρχών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτι που σήμαινε ότι η τράπεζα ήταν σε θέση να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων, εκδίδοντας ομό0λο Tier 2 το 2019 με κουπόνι μόλις στο 9,75%.

Το επόμενο έτος, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το σημαντικό βήμα ήταν η διευθέτηση της θέσης του ελληνικού κράτους στην τράπεζα, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Για να πραγματοποιήσουμε τις συναλλαγές του Ηρακλή έπρεπε να ανακεφαλαιοποιήσουμε την τράπεζα», δήλωσε ο κ. Μεγάλου. Σε συνδεδεμένες συναλλαγές το CoCo μετατράπηκε σε μετοχές, αυξάνοντας το μερίδιο του ΤΧΣ, και λίγο αργότερα ο Πόλσον και άλλοι ιδιώτες επενδυτές εγγράφηκαν για περισσότερα κεφάλαια.

Κατόπιν αυτού, θα μπορούσε να ακολουθήσει η σειρά των συναλλαγών Ηρακλής, ομαλοποιώντας τους ισολογισμούς της Πειραιώς και άλλων τραπεζών. Αυτό οδήγησε στη συνέχεια σε ένα δεύτερο κύμα πωλήσεων μεριδίων του ΤΧΣ, καθώς και σε μια πλήρη επιστροφή σε άλλα τμήματα της αγοράς τραπεζικού κεφαλαίου.

Φέτος, η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε για την Πειραιώς και η Moody’s έχει πλέον απονείμει στην τράπεζα αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, πριν η ίδια η Ελληνική Δημοκρατία αναβαθμιστεί σε αυτό το καθεστώς.

Ετικέτες: ΜΕΓΑΛΟΥΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Προηγούμενο Άρθρο

Η επόμενη μέρα και το σχέδιο ανάκαμψης των Ελληνικών Ταχυδρομείων

Επόμενο Άρθρο

Θεοδωρικάκος: Nέο πακέτο ενίσχυσης για επιχειρηματίες που επλήγησαν από τις θεομηνίες

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Διπλή αναβάθμιση της Πειραιώς από την DBRS

01/04/2025 | 21:55
HOT NEWS

Αγορά γης με μηδενικό επιτόκιο για νέους αγρότες – Έρχονται μεγάλες πληρωμές και επιδοτήσεις έως το καλοκαίρι 2025 από ΟΠΕΚΕΠΕ 

31/03/2025 | 13:02
HOT NEWS

Αλλάζουν οι πληρωμές επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ – Τι ισχύει από 15 Μαρτίου- Εφάπαξ επίδομα 300 ευρώ σε ανέργους 

26/03/2025 | 17:02
HOT NEWS

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2025: Πότε πληρώνονται και τι ώρα μπαίνουν στα ΑΤΜ ανά τράπεζα

17/02/2025 | 17:02 - Ενημέρωση 18/02/2025 | 14:08
HOT NEWS

H Πειραιώς προχωρά σε αποκλειστικές συζητήσεις με τη CVC σχετικά με την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής

06/02/2025 | 11:33
HOT NEWS

Οι μελέτες για την πολιτιστική επανάχρηση του βιομηχανικού συγκροτήματος Πειραιώς 260, δωρεά από την Πειραιώς

05/02/2025 | 11:52
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Ο Όμιλος Πειραιώς εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής

02/02/2025 | 12:00
HOT NEWS

Πειραιώς: Εξετάζει την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής – Αξιολογεί διάφορες πιθανές επενδύσεις

31/01/2025 | 17:54
Load More
Επόμενο Άρθρο

Θεοδωρικάκος: Nέο πακέτο ενίσχυσης για επιχειρηματίες που επλήγησαν από τις θεομηνίες


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Νέος σεισμός ανοιχτά της Αμοργού

    443 shares
    Share 177 Tweet 111
  • Αβάσταχτος πόνος: Δεύτερη τραγωδία για την οικογένεια του 27χρονου Θοδωρή στη Ηλεία

    355 shares
    Share 142 Tweet 89
  • Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ: Τι Αναδρομικά θα λάβουν και οι καταβολές του επόμενου τρίμηνου 

    316 shares
    Share 126 Tweet 79
  • Ο θάνατος του Πάπα Φραγκίσκου “παγώνει” την έλευση της κάρας του Αποστόλου Παύλου στην Πάφο

    301 shares
    Share 120 Tweet 75
  • ΟΠΕΚΕΠΕ – ΕΛΓΑ: Όλες οι πληρωμές μέχρι τον Ιούλιο 2025 σε αγρότες και κτηνοτρόφους – Ποιοι ευνοούνται, Τι ποσά καταβάλλονται

    268 shares
    Share 107 Tweet 67
  •  Συγκλονίζει ο Άρης Μουγκοπέτρος: «Θα μπορούσα να μην ξαναδώ τα παιδιά μου»

    258 shares
    Share 103 Tweet 65
  • Νέο Επίδομα Ανεργίας ΔΥΠΑ έως 1.295€: Ποιοι Δικαιούνται και Πώς Υπολογίζεται – Όλα τα Επιδόματα Ανέργων 2025

    235 shares
    Share 94 Tweet 59
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch