Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ευρωεκλογές 2024: Η αποτίμηση της επόμενης ημέρας – Τα νέα δεδομένα για τα κόμματα

Τι σημαίνει η αποχή

Newsroom από Newsroom
10/06/2024 13:11
Ενημερώθηκε: 10/06/2024 13:50:09
σε Featured, HOT NEWS, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
A A
120
SHARES
256
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024: Κυρίαρχη η αποχή, σημαντική πτώση της ΝΔ χωρίς να δρομολογούνται πολιτικές εξελίξεις, ένα βήμα ακόμη για την κυριαρχία του Σ. Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ που οδηγεί έτσι στην απόλυτη μετάλλαξη του κόμματος διαρρηγνύοντας την όποια σχέση είχε με την Αριστερά και ενίσχυση των κομμάτων δεξιά της ΝΔ με πιο σημαντική αυτή της Ελληνικής Λύσης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Όπως σημειώνει ο Νίκος Μελέτης στο liberal.gr, το ΠΑΣΟΚ μακριά από τον στόχο του να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορεί απλώς να δηλώνει ικανοποιημένο που σχεδόν διπλασίασε τα συρρικνωμένα ποσοστά των ευρωεκλογών του 2019.

Και όσοι αναρωτιούνται για το πώς προέκυψε και πώς τοποθετείται η αντισυστημική ψήφος, ας ανατρέξουν στα αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 35,4%, οι ΑΝΕΛ 4% για να μην υπολογίσουμε και τη ΧΑ με 6,9%. Ποσοστά τα οποία φυσικά δεν εξαερώνονται ούτε εξαφανίζονται. Η αντισυστημική ψήφος είναι πάντα παρούσα και ρευστή έτοιμη να εκφραστεί όλο και μέσα από διαφορετικά κανάλια και κόμματα.

Μια αδιάφορη κοινή γνώμη με τη συμμετοχή να φθάνει μόλις το 39,8%, καθώς κανείς δεν προσπάθησε να την πείσει ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι «φιλικό ματς» αλλά ντέρμπι «πρωταθλήματος» και μάλιστα ευρωπαϊκού.

Με ευθύνη των ίδιων των κομμάτων η ατζέντα έμεινε στην εσωτερική πολιτική ατζέντα, για την οποία οι πολίτες αποφάνθηκαν πριν ένα χρόνο. Οι ευρωεκλογές έτσι αποτελούν περισσότερο μια σημαντική και αυθεντική δημοσκόπηση και μάλιστα στον πρώτο χρόνο μιας τετραετούς θητείας της κυβέρνησης, όπου οι πολίτες στέλνουν μηνύματα εκ του ασφαλούς.

Η αποχή πλήττει την κυβέρνηση καθώς ψηφοφόροι που έδωσαν τη μεγάλη νίκη του Ιουνίου του 2023 αποστασιοποιήθηκαν, κάποιοι πήγαν πιο δεξιά, άλλοι απείχαν.

Όμως συγχρόνως η αποχή πλήττει και την Αντιπολίτευση. Αν και ο στόχος ήταν όλους αυτούς τους μήνες το ροκάνισμα της κυβέρνησης, με Τέμπη, υποκλοπές ακρίβεια κ.α. η προσπάθεια να κινητοποιηθεί η κοινή γνώμη να δημιουργήσει ένα αντικυβερνητικό μέτωπο απέτυχε. Οι ψηφοφόροι απείχαν και γύρισαν την πλάτη και στα δικά της κελεύσματα.

Η κυβέρνηση δεν αρκεί πια να δηλώσει ότι πήρε το μήνυμα αλλά θα πρέπει να αποδείξει ότι το λαμβάνει και υπόψη της. Είναι σαφές ότι υπάρχουν σοβαρές απώλειες προς τα δεξιά της, καθώς τα προς δεξιά της ΝΔ κόμματα συγκεντρώνουν ένα ποσοστό σχεδόν 6% μεγαλύτερο από εκείνο των εκλογών του περασμένου Ιουνίου κάτι στο οποίο σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχει παίξει ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Που όμως δεν λειτούργησε αυτόνομα, αλλά σαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Με χαρακτηριστικό τις περιπτώσεις της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας όπου η αίσθηση της εγκατάλειψης από το «κέντρο», η αποβιομηχάνιση, ο αποκλεισμός από την ανάπτυξη του τουρισμού προστέθηκε στην ισχυρή επιρροή των Μητροπόλεων και Μοναστηριών και στη σφοδρή αντίδραση στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Σε συνδυασμό με τη Λερναία Ύδρα της ακρίβειας.

Η στροφή προς τα δεξιά όμως για την κυβέρνηση δεν πρέπει να είναι μονόδρομος καθώς συγχρόνως θα πρέπει να στραφεί προς το κομμάτι εκείνων των ψηφοφόρων του περασμένου Ιουνίου που προτίμησαν να απέχουν ώστε να στείλουν το μήνυμα δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση χωρίς όμως να κόβουν τους δεσμούς, ψηφίζοντας άλλο κόμμα.

Η Ελληνική Λύση ήταν το κόμμα το οποίο μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια στο κυβερνητικό έργο και κυρίως να αξιοποιήσει τις έντονες αντιδράσεις στο δεξιό κομμάτι της ΝΔ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Και συγχρόνως να το συνδέσει με την ακρίβεια και με θεωρίες συνωμοσίας για τα εθνικά θέματα, για τα Τέμπη. Η ΝΙΚΗ καθιερώνεται ως μια σταθερή δύναμη στον χώρο της συντηρητικής δεξιάς και υπάρχουν φυσικά και οι διάττοντες αστέρες της κ. Λατινοπούλου και από κοντά το «κίνημα» του επιχειρηματία κ. Εμφιετζόγλου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι το κόμμα δεν έφθασε τον πήχη που έβαζε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, με το ποσοστό που συγκεντρώνει πλέον είναι αδιαμφισβήτητος ηγέτης στο κόμμα, εξάλλου η καμπάνια ήταν στημένη πάνω του και δρομολογείται η μετάλλαξη του κόμματος σε ένα προσωποπαγές κόμμα που καμία σχέση δεν θα έχει μέρα τη μέρα με τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ… Και φυσικά στα χαρτιά που έχει στα χέρια του είναι και η συρρίκνωση της Νέας Αριστεράς…

Η κυβέρνηση είχε θέσει ως διακύβευμα την εξασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας δίνοντας μια εσωτερική διάσταση στις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και όλη η αντιπολίτευση ζητούσε την αποδοκιμασία της κυβέρνησης ώστε να κλονισθεί η κυριαρχία του 41% των εθνικών εκλογών. Τα αποτελέσματα δυσκολεύουν την κυβέρνηση και ανεβάζουν τον πήχη για την υπόλοιπη θητεία της αλλά δεν ανατρέπουν το πολιτικό σκηνικό. Με την αντιπολίτευση να έχει αποτύχει να μεταφράσει τη δυσαρέσκεια, την αντίδραση των ψηφοφόρων σε θετική ψήφο για το σύνθημα ανατροπής της κυβέρνησης…

Οι χθεσινές εκλογές έστειλαν ηχηρά μηνύματα, βάζουν την κυβέρνηση μπροστά από σοβαρά διλήμματα για έναν νέο αναπροσανατολισμό της πολιτικής της, άφησαν με τραύματα τα τρία μεγάλα κόμματα και έναν πολιτικό αρχηγό τον Κ. Βελόπουλο που μπορεί σήμερα να πανηγυρίζει για την αύξηση των ποσοστών του. Αλλά τέτοιοι κομματικοί σχηματισμοί και οι αρχηγοί τους πανηγύρισαν αρκετές φορές σε προηγούμενες εκλογές την τελευταία 15ετια. Και αποδείχθηκαν περαστικοί.

Ετικέτες: ΑΠΟΧΗΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024Νέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑ

ΣχετικάΆρθρα

ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης με Πλεύρη – Γεωργιάδη ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς για την οπλοκατοχή

15/11/2025 | 18:00
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να αποπέμψει ο κ. Μητσοτάκης, την κ. Μενδώνη;

15/11/2025 | 11:00
Featured

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Σταθερά μπροστά με διαφορά η Ν.Δ.

13/11/2025 | 21:31
HOT NEWS

Live – Η συνέντευξη Σαμαρά στον Αντ1

09/11/2025 | 15:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ LIVE- ΟΙ 3 ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Eκδήλωση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς στο πλαίσιο της επετείου των 80 χρόνων από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα, Τετάρτη 21 Μαΐου 2025. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος ενώ μίλησαν οι, Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Αθηναίων, Αντώνης Λιάκος, Ιστορικός, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Αθηνά Σκουλαρίκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης και Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Ιστορικός, Διδάκτορας Ιστορίας ΕΚΠΑ. Την συζήτηση συντόνισε η Μαρία Ρεπούση, Ιστορικός, Διευθύντρια του Ινστιτούτου. 
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

    Πέθανε ο Αλέκος Φλαμπουράρης σε ηλικία 87 ετών

    181 shares
    Share 72 Tweet 45
  • ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ : 250€, 2 «κύματα» συντάξεων, 18 επιδόματα – Ποιοι κερδίζουν από 24/11 και τι έρχεται το 2026

    152 shares
    Share 61 Tweet 38
  • Παραιτήθηκε από βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας ο Διαμαντής Καραναστάσης

    150 shares
    Share 60 Tweet 38
  • Μονιμοποιούνται 423 πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης

    127 shares
    Share 51 Tweet 32
  • Σπίτι μου 2 και νέο «Ανακαινίζω 2026»: Μεγαλώνουν τα όρια, αυξάνονται οι επιδοτήσεις – Όλες οι αλλαγές

    120 shares
    Share 48 Tweet 30
  • Γέροντας Σιλουανός: Μια Εμβληματική Μορφή του Αγίου Όρους

    113 shares
    Share 45 Tweet 28
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ: Συνδεδεμένη, εξισωτική και ευλογιά: Τι εξοργίζει τους αγρότες – Τι (δεν) πληρώνει η κυβέρνηση τις επόμενες 20 ημέρες

    97 shares
    Share 39 Tweet 24
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch