ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ – Πέρασε πριν λίγο απο την Βουλή !! Φέρνουν εργάτες απο Αίγυπτο !! ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr)- ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ !!
AΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ: Κυρώθηκε από την ολομέλεια της Βουλής η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, παρών δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση ψήφισαν όχι.
«Η συμφωνία νόμιμης μετάκλησης 5.000 εργατών γης από την Αίγυπτο δε φέρνει νέους μετανάστες στη χώρα μας. Απαντάει στις ανάγκες των αγροτών, βάζει φρένο στο δουλεμπόριο εργαζομένων και διευρύνει τους δεσμούς μας με μια χώρα-σύμμαχο και πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου.
Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η Συμφωνία που κυρώθηκε «καταργεί τις δουλεμπορικές πρακτικές, που θέλουν τους εργάτες να δουλεύουν αδήλωτοι, σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να πληρώνονται το σωστό ημερομίσθιο, χωρίς υγειονομική κάλυψη και κανενός είδους προστασία». Έκανε λόγο για μια πολιτική μετάκλησης εργατών που θα έρχονται στη χώρα με νόμιμο τρόπο, θα παράγουν έργο και θα επιστρέφουν πίσω στη χώρα προέλευσης μόλις το ολοκληρώσουν, με δικαίωμα επιστροφής εφόσον το επιθυμούν. «Δε χρειαζόμαστε νέες γενιές παράνομων μεταναστών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η εν λόγω συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας και διευρύνει τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με το Κάιρο. Όπως ανέφερε, η Αίγυπτος δεν είναι απλώς μια γειτονική φίλη χώρα, αλλά έχει επίσης κομβικό ρόλο στη σταθερότητα της Νοτιανατολικής Μεσογείου, με την οποία έχουμε αναπτύξει πολύ στενούς δεσμούς ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ευθύνη περί την επιλογή των εργατών που αναλαμβάνει η Αίγυπτος, διευκολύνοντας την έκδοση βίζας από τα ελληνικά προξενεία.
Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή απαντά στο αίτημα του αγροτικού κόσμου για εργατικά χέρια που συνομολογεί σύσσωμη και η αντιπολίτευση. «Κάνουμε ένα πρώτο βήμα και, εφόσον αυτή λειτουργήσει, θα μπορούσαμε να επεκταθούμε και σε άλλες χώρες και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί από το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, το οποίο δεν πρέπει να μπαίνει στη μέγγενη των κομματικών αντιπαραθέσεων», κατέληξε.
ΑΓΡΟΤΕΣ 2023-Διαδικασία
Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση, ο αγρότης της χώρας μας που επιθυμεί να προσλάβει εργατικό δυναμικό από την Αίγυπτο υποβάλλει αίτηση στο αρμόδιο τμήμα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τον τόπου διαμονής όπου πρόκειται να παρασχεθεί η εργασία. Η αίτηση περιλαμβάνει τον αριθμό των θέσεων εργασίας και τις ειδικότητες, καθώς και το χρονικό διάστημα της απασχόλησης.
Εφόσον υπάρχει διαθέσιμη θέση εργασίας και τα δικαιολογητικά που προσκομίστηκαν είναι πλήρη η αρμόδια υπηρεσία αλλοδαπών και μετανάστευση εκδίδει πράξη έγκρισης για την απασχόληση πολίτη της Αιγύπτου στον εργοδότη και τη διαβιβάζει στην αρμόδια προξενική Αρχή.
Στη συνέχεια οι ελληνικές προξενικές Αρχές εκδίδουν απόφαση, σχετικά με την θεώρηση εισόδου στην ελληνική επικράτεια με σκοπό την εποχική εργασία και κοινοποιούν την απόφασή τους στον αιτούντα το αργότερο εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της πλήρους αίτησης.
Στην συμφωνία αναφέρεται ακόμη ότι οι διοικητικές Αρχές της Αιγύπτου επιλέγουν κατάλληλους εργαζόμενους για εποχική εργασία στην Ελλάδα και τους υποδεικνύουν στις αρμόδιες προξενικές Αρχές. Οι πολίτες της Αιγύπτου οι οποίοι εγκρίνονται για εποχική απασχόληση στην Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως στην αμρόδια Προξενική Αρχή της Ελλάδας, προκειμένου να υπογράψουν και να παραλάβουν την σύμβαση εργασίας και να τους χορηγηθεί η θεώρηση εισόδου σην Ελλάδα.
Επιφυλάξεις αν εφαρμοστεί
Πάντως επιφυλακτικοί είναι οι εκπρόσωποι των αγροτών για το αν η συγκεκριμένη συμφωνία βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης εργατών γης. Αντίστοιχες συμφωνίες με Πακιστάν και Μπαγκλαντές δεν κατάφεραν να εφαρμοστούν.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ και πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «η νέα χρονιά θα είναι από τις χειρότερες χρονιές, όχι μόνο γιατί δεν θα βρίσκουμε εργάτες για να δουλέψουμε τις παραγωγές μας είτε στον πρωτογενή τομέα, είτε στην τυποποίηση και στη μεταποίηση στα κονσερβοποιεία, αλλά και επειδή τα κοστολόγια των εργατικών θα εκτοξευτούν στα ύψη. Επομένως θα μετακυλιστούν στην αγορά. Για να έρθουν όμως οι εργάτες θα πρέπει κάπου να μείνουν. Τα κοντέινερ οικίσκων, ξεκινούν με κόστος της τάξεως των 5.000-5.500 ευρώ. Για την συμφωνία με την Αίγυπτο υπάρχει πρόβλημα. Δεν υπάρχει δυνατότητα να απευθυνθούμε σε γραφεία ή και σε εργαζόμενους που θέλουν να έρθουν στη χώρα μας, καθώς θα πρέπει να περάσουν μέσω της αιγυπτιακής κυβέρνησης, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το έργο».
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός κηπευτικών από τα Μέγαρα κ. Γιώργος Παπαβασίλης, «στις ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό δεν υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι για να διευθετήσουν τα έγγραφα των ατόμων που θα θελήσουν να έρθουν στην χώρα μας. Επίσης κανείς δεν θα μπορεί να ελέγχει αν όσοι έρθουν θα συνεχίσουν να εργάζονται στα χωράφια και δεν θα πάνε σε άλλες εργασίες στην πόλη για να βγάλουν υψηλότερα ημερομίσθια. Οι υπάλληλλοι στις κατά τόπους Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, που κάνουν τις ταυτοποιήσεις, δεν ελέγχονται για πόσους φακέλους μπορούν να διεκπεραιώνουν κάθε ημέρα. Εκτιμώ ότι πριν το τέλος του 2023 κανένας εργάτης δεν θα έχει έρθει από την Αίγυπτο με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν».