Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΦΚΑ- ΕΚΤΑΚΤΟ: Χαμός με την πάγια ρύθμιση – Οι οφειλέτες δεν μπορούν να καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις

Που δημιουργείται το πρόβλημα

Newsroom από Newsroom
12/03/2024 13:01
Ενημερώθηκε: 12/03/2024 13:19:11
σε HOT NEWS, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
A A
137
SHARES
292
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΕΦΚΑ: Οξύνεται το πρόβλημα χρέους προς τον ΕΦΚΑ καθώς εκτός από τα ληξιπρόθεσμα που προστίθενται, έχοντας οδηγήσει το σύνολό του στα 47,55 δισ. ευρώ, είναι μικρός ο αριθμός των οφειλετών που επιλέγουν να μπουν σε ρύθμιση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Συγχρόνως εκατοντάδες χιλιάδες χάνουν ρυθμίσεις λόγω αδυναμίας καταβολής των μηνιαίων δόσεων που είναι πολύ υψηλές. Τα στοιχεία από την πιο πρόσφατη έκθεση του ΚΕΑΟ, που αναφέρεται στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, δείχνουν ότι η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, δεν αποφέρει τα έσοδα που θα περίμενε ο ΕΦΚΑ.

Ακόμα και αν έχουν εισαχθεί κατά το παρελθόν μαζικά οι οφειλέτες σε αυτή (1.032.394), προσπαθώντας να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, άλλο τόσο μαζικά αποχωρούν (522.530), αδυνατώντας να καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις που τους αναλογούν, σύμφωνα με το χρέος που έχουν δημιουργήσει και τα πρόσθετα τέλη που τους έχουν επιβληθεί.

Με δεδομένο ότι κάποιοι καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία αποπληρώνοντας το σύνολο της οφειλής τους (402.445), απομένουν πολύ μικρός αριθμός οφειλετών (107.419) για να μηδενίσουν και εκείνοι το χρέος τους προς τον ΕΦΚΑ. Έτσι, η πάγια ρύθμιση, αν και ενεργή, δεν αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα προς τον Φορέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παλαιότερη ρύθμιση των 120 δόσεων, έχει πρόβλεψη για ρύθμιση χρέους, που σε απόλυτους αριθμούς είναι υπερδιπλάσιο από εκείνο της πάγιας.

Πιο συγκεκριμένα, στο τέλος Δεκεμβρίου 2023 οι ενεργές και ολοκληρωμένες ρυθμίσεις στο ΚΕΑΟ από την έναρξη λειτουργίας του πριν από μία δεκαετία, έφτασαν σε πλήθος τις 994.980 για οφειλές ύψους 7,82 δισ. ευρώ. Από αυτές την ίδια περίοδο μόνο οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 345.743 και το ρυθμισμένο ποσό 4,68 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος από το ανωτέρω ποσό όμως, που δυνητικά μπορεί ακόμα να εισπραχθεί, δεν προέρχεται από την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων που είναι ενεργή (800 εκατ. ευρώ), αλλά από την παλαιότερη των 120 δόσεων, που είναι ανενεργή (1,99 δισ. ευρώ. Ακριβέστερα, στη συγκεκριμένη ρύθμιση, από 606.805 που έσπευσαν να ενταχθούν σε εκείνη μέχρι το 2020, όταν και επιτρεπόταν κάτι τέτοιο, με συνολικό ποσό χρέους 5,55 δισ. ευρώ, έχασαν τη ρύθμιση κάτι λιγότερο από τους μισθούς ,δηλαδή οι 264.178 (ποσοστό 43,53%), αφήνοντας έτσι εκτός διαδικασίας αποπληρωμής, ποσό χρέους ύψους 2,82 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, ολοκλήρωσαν την καταβολή 120 δόσεων εξοφλώντας χρέος 728.011.086 ευρώ, 174.256 οφειλέτες (ποσοστό 28,71%). Έτσι, έχουν απομείνει ενεργοί άλλοι 168.371 οφειλέτες (ποσοστό 27,74%), με το συνολικό ποσό χρέους που απομένει να εξοφληθεί να ανέρχεται στα 1,99 δισ. ευρώ.

Η πορεία της πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων είναι πολύ πιο περιορισμένη. Τα στοιχεία της έκθεσης του ΚΕΑΟ δείχνουν ότι σε σύνολο 1.032.394 οφειλετών που την επέλεξαν (συνολικό ποσό χρέους προς ρύθμιση 11,26 δισ. ευρώ), οι 522.530 (ποσοστό 50,61%) βγήκαν εκτός διαδικασίας, δηλαδή δεν κατέβαλλαν εμπρόθεσμα κάποια από τις μηνιαίες δόσεις που έπρεπε.

Ως αποτέλεσμα, εκτός ρύθμισης βγήκε χρέος 9, 22 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης είναι 24, είναι προφανές ότι οδηγεί σε πολύ υψηλότερα ποσά καταβολής, ανά μήνα. Άρα προκύπτει ότι οι μισοί από τους οφειλέτες που εντάχθηκαν στην πάγια, αντιμετωπίζουν πρακτική αδυναμία να υποστηρίξουν αυτή τη διαδικασία και έτσι χάνουν την ρύθμιση.

Αντίθετα, ολοκλήρωσαν την καταβολή των δόσεων, εξοφλώντας το σύνολο του χρέους τους, 402.445 οφειλέτες (ποσοστό 38,98%), με το ποσό που εισπράχθηκε να ανέρχεται σε 1,23 δισ. ευρώ. Έτσι, έχουν απομείνει εντός ρύθμισης άλλοι 107.419 οφειλέτες (ποσοστό 10,4%) με το συνολικό ποσό που μπορεί να εισπραχθεί να ανέρχεται σε 800.943.485 ευρώ.

