Ελληνοτουρκικά: Ψάχνονται για θερμό επεισόδιο οι Τούρκοι
Ειδήσεις: Ευκαιρία για κλιμάκωση της έντασης ψάχνει ο Ερντογάν αλλά, δεν του βγαίνει – Εμπρηστική και ανιστόρητη ρητορική από το τουρκικό καθεστώς την ώρα που προσπαθεί με παραβιάσεις να δυναμιτίσει το κλίμα – Η απάντηση της ελληνικής διπλωματίας και των Ενόπλων Δυνάμεων – «Ξύπνησε» και η Ευρώπη
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Με νευρικότητα και σπασμωδικές κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια στο Αιγαίο απαντά το καθεστώς Ερντογάν, στη διπλωματική κινητικότητα και εξοπλιστική αντεπίθεση της Ελλάδας.
https://www.youtube.com/watch?v=9zl__aHgv1c
Μετά την υπογραφή της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία και την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος, οι υπουργοί και οι συνεργάτες του βρίσκονται σε μια κατάσταση μόνιμου εκνευρισμού με τον Ελληνισμό, φτάνοντας στο σημείο να απειλούν ευθέως Αθήνα και Λευκωσία ακόμα και με εμπόλεμη σύρραξη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο… ιθύνων νους της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ ο οποίος ουσιαστικά επανάφερε σε δηλώσεις του το περίφημο casus belli της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το 1995.
«Η επέκταση των χωρικών υδάτων πέραν των 6 μιλίων στο Αιγαίο, αποτελεί επιστροφή στην εισβολή στη Σμύρνη στις 15/5/1919» δήλωσε ο Γκιουρντενίζ, επιβεβαιώνοντας πως και ανιστόρητος είναι και κυρίως επικίνδυνος. «Αυτή η ενέργεια φυλακίζει την Τουρκία στην ξηρά» έγραψε στο Twitter. «Όχι οι ΗΠΑ, αλλά και ο κόσμος όλος να έρθει εναντίον μας, η Τουρκία έχει το δικαίωμα άμυνας και αντίστασης. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι τόσο αδαής».
Προφανώς, ο αδαής είναι ο κ. Γκιουρντενίζ, που χρησιμοποιεί το Διεθνές Δίκαιο “a la carte”. Τι έχει να σχολιάσει άραγε για την εισβολή της χώρας του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στην κυπριακή ΑΟΖ, στην συριακή και ιρακινή επικράτεια, καθώς και στη Λιβύη; Δυστυχώς για τον ίδιο… γνωριζόμαστε! Όλοι ξέρουν ποιος είναι «κακός γείτονας», ποιος αποσταθεροποιεί την περιοχή και ποιος είναι ο μόνιμος παραβάτης του Διεθνούς Δικαίου. Με απλά λόγια, όλοι ξέρουν ποια είναι η Τουρκία και η βαμμένη με αίμα ιστορία της. Ας κάνει μαθήματα ιστορίας ο ναύαρχος σε κανέναν Πακιστανό πιλότο που φέρνει η κυβέρνησή του για να πετάξει τα τουρκικά μαχητικά ή σε κανέναν Καταριανό που θα «ζητιανέψει» λεφτά ο Ερντογάν για να σώσει τη διαλυμένη τουρκική οικονομία.
Δεν είναι όμως μόνο η θρασύτατη και προσβλητική ρητορική των «νταήδων» του τουρκικού καθεστώτος. Οι «γείτονες» έχουν αρχίσει να κλιμακώνουν επικίνδυνα τις προκλήσεις πάνω από το Αρχιπέλαγος, ενώ και στην Κύπρο βρίσκονται μονίμως πέριξ της Μεγαλονήσου τουρκικά πολεμικά πλοία.
Χθες, Τετάρτη 20/10, οι Τούρκοι επανήλθαν στο Αιγαίο με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Ειδικότερα, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις στις 14:13 πάνω από το Φαρμακονήσι στα 21.000 πόδια και στις 14:14 πάνω από τους Λειψούς, επίσης στα 21.000 πόδια. Στη συνέχεια, το ζεύγος διαχωρίστηκε και τα μαχητικά F-16 πραγματοποίησαν μεμονωμένα υπερπτήσεις στις 14:29 πάνω από τις Οινούσσες, το πρώτο μαχητικό στα 27.000 πόδια και το δεύτερο μαχητικό αεροσκάφος στα 29.000 πόδια.
