ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΔΕΛΤΟ!! Επείγουσα ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΜΕΣΑ ζητά η ΕΛΛΑΔΑ από την Ε.Ε. ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr)- ΠΛΗΡΩΜΗ ΚΕΑ, ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ Α21 ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) – Οι τελευταίες πληροφορίες!
Αγροτικά νέα: Άμεση λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την άμβλυνση των προκλήσεων που δημιούργησε η εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή και κλιματική κρίση καθώς και ο υψηλός πληθωρισμός, προκειμένου να αποτραπεί τυχόν μακροπρόθεσμη ζημιά στον αγροτικό τομέα και στην επισιτιστική ασφάλεια της Ε.Ε, ζήτησε ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, έχοντας τη στήριξη 17 ακόμη χωρών, στο πλαίσιο συζήτησης που προκάλεσε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ένωσης.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Ο πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια αποτελούν σοβαρά προβλήματα που καθιστούν τη λήψη νέων μέτρων αναγκαία. Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η συζήτηση γύρω από τη θέση της Ε.Ε. στους παγκόσμιους συσχετισμούς ισχύος και η αναζήτηση της «στρατηγικής της αυτονομίας», γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ, ιδιαίτερα δε αν ληφθούν υπόψη και οι ευρύτερες εξελίξεις που σχετίζονται με την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση του γεωργικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τον Γιώργο Γεωργαντά, η αύξηση του συνολικού κόστους εισροών στον γεωργικό τομέα έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου πίεση στους αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ η άνοδος των επιτοκίων έχει, επίσης σοβαρό αντίκτυπο στην ικανότητα υλοποίησης επενδύσεων που περιλαμβάνονται στα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ. «Σύμφωνα με δεδομένα και προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό, η συγκεντρωτική πραγματική αξία του προϋπολογισμού της ΚΑΠ κατά την περίοδο 2021-2027 θα μειωθεί κατά 21,95% σε σχέση με το 2020 και κατά 34,12% κατά το έτος 2027 σε σχέση με το 2020», τόνισε ο Υπουργός.
Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Γεωργαντάς ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει φιλόδοξες και καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ώστε να μη βρεθεί ξανά αντιμέτωπος με τις σοβαρές δυσχέρειες που προκάλεσε ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση, να διασφαλιστεί η παραγωγή και ο εφοδιασμός των ευρωπαίων πολιτών με γεωργικά προϊόντα υψηλής αξίας και να εξασφαλιστεί, συνολικά, η επισιτιστική ασφάλεια της Ε.Ε.. «Τα μέτρα πρέπει να είναι φιλόδοξα και καινοτόμα, συγκρίσιμα, με εκείνα που προτείνει η Επιτροπή για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ως απάντηση στις ευρύτερες εξελίξεις. Χρειαζόμαστε μια συνολική, στρατηγική απάντηση, που θα περιλαμβάνει τον αγροδιατροφικό τομέα και προσβλέπουμε στις προτάσεις της Επιτροπής», αναφέρει η ελληνική παρέμβαση στο Συμβούλιο Υπουργών.
Να σημειωθεί ότι την ελληνική πρόταση συνυπέγραψαν δώδεκα χώρες και συγκεκριμένα, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβενία, ενώ, κατά τη συζήτηση, έλαβε τη στήριξη ακόμα πέντε χωρών, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Σλοβακίας. Εκ μέρους της Επιτροπής, ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιανούς Βοϊτσεχόσφσκι εκφράστηκε θετικά για την πρωτοβουλία αυτή και επισήμανε την ανάγκη έναρξης συζήτησης για τις επιπτώσεις των κρίσεων αυτών στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ. Σημείωσε, ότι είναι ζωτικής σημασίας η πρόσθετη στήριξη στην υλοποίηση της ΚΑΠ, λόγω της συμβολής της στην επισιτιστική ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, ανέφερε ότι η σημερινή παρέμβαση της Ελλάδας δίνει νέα ώθηση στη συζήτηση που ξεκίνησε πρόσφατα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Επιπλέον, ο Έλληνας Υπουργός, συζητώντας για την κατάσταση της αγοράς στην Ε.Ε. και ακολουθώντας το πνεύμα της τοποθέτησης του για ανάγκη λήψης βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του αποθεματικού κρίσης και επισήμανε ότι χρειαζόμαστε πρόσθετη ενωσιακή χρηματοδότηση και έκτακτες λύσεις σχεδιασμένες για τις ανάγκες κάθε χώρας.
Σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, αρχικώς ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σχετικά με την αναθεώρηση του Κανονισμού για την καλή μεταχείριση και προστασία των παραγωγικών ζώων κατά τη μεταφορά, τόνισε ότι για την αναθεώρηση πρέπει να ληφθούν υπόψη η χρήση νέων τεχνολογιών, τα επιστημονικά δεδομένα και οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες κρατών, όπως η Ελλάδα, με νησιά που παρουσιάζουν έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα.
Επιπλέον, αναφορικά με την αναθεώρηση της οδηγίας περί βιομηχανικών εκπομπών και ειδικότερα σε σχέση με τις γεωργικές πτυχές της, ο κ. Γεωργαντάς αφού εξέφρασε την κατ’ αρχήν συμφωνία του με την ανάγκη μετάβασης σε μια πιο βιώσιμη οικονομία, υποστήριξε την ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επηρεαζόμενων γεωργικών κλάδων, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις και εύλογα όρια.
Ακόμα, ο Έλληνας υπουργός, όσον αφορά τις ευκαιρίες βιοοικονομίας στις αγροτικές περιοχές, τόνισε ότι θα συμβάλλει στην τόνωση της γεωργικής παραγωγής και της παραγωγής τροφίμων ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες και μειονεκτικές περιοχές, αναβαθμίζοντας το επάγγελμα του γεωργού, ενώ επισήμανε ότι οι νέες πρακτικές οφείλουν να είναι προσβάσιμες σε όλους τους γεωργούς και κτηνοτρόφους, ανεξάρτητα από το είδος και το μέγεθος των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τις γεωργικές πρακτικές και το υπόβαθρό τους.
Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς, σε σχέση με την παρατηρούμενη αύξηση στη διακίνηση του νοθευμένου μελιού στην εσωτερική αγορά, ανέφερε ότι «πρέπει να δράσουμε άμεσα όχι μόνο για την προστασία των μελισσοκόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για την προστασία των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας».
Έκτακτη στήριξη ζητά η Ελλάδα στο συμβούλιο γεωργίας της ΕΕ
Μετά από αίτηµα της ελληνικής αντιπροσωπείας, οι υπουργοί Γεωργίας στην προσεχή σύνοδο την ∆ευτέρα 30 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες θα συζητήσουν δηµόσια την ανάγκη για επείγοντα µέτρα στήριξης και στρατηγική προσέγγιση στον αγροδιατροφικό τοµέα υπό το φως των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισµού στους αγρότες της ΕΕ και την επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην διάρκεια της συνόδου, η σουηδική Προεδρία θα παρουσιάσει το πρόγραµµα εργασίας της για το επόµενο εξάµηνο, ενώ οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς, ιδίως υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η ουγγρική αντιπροσωπεία θα ενηµερώσει τους υπουργούς για την επιθυµία της να ζητήσει προσωρινή παρέκκλιση για το ανώτατο όριο όταν πρόκειται για µέτρα εισοδηµατικής στήριξης για το 2023, ενώ η πολωνική αντιπροσωπεία για τον αντίκτυπο της αύξησης των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία στην τοπική αγορά και στους αγρότες.
Ανακατεύτηκε η αγορά σιτηρών από τις «λωρίδες»
Το αποθεµατικό κρίσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα µπορούσε, σύµφωνα µε τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, να χρησιµοποιηθεί για να βοηθήσει τους αγρότες σε χώρες όπως η Πολωνία ή η Ρουµανία που παλεύουν µε τις εισαγωγές σιτηρών από τη γειτονική Ουκρανία.
Σύµφωνα µε τον Επίτροπο, παρότι οι λωρίδες αλληλεγγύης, µαζί µε την επανέναρξη των εξαγωγών µέσω ορισµένων λιµανιών της Μαύρης Θάλασσας, βοήθησαν τις ουκρανικές εξαγωγές να ανακάµψουν, εντούτοις σε χώρες όπως η Πολωνία, οι εισαγωγές σιτηρών οδηγήσαν στο να γεµίσουν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και οι τιµές των παραγωγών να πέσουν. «Μαζί µε τους πληγέντες αγρότες, εργαζόµαστε για την επίλυση του ζητήµατος χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ανοιχτή εµπορική σχέση µε την Ουκρανία», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου µετά τη διάσκεψη των υπουργών Γεωργίας στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της «Πράσινης Εβδοµάδας» το Σάββατο 21 Ιανουαρίου.
Ο Βοϊτσιετσόφσκι σχεδιάζει να συζητήσει µέτρα, για τη στήριξη όσων έχουν πληγεί από την εισροή σιτηρών, κατά τη διάρκεια της επερχόµενης συνόδου υπουργών γεωργίας, στις Βρυξέλλες την ∆ευτέρα 30 Ιανουαρίου. Μάλιστα, παρότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ είχε αρχικά απορρίψει το θέµα όταν τέθηκε για πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2022, τα τελευταία σχόλια του Επιτρόπου γεωργίας έρχονται να αναγνωρίσουν το πρόβληµα.
Γενικότερα, θεωρείται αµφίβολο εάν το αποθεµατικό κρίσης θα επεκταθεί φέτος. Παρότι, ο Βοϊτσεχόφσκι έχει υποστηρίξει την παράταση του ταµείου για την κρίση, ένας αξιωµατούχος της ΕΕ δήλωσε στο EURACTIV ότι µια τέτοια παράταση είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί αφού ο γεωργικός τοµέας ολοκλήρωσε τη χρονιά µε έντονο οικονοµικό χαρακτήρα.
Ενόψει των αυξηµένων εσόδων τον ∆εκέµβριο του 2022 σε σύγκριση µε το προηγούµενο έτος, είναι «πιο δύσκολο να υποστηρίξουµε ότι υπάρχει ακόµη µια κρίση», πρόσθεσε η πηγή.
«Παρατηρούµε στενά τον αντίκτυπο των γεωργικών εισαγωγών από την Ουκρανία. ∆εν έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά οδηγούν σε περιφερειακές δυσκολίες», είπε ενώ έφερε ως παράδειγµα την πατρίδα του την Πολωνία.
Yπενθυµίζεται ότι τον Μάιο του 2022, η ΕΕ υιοθέτησε τις λεγόµενες «λωρίδες αλληλεγγύης», ένα σύνολο µέτρων που προορίζονται να βοηθήσουν την Ουκρανία να εξάγει γεωργικά αγαθά µέσω όλων των δυνατών οδών –συµπεριλαµβανοµένων των σιδηροδροµικών, οδικών και ποτάµιων µεταφορών– λόγω των διαταραχών που προκλήθηκαν από τον πόλεµο της Ρωσίας. Όµως, ενώ η πρωτοβουλία αποσκοπούσε στη διευκόλυνση της µεταφοράς µέσω των γειτονικών χωρών της Ουκρανίας στην ευρύτερη αγορά της ΕΕ και της παγκόσµιας αγοράς, οι αγρότες και οι νοµοθέτες της ΕΕ έχουν επανειληµµένα προειδοποιήσει ότι µεγάλες ποσότητες σιτηρών κολλάνε σε παραµεθόριες περιοχές, όπου παραγκωνίζουν τους τοπικούς παραγωγούς από την αγορά.
Να σηµειωθεί ότι το αποθεµατικό κρίσης είναι ένα ταµείο 450 εκατ. ευρώ που περιλαµβάνεται στο πρόγραµµα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και µπορεί να χρησιµοποιηθεί για τη χρηµατοδότηση έκτακτων µέτρων για την αντιµετώπιση των διαταραχών της αγοράς που επηρεάζουν την παραγωγή ή τη διανοµή. Το ταµείο ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο µετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ενεργοποίησή του για άλλη µια φορά το επόµενο έτος θα απαιτούσε τη συµφωνία όλων των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.
Πιθανή στρέβλωση ενιαίας αγοράς από τις κρατικές ενισχύσεις, πλουσίων χωρών
Εκτός από το αποθεµατικό κρίσης, πρόσθεσε ο Επίτροπος, οι χώρες θα µπορούσαν επίσης να χορηγήσουν έκτακτες κρατικές ενισχύσεις στους πληγέντες αγρότες. Σηµειωτέον, το πλαίσιο κρίσης χαλαρώνει προσωρινά τους περιορισµούς λόγω του σηµαντικού οικονοµικού πλήγµατος που δέχθηκαν οι ευρωπαϊκές οικονοµίες από την έναρξη του πολέµου της Ρωσίας.
Ωστόσο, και οι δύο επιλογές – χρηµατοδότησης σε επίπεδο ΕΕ µέσω του αποθεµατικού κρίσης ή εθνική βοήθεια – θεωρούνται αµφιλεγόµενες µεταξύ τουλάχιστον ορισµένων κρατών µελών. Ενώ µεγάλες και οικονοµικά ισχυρές χώρες όπως η Γερµανία έχουν πιέσει για συνεχείς εξαιρέσεις από τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις προκειµένου να µπορούν να βοηθήσουν τις εγχώριες επιχειρήσεις τους µέσω εθνικών κεφαλαίων, άλλες έχουν τονίσει ότι τα µέτρα στήριξης πρέπει να είναι ευρωπαϊκά παρά εθνικά, καθώς δεν έχουν ίδια οικονοµική επιρροή.
