Τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενες χρεοκοπίες επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη, μετά την ολοκλήρωση των μέτρων στήριξης, κρούει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT).
Η κεντρική τράπεζα ανησυχεί ιδιαίτερα για την αύξηση του εταιρικού χρέους σε χώρες με μεγαλύτερο τομέα υπηρεσιών, διότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση σε κυβερνήσεις και τράπεζες.
Όπως επισημαίνει, υπάρχουν αυξημένοι και άνισοι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι και για τον λόγο αυτό θα χρειαστούν πιο στοχευμένα κίνητρα καθώς η περιοχή ανακάμπτει από την κρίση κορωνοϊού.
Στην τελευταία έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι αυτό το άνισο σοκ έχει κινδύνους για πολύ συγκεκριμένα κράτη και τμήματα της οικονομίας της ευρωζώνης.
«Καθώς η ευρωζώνη αναδύεται από το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν αυξημένοι και έχουν κατανεμηθεί πιο άνισα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις ντε Γκίντος.
Η κεντρική τράπεζα ανησυχεί ιδιαίτερα για την αύξηση του εταιρικού χρέους σε χώρες με μεγαλύτερο τομέα υπηρεσιών, διότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες σε αυτά τα κράτη.
Όπως επισημαίνει, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πονοκέφαλο βραχυπρόθεσμα καθώς οι κυβερνήσεις άρουν τα κίνητρα που σχετίζονται με την πανδημία.
Παράλληλα, η ΕΚΤ υπογραμμίζει ότι η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει αδύναμη, ενώ οι προοπτικές δανεισμού είναι αβέβαιες. Η ποιότητα των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων έχει διατηρηθεί μέχρι στιγμής, αλλά ο πιστωτικός κίνδυνος μπορεί να υλοποιηθεί με καθυστέρηση, γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη για αυξημένες προβλέψεις για απώλειες δανείων», ανέφερε η ΕΚΤ σε δήλωση.
Ένας άλλος κίνδυνος είναι η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Αυτό έχει ήδη οδηγήσει την κεντρική τράπεζα να επιταχύνει τις αγορές κρατικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες.
Η ΕΚΤ ανησυχεί ότι το πιο υψηλό κόστος δανεισμού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα επηρεάσει τις χρεωμένες εταιρείες, τα νοικοκυριά και τις χώρες της ευρωζώνης.