ΕΡΧΕΤΑΙ! ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΠΑΣΧΑ– ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ! ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ!! -Αναλυτικές πληροφορίες!
NEWS: Μεγάλη Σαρακοστή, ονομάζεται η νηστεία που προηγείται του Πάσχα. Την λέμε Μεγάλη για να την ξεχωρίζουμε από την νηστεία που προηγείται των Χριστουγέννων, η οποία χαρακτηρίζεται «Μικρή» επειδή είναι ελαφρότερη.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Ονομάζεται Σαρακοστή επειδή γίνεται εις ανάμνηση της σαρανταήμερης νηστείας του Χριστού στην έρημο και καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα. Η αρχική της διάρκεια ήταν έξι εβδομάδες, ενώ αργότερα προστέθηκε και μία έβδομη και τελικά διαρκεί 48 ημέρες.
Έτσι, σημειώνει το dogma.gr, στην εποχή μας η Μεγάλη Σαρακοστή ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.
Κάποιες ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής έχουν ξεχωριστή σημασία και δική τους σημειολογία.
Το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας της νηστείας είναι αφιερωμένο στο θαύμα των κόλλυβων του μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Τήρωνος. Θαύμα που βοήθησε τους Χριστιανούς της Κωνσταντινούπολης, να τηρήσουν την νηστεία, που προσπάθησε με δόλια μέσα να μολύνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Ιουλιανός ο Παραβάτης.
Η A’ Κυριακή των νηστειών, είναι η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Γιορτάζουμε την αναστύλωση των αγίων και σεπτών εικόνων από την αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Θεοδώρα το 843μ.Χ.
Η B’ Κυριακή των νηστειών είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης (14ος αιώνας). Ο Άγιος Γρηγόριος υπήρξε κορυφαίος διδάσκαλος των ορθοδόξων δογμάτων και πολέμιος των αιρέσεων.
Η Γ ‘ Κυριακή των νηστειών είναι η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, το σύμβολο της πίστης μας. Ημέρα που οι πιστοί παίρνουν δύναμη να συνεχίσουν την πορεία τους, την νηστεία, που θα τους οδηγήσει στην Ανάσταση του Κυρίου.
Η Δ’ Κυριακή των νηστειών, είναι ημέρα που τιμάται η μνήμη του Αγίου Ιωάννη, συγγραφέα της Κλίμακας. Η κλίμακα είναι ένα βιβλίο με ομιλίες του Αγίου Ιωάννη. Αντικείμενο των ομιλιών αυτών είναι τα σκαλοπάτια της πνευματικής ανάβασης των Μοναχών, μέσα από την προσωπική τους άσκηση.
Η ημέρα Τετάρτη της 5ης εβδομάδας της Μεγάλης Σαρακοστής είναι η Τετάρτη του Μεγάλου Κανόνος. Συγγραφέας και συνθέτης του Μεγάλου Κανόνα είναι ο Άγιος Πατέρας μας Ανδρέας, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Μέσα στα 250 τροπάρια που τον απαρτίζουν, έχει συγκεντρώσει τις ιστορίες από τον Αδάμ έως και την Ανάληψη του Κυρίου. Καλεί δε κάθε έναν από εμάς, να παραδειγματιζόμαστε από αυτές, να μιμούμαστε τα καλά και να αποφεύγουμε τα άσχημα που έπραξαν οι πρόγονοι μας.
Την Παρασκευή της ίδιας εβδομάδας είναι ο Ακάθιστος Ύμνος. Ημέρα αφιερωμένη στην Παναγία που στέκει πάντα βοηθός των Χριστιανών σε περιόδους ειρήνης ή πολέμου. Εορτάζουμε τα θαύματα που έκανε η Παναγία προστατεύοντας την Βασιλεύουσα από λαούς που ήθελαν να την κυριεύσουν. Μετά από μια τέτοια νίκη ο λαός της Κωνσταντινούπολης, όρθιος (ακάθιστος) ευχαρίστησε την Θεομήτορα ψάλλοντας. Θυμούμενοι αυτό το γεγονός, ευχαριστούμε κι εμείς με την σειρά μας την Παναγία ψάλλοντας όρθιοι.
Η Ε’ Κυριακή των νηστειών, είναι αφιερωμένη στην μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Η Οσία, από ηλικία 12 ετών ακολουθούσε έναν ιδιαίτερα έκλυτο βίο. Σε ηλικία 30 ετών, ήρθε σε επαφή με τον Χριστιανισμό, μετανόησε και προσκύνησε. Την υπόλοιπη ζωή της, 47 έτη, ασκήτεψε στην έρημο. Την ημέρα αυτή καλούνται όλοι να μιμηθούν το παράδειγμα της και να έρθουν πιο κοντά στον Χριστό μετανοώντας για τις αμαρτίες τους.
Το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα είναι το Σάββατο του Λαζάρου. Ημέρα αφιερωμένη στο θαύμα της ανάστασης του Λαζάρου από τον Χριστό.
Τελευταία Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής, είναι η Κυριακή των Βαΐων. Είναι ημέρα αφιερωμένη στην θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα από την Βηθανία. Τότε ο λαός υποδέχθηκε το Χριστό με επευφημίες και με «βάϊα φοινίκων», από τα οποία πήρε και το όνομα της αυτή η ημέρα.
ΕΡΧΕΤΑΙ! ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΠΑΣΧΑ- ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ! ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ!! – Και του χρόνου!
Αυτά τα μοναστηριακά κεφτεδάκια είναι σίγουρα μια από τις πιο γευστικές και συγχρόνως διαφορετικές συνταγές που έχετε δοκιμάσει. Είναι εξαιρετική επιλογή για την περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων, αλλά και για όσους είναι vegan.
Τα μοναστηριακά κεφτεδάκια, σημειώνει το dogma.gr, είναι ένα πραγματικά «έξυπνο» πιάτο για μικρούς και μεγάλους, καθώς «παντρεύει» τη χαμηλή θερμιδική αξία με την υψηλή θρεπτική αξία.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τα μοναστηριακά κεφτεδάκια με πλιγούρι είναι:
2 φέτες ψωμί άσπρο μπαγιάτικο μουσκεμένο
2 κ.σ. φρυγανιά, 1 κρεμμύδι ξερό στον τρίφτη στραγγισμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 κ.σ. αλάτι,
1κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κούπα καρύδια τριμμένα
2 κ.σ. αλεύρι, Φρυγανιά τριμμένη.
Επί το έργον:
Ξεπλένουμε το πλιγούρι και το βάζουμε να βράσει. Όταν μαλακώσει, το στραγγίζουμε καλά. Το βάζουμε σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Φροντίζουμε τα υλικά όλα να είναι καλα στραγγισμένα. Τα ζυμώνουμε όλα μαζί και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν. Αν δούμε ότι η ζύμη μας είναι αρκετά υδαρής μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλέυρι και να ξαναζυμώσουμε.
Στη συνέχεια βρέχουμε τα χέρια μας, τα πλάθουμε σε σουτζουκάκια, βουτάμε τα σουτζουκάκια σε φρυγανιά, τα βάζουμε στη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200 μέχρι να ροδίσουν.
Μοναστηριακή συνταγή για να φτιάξετε πεντανόστιμες μελωμένες δίπλες
Μπορεί η ζωή των μοναχών να περιλαμβάνει αυστηρή νηστεία, λιτά γεύματα και εγκράτεια, ωστόσο τα γλυκά όπως οι δίπλες, δεν λείπουν από την τράπεζά τους, ειδικά τις ημέρες των εορτών.
Ανάλογα με την περίοδο, αν είναι νηστεία ή όχι, οι μοναχοί που είναι επιφορτισμένοι με το διακόνημα του μάγειρα φτιάχνουν τα αντίστοιχα γλυκίσματα. Οι δίπλες, λοιπόν, μαζί με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες έχουν τα πρωτεία αυτές τις ημέρες.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τις δίπλες είναι:
6 αυγά
2 φλυτζάνια του καφέ λάδι
2 φλυτζάνια του καφέ αλυσίβα
2 φλυτζάνια του καφέ κονιάκ
αλεύρι μαλακό ή φάριν-απ (όσο πάρει ώστε να γίνει σφιχτή η ζύμη)
λάδι αγνό χωρίς οξέα
μία πρέζα αλάτι
2 φλυτζάνια τσαγιού μέλι
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 φλυτζάνια τσαγιού νερό
κανέλλα ξύλο
Για το πασπάλισμα :
Καρύδι τριμμένο 2/3
αμύγδαλο τριμμένο 1/3
κανέλλα τριμμένη
σουσάμι καβουρδισμένο και κοπανισμένο.
Επί το έργον:
Ζυμώνουμε τα υλικά και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί μισή ώρα περίπου.Ανοίγουμε φύλλα χοντρά (2 χιλιοστά περίπου) και τα κόβουμε λουρίδες πλατιές έως 15 πόντους μήκος και 4-5 φάρδος
με το ειδικό ροδάκι.
Όταν το λάδι κάψει καλά στην φριτέζα κάνουμε τα κομμάτια φιόγκους πιέζοντας τα στη μέση και τα ρίχνουμε μέσα, τόσο όσο να βράζουν άνετα.
Εν τω μεταξύ έχουμε δίπλα ετοιμάσει το σιρόπι με το μέλι, την ζάχαρη, το νερό και την κανέλλα ξύλο και όταν βράσει τα ξαφρίζουμε.Όταν καθαρίσει το αφήνουμε και σιγοβράζει.
Με μία τρυπητή κουτάλα τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε στην πιατέλα. Εκεί τις πασπαλίζουμε με τα καρυδοαμύγδαλα που έχουμε ήδη αλέσει κα ανακατέψει μαζί με το καβουρδισμένο σουσάμι και την κανέλλα σκόνη.
Σημειώσεις :
α) Οι δίπλες μπορούν να γίνουν σε πολλά σχέδια , ανάλογα με τις ικανότητες ή την φαντασία μας
β) Η αλυσίβα γίνεται με καθαρή στάχτη. Βράζουμε όση θέλουμε για λίγο, την αφήνουμε να κατασταλάξει για 24 ώρες και πέρνουμε το νερό με προσοχή!
ΝΕΑ VOUCHERS ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ!! ΟΑΕΔ ΔΥΠΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 2024!!!
ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ! ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ, ΙΚΑ, ΟΓΑ! ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ VOUCHERS 2024!