«Ομπρέλα προστασίας» για όλους τους δανειολήπτες που έχουν βάλει υποθήκη το σπίτι τους και πλήττονται από την κρίση, εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Και όπως αποκαλύπτει η Έκθεση Προόδου που δημοσιοποιήθηκε από την Κομισιόν, η κυβέρνηση έχει συζητήσει ήδη με κάθε λεπτομέρεια το σχέδιο με τους θεσμούς και από την 1η Ιουλίου θα λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για να υποδεχθεί τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.
Όπως τόνισε ο κύριος Σταϊκούρας παρουσιάζοντας τα μέτρα της γ΄φάσης της Κρίσης (Ιούνιος-Οκτώβριος 2020), το μέτρο θα καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», όχι μόνον δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, αλλά και αυτά που μεταγενέστερα – μέχρι σήμερα – προέκυψαν, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.
Καλύπτει όμως για πρώτη φορά και τα εξυπηρετούμενα δάνεια όσων επλήγησαν από την πανδημία.
Θα θέτει όμως και δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Όπως αναφέρεται στην 6η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, τα κριτήρια επιλογής θα είναι μεταξύ άλλων:
· το οικογενειακό εισόδημα,
· η αξία της ακίνητης περιουσίας αλλά και
· το υπόλοιπο του δανείου.
Όσον αφορά τη διαδικασία, θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες που θα πληρούν τα κριτήρια
· θα υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα το διάστημα 1-31 Ιουλίου
· θα πραγματοποιείται έλεγχος για το κατά πόσο πληρούν τα κριτήρια
· η τράπεζα θα προχωρά σε αναδιάρθρωση του δανείου κρίνοντας κατά πόσο το συγκεκριμένο δάνειο είναι βιώσιμο και θα υποβάλλει σχετική πρόταση στον οφειλέτη.
Όπως τόνισε ο κύριος Σταϊκούρας, με το νέο πρόγραμμα, επιπροσθέτως προς την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας:
§ Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.
§ Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.
§ Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.
§ Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.
§ Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.
§ Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.