Συνολικά, 10 τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε 22 παραβιάσεις του FIR Αθηνών, εκ των οποίων οι τρεις ήταν υπερπτήσεις, δηλαδή τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από ξηρά, πάνω από ελληνικά νησιά. Βέβαια, οι θρασύδειλοι Τούρκοι μόλις είδαν τα ελληνικά μαχητικά να σπεύδουν για αναγνώριση το… έβαζαν στα πόδια και επέστρεφαν στα τουρκικά παράλια. Μόνο σε μία περίπτωση σημειώθηκε εμπλοκή, ωστόσο ήταν και αυτή ολιγόλεπτη, μιας και ο Έλληνας χειριστής δεν δυσκολεύτηκε να βάλει στο… στόχαστρο τον Τούρκο.
Πώς απαντά η Αθήνα
Είναι αλήθεια πως οι μεθοδικές και αποφασιστικές κινήσεις της Αθήνας, τόσο στο διπλωματικό όσο και στο στρατιωτικό πεδίο, εντείνουν τον εκνευρισμό της Άγκυρας που αναζητά τρόπους για να δημιουργήσει συνθήκες έντασης και να «σύρει» τη χώρα μας σε ένα τραπέζι διαλόγου με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Ποια είναι η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης; Κατ’ αρχάς διπλωματική κινητικότητα, με ενδυνάμωση των σχέσεων με παραδοσιακούς συμμάχους (αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία) αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη των περιφερειακών σχημάτων (στρατιωτικές συνεργασίες με Αίγυπτο, ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία). Δεύτερον, ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και εξοπλιστική ενίσχυση.
Οι ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα, με τη Δύση να δηλώνει πλέον απερίφραστα τη στήριξη της στην Ελλάδα, καταδικάζοντας τις προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Ακόμη και η «στρουθοκάμηλος» Ευρώπη έχει αρχίσει να ξυπνάει, βλέποντας τουρκικά πολεμικά πλοία να απειλούν το γαλλικό ερευνητικό σκάφος Nautical Geo. Η έκθεση της Κομισιόν με την οποία καλεί την Άγκυρα «να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου μεταξύ άλλων του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευση φυσικών πόρων», επιβεβαιώνει την πρόθεση των Βρυξελλών να αλλάξουν τακτική απέναντι στην Άγκυρα. Τώρα, σε τι βαθμό… θα φανεί!
Πάντως, οι 27 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ζήτησαν από τον Ζοζέπ Μπορέλ, να ετοιμαστούν επιλογές με προτεινόμενα μέτρα εναντίον της Τουρκίας, τα οποία θα κληθούν να αποφασίσουν τα κράτη-μέλη, υπό το φως της απαράδεκτης συμπεριφοράς της στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Όσο για τις ΗΠΑ, με κάθε ευκαιρία δηλώνουν σαφώς τη στήριξή τους στην Αθήνα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποκλείουν στο μέλλον να δημιουργήσουν βάσεις στα ελληνικά νησιά», λέει ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, την ώρα που αμερικανικά F-15 έχουν εγκατασταθεί στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και εκπαιδεύονται μαζί με τους πολύπειρους Έλληνες πιλότους σε όλο το FIR Αθηνών.
Στρατιωτικοί και διπλωματικοί αναλυτές συμφωνούν πως ο Ερντογάν δεν έχει πλέον πολλά παράθυρα ευκαιρίας και ενδεχομένως να επιχειρήσει να… ανοίξει ένα από αυτά, δημιουργώντας «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο, ώστε να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση και να μπει στο «παιχνίδι» με νέους όρους. Τα γεγονότα του 2020 επιβεβαιώνουν πλήρως τη στρατηγική του, ωστόσο, ο ίδιος γνωρίζει πλέον καλά ότι η Ελλάδα δεν αστειεύεται και είναι πανέτοιμη να δώσει δυναμικές και αποφασιστικές απαντήσεις επί του πεδίου.