Στην παρουσίαση του βιβλίου «Αναζητώντας τον άλλο δρόμο: Στρατηγικές για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας», επιμέλειας των Λόη Λαμπριανίδη, Αντώνη Λιάκου και Γιώργου Σταθάκη, συμμετείχε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Στουρνάρας επισήμανε πως πολλές από τις προτάσεις για ανάπτυξη που προέρχονται από άλλους δρόμους, όπως προτείνει το βιβλίο, συγκλίνουν με βασικές προτάσεις που εκφράζει συχνά από το βήμα της Τράπεζας της Ελλάδος, τις οποίες στη συνέχεια ανέλυσε.
Οι προτάσεις της ΤτΕ
1. Έμφαση στις επενδύσεις: Ο ρόλος των επενδύσεων είναι καθοριστικός για τη μελλοντική πορεία της οικονομίας, την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου με έμφαση στην αύξηση της παραγωγικότητας, την καινοτομία, την αύξηση της παραγωγής των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασης. Η αύξηση της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών οδηγεί στην αύξηση των εξαγωγών, σε υποκατάσταση εισαγωγών και άρα στη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.
2. Διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης των επιχειρηματικών επενδύσεων μέσα από ένα υγιές και ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και με τη χρήση όλων των εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων. Επιπλέον θα πρέπει να διερευνηθούν δυνατότητες χρήσης όλων των διαθέσιμων μορφών ιδιωτικής χρηματοδότησης των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές.
3. Μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να αποσκοπούν στην εξάλειψη διαρθρωτικών αδυναμιών, όπως οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης, η γραφειοκρατία στη δημόσια διοίκηση, το έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων, οι σχετικά χαμηλής ποιότητας υποδομές. Ταυτόχρονα όμως, είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν οι εναπομείνασες περιοριστικές πρακτικές που εμποδίζουν την ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών, με το άνοιγμα των αγορών αγαθών και υπηρεσιών στον ανταγωνισμό.
4. Συστηματική συμβολή του κράτους στην αποτελεσματική και έγκαιρη χρήση των πόρων του ταμείου ανθεκτικότητας και ανάπτυξης.
5. Δημιουργία ευρύτερων πολιτικών συγκλίσεων για την καλλιέργεια μιας συναινετικής κουλτούρας στη χώρα, για δημοσιονομική υπευθυνότητα, με πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ προσαρμοσμένα για τον οικονομικό κύκλο, για χρηματοπιστωτική σταθερότητα, για ουσιαστική και αποτελεσματική υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί, η σύγκλιση του επιπέδου ευημερίας των Ελλήνων πολιτών με αυτό της ευρωζώνης.
Κλείνοντας την παρέμβασή του, τόνισε ότι οι επιτυχίες που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια είναι ένδειξη ότι η οικονομία είναι στο σωστό δρόμο, σημειώνοντας όμως η προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης από τη δεκαετή κρίση χρέους δεν έχει ολοκληρωθεί.
«Η ενίσχυση της συνολικής παραγωγικότητας μέσω των μεταρρυθμίσεων και της καινοτομίας, μαζί με την αύξηση των επενδύσεων και του ποσοστού συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και τη σύγκλιση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ προς τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα. Με υψηλότερη παραγωγικότητα, προκλήσεις όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και οι πιέσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη και στις δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης λόγω της δημογραφικής γήρανσης γίνονται πολύ πιο διαχειρίσιμες. Επίσης διευκολύνεται η υλοποίηση αυξημένων επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες, σε έργα μετριασμού της κλιματικής αλλαγής, αλλά και σε έργα που προωθούν την πράσινη μετάβαση», είπε.
«Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι πλέον το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργούμε διαφέρει αισθητά σε σχέση με μερικά χρόνια πριν. Η Ευρώπη συνολικά αντιμετωπίζει προκλήσεις, οι οποίες είναι τεχνολογικές, περιβαλλοντικές, ενεργειακές καθώς και σε θέματα ασφάλειας. Παρά την προσήλωση που πρέπει να επιδείξουμε ως χώρα στην υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η απάντηση σε αυτά τα προβλήματα και τις παγκόσμιες τάσεις δεν μπορεί να προέλθει από κάθε μια χώρα μεμονωμένα. Χρειάζεται κοινή προσέγγιση, σύμπλευση και συνεργασία με βάση τις προτάσεις της πρόσφατης έκθεσης Letta για την αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης της Ενιαίας Αγοράς και της έκθεσης Draghi για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας», κατέληξε ο Γιάννης Στουρνάρας.