Δεκαπενταύγουστος: Ανησυχία για την διασπορά – Αποστάσεις και «πλαφόν» πιστών σε ναούς και προαύλια
Ειδήσεις: Εκδηλη ανησυχία επικρατεί στην ιατρική κοινότητα αλλά και στους κόλπους της Εκκλησίας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, λίγα μόνο 24ωρα πριν από τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Φέτος, όπως και πέρυσι, η μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας βρίσκει τη χώρα αντιμέτωπη με τη μετάλλαξη «Δέλτα» και με έναν πραγματικά υψηλό αριθμό κρουσμάτων και το στοίχημα τώρα των αρμόδιων Αρχών είναι να μην αυξηθεί περαιτέρω.
Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι μητροπολίτες οι οποίοι και έχουν ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού είναι σε ετοιμότητα προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά και οι πιστοί να προσκυνήσουν την Παναγία με κάθε λαμπρότητα, προστατεύοντας τον εαυτό τους αλλά και τους γύρω τους από τη νόσο Covid-19.
Στο επίκεντρο
Κυβέρνηση και επιστήμονες στρέφουν το βλέμμα τους στα νησιά και στα διάφορα άλλα μέρη όπου τιμάται η Κοίμηση της Θεοτόκου προκειμένου αφενός να εξασφαλισθεί η θωράκιση της δημόσιας υγείας και αφετέρου ο σεβασμός στην ιερότητα της ημέρας.
Οι ειδικοί δεν ανησυχούν μόνο για τη συμπεριφορά των πιστών εντός και εκτός ναών αλλά και για τη στάση που θα τηρήσουν ορισμένοι ιερείς οι οποίοι αμφισβητούν την ύπαρξη του κορονοϊού.
Σε πολλά νησιά του Αιγαίου, όπως στην Τήνο, την Πάρο και την Πάτμο, στολίζουν και περιφέρουν επιτάφιο προς τιμήν της Παναγίας. Σε πόλεις και χωριά, σε εκκλησίες αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου, διοργανώνονται παραδοσιακά πανηγύρια, που καταλήγουν σε γενικευμένο γλέντι. Ομως, όπως πέρυσι έτσι και εφέτος, το «Πάσχα του καλοκαιριού» θα το βιώσουμε διαφορετικά όχι προς την πνευματικότητα αλλά ως προς τις συνθήκες.
Σε επιφυλακή βρίσκονται η δημοτική αρχή στην Τήνο και η οικεία μητρόπολη, όπου γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα. Το νησί της Μεγαλόχαρης κάθε Δεκαπενταύγουστο «βουλιάζει» από χιλιάδες πιστούς γι’ αυτό και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού. Αν και δεν είναι εύκολη υπόθεση να ελεγχθεί η κατάσταση, μια που στο ναό της Ευαγγελιστρίας συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου, ωστόσο από την πλευρά της δημοτικής αρχής και της Εκκλησίας συνιστάται η αυστηρή τήρηση των οδηγιών, αποστάσεις, χρήση μάσκας και αντισηπτικών.
Το ίδιο και στην Πάρο, όπου πόλος έλξης για εκατοντάδες πιστούς είναι η Παναγία η Εκατονταπυλιανή. Το νησί ήδη είναι επιβαρυμένο επιδημιολογικά και σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι οδηγίες των ειδικών, τότε θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα.
Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, πρόσφατα απηύθυνε έκκληση σε δημοτικές αρχές και συλλόγους για τον περιορισμό των εκδηλώσεων εν όψει Δεκαπενταύγουστου και ταυτόχρονα να μεριμνήσουν για την εφαρμογή των κανόνων υγειονομικής προστασίας.
«Παραδοσιακά τον Δεκαπενταύγουστο ανυπομονούμε σε όλη την Ελλάδα να γιορτάσουμε την Παναγία.
Στα νησιά μας ιδιαίτερα, ο εορτασμός της Παναγίας είναι συνυφασμένος με την ταυτότητά μας και αναπόσπαστο στοιχείο του ελληνικού καλοκαιριού. Απευθύνω όμως, ακόμα μια φορά, έκκληση για προσοχή και αυτοπεριορισμό, καθώς αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας στα νησιά», αναφέρει ανάμεσα στα άλλα.
Στους πρόποδες του Βερμίου, στο ναό της Παναγίας Σουμελά, εκεί που κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές δίνουν ραντεβού για να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου, διοργανώνεται, το Σάββατο και την Κυριακή, η 1.609η πανηγυρική γιορτή του Δεκαπενταύγουστου. Εφέτος, όπως γνωστοποιήθηκε, λόγω της υγειονομικής κρίσης δεν θα γίνουν όλες οι καθιερωμένες εκδηλώσεις, όπως οι λιτανείες κατά τον παραδοσιακό τρόπο, ούτε και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (συναυλίες, χοροί).
Η Ιερά Σύνοδος έχει διαμηνύσει σε ιερείς και ιεράρχες την αναγκαία εφαρμογή των μέτρων στους ναούς και τα μοναστήρια. Με βάση τα ισχύοντα, έως και την προσεχή Δευτέρα (16 Αυγούστου) επιτρέπεται η είσοδος στους ναούς με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και με ανώτατο όριο τα εκατό άτομα. Στους εξωτερικούς χώρους (προαύλια εκκλησιών) ισχύει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους. Οπως και η χρήση διπλής μάσκας.