ΕΚΤΑΚΤΟ ΡΩΣΙΑ-Η Ρωσία βρίσκεται σε νέα φάση έντασης μετά την επίθεση με πυραύλους ATACMS αμερικανικής κατασκευής, που εξαπέλυσε η Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.
Η επίθεση σημειώθηκε στη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Μπριάνσκ, με τους ρωσικούς ισχυρισμούς να υποστηρίζουν ότι η αεράμυνα κατέρριψε πέντε από τους έξι πυραύλους, ενώ θραύσματα προκάλεσαν πυρκαγιά σε στρατιωτική εγκατάσταση. Η αποθήκη που χτυπήθηκε φέρεται να περιείχε πυρομαχικά, μεταξύ αυτών και βορειοκορεατικούς πυραύλους.
Αντίδραση από το Κρεμλίνο
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε την ίδια ημέρα ένα επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα, καθιστώντας σαφές πως συμβατική πυραυλική επίθεση από κράτος με πυρηνική υποστήριξη μπορεί να οδηγήσει σε χρήση πυρηνικών όπλων. Το νέο δόγμα αναφέρεται και σε επιθέσεις από συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ, τονίζοντας πως οποιαδήποτε πράξη μέλους της συμμαχίας θα θεωρείται συλλογική επίθεση.
Russian Ministry of Defense confirmed the strike of 6 ATACMS missiles on the Bryansk region last night.
According to the Russian military, 5 of the 6 missiles were shot down by surface-to-air missiles. https://t.co/spuhqgJQ3y pic.twitter.com/nuq5vvBEyT
— Clash Report (@clashreport) November 19, 2024
💥 ATACMS strike in Russia?
Ukraine struck the artillery & missile arsenal in Karachev, Bryansk region.
Russians say it was a missile, not drones.
This specific site was hit last month as well.
Coordinates: 53.1440873, 34.9512602 pic.twitter.com/JdePPwbkg9— Igor Sushko (@igorsushko) November 19, 2024
Διεθνείς διαστάσεις
Η εξέλιξη αυτή εγείρει σοβαρές ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε για την πιθανότητα Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, λέγοντας ότι οποιαδήποτε επίθεση με πυραύλους του ΝΑΤΟ μπορεί να προκαλέσει ρωσική απάντηση με όπλα μαζικής καταστροφής.
Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει εξελιχθεί στη σοβαρότερη γεωπολιτική αντιπαράθεση μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962. Το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται αμερικανικά όπλα στο έδαφος της Ρωσίας επιτείνει την πολεμική ρητορική, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα στη διαχείριση της κρίσης.
Η επιδείνωση της κρίσης και οι πυρηνικές απειλές αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα για τις διεθνείς σχέσεις. Οι επόμενες κινήσεις από τη Δύση και τη Ρωσία θα είναι καθοριστικές για τη διατήρηση ή την αποτροπή περαιτέρω συγκρούσεων.