ΣΥΝΤΑΓΗ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑΣ: Η Φανουρόπιτα είναι μια παραδοσιακή γλυκιά πίτα που προσφέρεται στη μνήμη του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου, με σκοπό να φανερωθεί κάτι που έχει χαθεί ή για ευλογία.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Η συνταγή από το Άγιο Όρος είναι ιδιαίτερα αγαπητή και ευλογημένη. Ακολουθεί η συνταγή για τη Φανουρόπιτα όπως παρασκευάζεται στο Άγιο Όρος:
Υλικά:
– 7 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 1 φλιτζάνι ζάχαρη
– 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
– 1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
– 1 φλιτζάνι νερό
– 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
– 1 φλιτζάνι σταφίδες
– 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
– 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
– Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία Φούρνου και Μείγματος:
– Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
– Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
2. Μείγμα Υγρών Υλικών:
– Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθούν.
– Προσθέστε τον χυμό πορτοκαλιού, το νερό και το ξύσμα πορτοκαλιού στο μείγμα της ζάχαρης και ανακατέψτε καλά.
3. Συνδυασμός Υλικών:
– Προσθέστε σταδιακά το μείγμα των υγρών υλικών στο μπολ με το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
– Τέλος, προσθέστε τα καρύδια και τις σταφίδες στο μείγμα και ανακατέψτε απαλά.
4. Ψήσιμο:
– Λαδώστε ένα ταψί και αλευρώστε το ελαφρά.
– Ρίξτε το μείγμα στο ταψί και ισιώστε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.
– Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-60 λεπτά, ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βάλετε στο κέντρο της πίτας.
5. Σερβίρισμα:
– Αφήστε την πίτα να κρυώσει πριν την κόψετε σε κομμάτια.
– Μπορείτε να την πασπαλίσετε με λίγη ζάχαρη άχνη πριν τη σερβίρετε.
Αυτή είναι η συνταγή της Φανουρόπιτας από το Άγιο Όρος. Είναι μια παραδοσιακή, νόστιμη και ευλογημένη πίτα που φτιάχνεται με αγάπη και προσευχή. Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!