Η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στις 30 Ιανουαρίου περιλαμβάνει:
- Η κατάσταση της αγοράς
Οι υπουργοί θα λάβουν επικαιροποιημένες πληροφορίες από την Κομισιόν και τα κράτη μέλη και θα ανταλλάξουν απόψεις για την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς.
- Θέματα Βιοοικονομίας
Οι υπουργοί θα συζητήσουν τις ευκαιρίες της βιοοικονομίας υπό το πρίσμα των σημερινών προκλήσεων.
- Μεταφορά ζώων
Όπως ζήτησε η πορτογαλική αντιπροσωπεία, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν δημόσια απόψεις σχετικά με την επικείμενη αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις μεταφορές ζώων.
- Μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος
Η ουγγρική αντιπροσωπεία θα ενημερώσει τους υπουργούς για την επιθυμία της να ζητήσει προσωρινή παρέκκλιση για το ανώτατο όριο στα μέτρα εισοδηματικής στήριξης για το 2023.
- Εισαγωγές από την Ουκρανία
Η πολωνική αντιπροσωπεία θα ενημερώσει τους υπουργούς για τον αντίκτυπο της αύξησης των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία στην τοπική αγορά εμπορευμάτων.
- Οδηγία Βιομηχανικών Εκπομπών
Οι υπουργοί θα λάβουν πληροφορίες από την προεδρία σχετικά με την κατάσταση όσον αφορά τις γεωργικές πτυχές της αναθεώρησης της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές.
- Σήμανση μελιού
Όπως ζήτησε η σλοβενική αντιπροσωπεία, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την πιθανή αναθεώρηση της οδηγίας του Συμβουλίου για το μέλι.
- Διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της ΕΕ
Μετά από αίτημα της ελληνικής αντιπροσωπείας, οι υπουργοί θα συζητήσουν δημόσια την ανάγκη για επείγοντα μέτρα στήριξης και στρατηγική προσέγγιση στον αγροδιατροφικό τομέα υπό το φως των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού στους αγρότες της ΕΕ και την επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΔΕΛΤΟ!! Επείγουσα ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΜΕΣΑ ζητά η ΕΛΛΑΔΑ από την Ε.Ε. ΟΠΕΚΕΠΕ- ΠΛΗΡΩΜΗ ΚΕΑ, ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ Α21 ΟΠΕΚΑ – Πότε μπαίνουν τα χρήματα!
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) , μια νέα ΕΚΤΑΚΤΗ-ΕΜΒΟΛΙΜΗ καταβολή του επιδόματος Α21 (για εκκρεμείς εγκεκριμένες αιτήσεις) θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιανουαρίου 2023 (31/1), με τα χρήματα να μπαίνουν ως συνήθως, μια μέρα νωρίτερα, από χθες δηλαδή το απόγευμα, στα ΑΤΜ και το επίδομα θα είναι προσαυξημένο κατά μιάμιση μηνιαία δόση – δηλαδή την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, η οποία για όσους είχαν υποβάλλει την αίτησή τους καταβλήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022.
Ενδεχομένως να ακολουθήσει ακόμη μια εμβόλιμη πληρωμή τέλος Φλεβάρη, πριν τις 28 και θα αφορά και αυτή εκκρεμότητες του 2022.
Η επόμενη προγραμματισμένη (κανονική) πληρωμή και πρώτη δόση του 2023 θα είναι τον Μάρτη (το επίδομα καταβάλλεται ανά δίμηνο και θα αφορά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο)
Νέες αιτήσεις Α21 για το 2023 θα γίνουν μέσα στον Φλεβάρη, το αργότερο αρχές Μάρτη, με τον ΟΠΕΚΑ να βγάζει σχετική ανακοίνωση.
Ειδικότερα, από τον ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr) θα ολοκληρωθούν ως την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, οι τακτικές πληρωμές των προνοιακών επιδομάτων, ως εξής:
– 80 εκατ. ευρώ σε 180.853 δικαιούχους για αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής).
– 46,3 εκατ. ευρώ σε 218.136 δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
– 32,6 εκατ. ευρώ σε 270.148 δικαιούχους για επίδομα στέγασης.
– 15,4 εκατ. ευρώ σε 20.840 δικαιούχους για οικογενειακά επιδόματα παιδιών.
– 12,7 εκατ. ευρώ σε 35.340 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων.
ΠΛΗΡΩΜΕΣ – ΕΚΤΑΚΤΟ: ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ 2023 ΟΠΕΚΕΠΕ- ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΦΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΑΜΕΑ
http://efka.gov.gr: ΕΝΣΗΜΑ LIVE – ΔΕΣ ΠΟΣΑ ΕΝΣΗΜΑ ΕΧΕΙΣ ΜΕ 3 κλικ !!!