Οι συνολικές εισπράξεις του ΚΕΑΟ εντός του δ’ τριμήνου του προηγούμενου έτους (Οκτώβριος – Δεκέμβριος) ανήλθαν σε 456.794.685 ευρώ. Συνολικά το 2023, εισπράχθηκαν από το ΚΕΑΟ ποσά 1,7 δισ. ευρώ. Από την έναρξη της λειτουργίας του έχουν εισπραχθεί συνολικά 11,24 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό, 60,64% ή 6,81 δισ. ευρώ των συνολικών εισπράξεων, προέρχεται από οφειλές που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, ενώ το υπόλοιπο 39,36% ή 4,42 δισ. ευρώ εισπράχθηκε από καταβολές εκτός ρυθμίσεων.

Ειδικά όμως για το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, ήταν ελάχιστα υψηλότερο το έσοδο από ρυθμίσεις (229.050.055 ευρώ), συγκριτικά με το αντίστοιχο ποσό που εισπράχθηκε εκτός διαδικασίας ρυθμίσεων (227.744.630 ευρώ). Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόνο από την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, που είναι και η μόνη ενεργή, στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου, εισπράχθηκε το 24% ή 107.914.353 ευρώ από το σύνολο των εσόδων που κατέληξαν στον ΕΦΚΑ μέσω αυτής της διαδικασίας.

Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις, που δεν είναι ενεργές, κινήθηκαν σε μονοψήφια ποσοστά εισπραξιμότητας. Μοναδική εξαίρεση εκείνη των 120 δόσεων, που παρά το γεγονός ότι είχε ενεργοποιηθεί το μακρινό 2019, ακόμα αποφέρει ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέρος από τα συνολικά έσοδα προς τον ΕΦΚΑ. Ακριβέστερα, η συγκεκριμένη ρύθμιση, απέφερε το δ’ τρίμηνο του 2023 ποσό 59.476.573 ευρώ ή το 13% του συνόλου.

Ανά Φορέα προκύπτει ότι τα περισσότερα έσοδα την ανωτέρω περίοδο, εισπράχθηκαν από οφειλέτες του πρώην ΙΚΑ, άρα κυρίως από επιχειρήσεις που έχουν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές (288.361.742 ευρώ ή 63,12%). Σημαντική ωστόσο ήταν και η συνεισφορά από τους μη μισθωτούς – οφειλέτες που πρόσθεσαν στα έσοδα άλλα 109.537.311 ευρώ (ποσοστό 23,97%).

Ετικέτες: Ειδήσεις ΕΦΚΑΕΦΚΑΕΦΚΑ ΝΕΑ

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

ΝΕΑ- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 2027–2030: «Παγώνουν» τα όρια ηλικίας στα 62 και 67 – Αυξήσεις 2,4%, δηλώσεις αναδρομικών έως 31/12/2025

30/10/2025 | 15:02
HOT NEWS

ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ 2025: Ποιοι «κλειδώνουν» έξοδο πριν τα 62 – Τι θα γίνει με τα αναδρομικά, το ΣτΕ και την ΕΑΣ

29/10/2025 | 15:02
HOT NEWS

ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025: Όλη η λίστα για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, Δημόσιο -Τι ισχύει για τα αναδρομικά και τις αυξήσεις του 2025

27/10/2025 | 11:02
HOT NEWS

ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ : Έρχονται αυξήσεις και επιστροφές: Νωρίτερες πληρωμές Νοεμβρίου 2025, νέα ΕΑΣ και αναδρομικά έως 4.500 € για χιλιάδες συνταξιούχους

21/10/2025 | 15:02
Load More
Επόμενο Άρθρο

ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ - ΑΣΕΠ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ 3.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ! ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΔΕΚΟ!!


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Ανατροπή νταλίκας στη λεωφόρο Ευελπίδων: Σώος ο οδηγός – Έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος

    165 shares
    Share 66 Tweet 41
  • Η νέα όψη του Πενταγώνου – Πρώτη μεγάλη παρέμβαση μετά από 77 χρόνια

    150 shares
    Share 60 Tweet 38
  • ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΡΟΣΟΧΗ! Διορθώσεις στα αγροτεμάχια ΟΣΔΕ για συνδεδεμένες – Τι ισχύει για τις πληρωμές Νέων Αγροτών και τα 168 εκατ. ευρώ του πριμ εγκατάστασης

    191 shares
    Share 76 Tweet 48
  • ΑΣΕΠ – ΔΥΠΑ: 10 νέες προκηρύξεις για 11.000 μόνιμες προσλήψεις και 1.000 θέσεις εργασίας σε Ημέρα Καριέρας

    102 shares
    Share 41 Tweet 26
  • Ραγδαίες εξελίξεις: Γιατί ο Τραμπ πάτησε το κουμπί των πυρηνικών δοκιμών μετά από 33 χρόνια – Η Ρωσία και το δύσκολο αίνιγμα της Κίνας

    101 shares
    Share 40 Tweet 25
  • Ρούλα Πισπιρίγκου: Διάγνωση με ερυθηματώδη λύκο και μάχη για επιβίωση στη φυλακή – Τι αποκαλύπτει η δικηγόρος της

    100 shares
    Share 40 Tweet 25
  • ΑΓΡΟΤΕΣ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ: Από Δευτέρα το πετρέλαιο, Νοέμβριο τα 228 εκατ. για φυτικό κεφάλαιο – Δεκέμβριο οι πληρωμές ΕΛΓΑ

    90 shares
    Share 36 Tweet 23
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch