Η τραγική κατάσταση που προκάλεσε η φωτιά που κατέστρεψε το ΚΥΤ Μόριας απαιτεί άμεσες λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκκένωσης, για την προστασία αιτούντων άσυλο και τοπικού πληθυσμού, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
“Πληροφορηθήκαμε ότι η φωτιά κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της δομής στη Μόρια στο νησί της Λέσβου, αφήνοντας άστεγους περίπου 12.000 αιτούντες άσυλο, 4.000 παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα”, ανέφερε μετά το συμβάν, ο επικεφαλής της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ Juan Fernando López Aguilar (Σοσιαλιστές, Ισπανία) και πρόσθεσε: “Είναι μια τραγωδία την οποία η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών είχε προβλέψει χιλιάδες φορές στο πλαίσιο συζητήσεων τους τελευταίους έξι μήνες.
Δυστυχώς, η φοβερή κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια και τον ευρύτερο χώρο δεν αποτελεί είδηση για την επιτροπή μας. Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια τη δεινή κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια. Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών έχει επισκεφθεί την Ελλάδα δύο φορές σε αυτό το διάστημα και οι απάνθρωπες συνθήκες υποδοχής, οι οποίες δεν συμμορφώνονται με το ευρωπαϊκό δίκαιο, έχουν επισημανθεί επανειλημμένα στις ελληνικές αρχές και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πιο πρόσφατα, στο πλαίσιο της πανδημίας του COVID-19, η επιτροπή προειδοποίησε ότι η ανθρωπιστική κρίση στα ελληνικά νησιά κινδύνευε να μετατραπεί σε ζήτημα δημόσιας υγείας και τόνισε την ανάγκη για μια άμεση ευρωπαϊκή απάντηση. Ζητήσαμε επείγουσα εκκένωση του ΚΥΤ και άμεση μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε άλλα κράτη μέλη. Μετά τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού, η δομή τέθηκε σε καραντίνα, αν και είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μπορεί να διατηρηθεί μια καραντίνα με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ένα τόσο υπερπλήρες κέντρο υποδοχής με ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής.
Η χθεσινή φωτιά προκάλεσε μια τραγική κατάσταση και πρέπει να βρεθούν άμεσες λύσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν την εκκένωση όλων αυτών των ατόμων και τη μεταφορά τους σε εγκαταστάσεις όπου τα βασικά δικαιώματα που τους εξασφαλίζει το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο μπορούν να γίνουν σεβαστά. Πρέπει να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, εφόσον είναι απαραίτητο, για ασφαλή και υγιή στέγαση των ατόμων που ζητούν διεθνή προστασία και έχουν υποστεί τις συνέπειες της πυρκαγιάς, καθώς και όσων διαμένουν στη γύρω περιοχή. Τα μέτρα πρέπει να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την υγεία όλων όσων διαμένουν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του τοπικού πληθυσμού.”
Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών θα συζητήσει την κατάσταση στη Λέσβο, σε συνέχεια της καταστροφής της δομής στη Μόρια, στη συνεδρίασή της την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου ώρα 14.45-15.05 (ώρα Ελλάδας), με την Επίτροπο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Ylva Johansson.
Οι ευρωβουλευτές πρόκειται επίσης να συζητήσουν με εκπροσώπους της Επιτροπής και του Συμβουλίου στην ολομέλεια του ΕΚ την ερχόμενη εβδομάδα την ευρωπαϊκή απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε η φωτιά.