«Επικίνδυνη» χαρακτηρίζουν οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου Οικονομίας (IW) της Κολωνίας στη Γερμανία τη χρήση υπό τις παρούσες συνθήκες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τη στήριξη των οικονομιών ευρωπαϊκών χωρών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.
Πρόκειται για ένα πολιτικά ευαίσθητο συμπέρασμα του εν λόγω ινστιτούτου, που πρόσκειται στους εργοδότες, αφού η κυβέρνηση Μέρκελ εστιάζει μέχρι τώρα σ’ αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα -γεγονός που έχει ανεβάσει τη δημοτικότητά της στο εσωτερικό, αλλά έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από μέρους της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας κι άλλων χωρών κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου.
Στην αδημοσίευτη ακόμη ανάλυση, που βρίσκεται στη διάθεση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, οι οικονομολόγοι του IW εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να αλληλοϋποστηριχθούν οικονομικά στην κρίση του κορωνοϊού και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση των προληπτικών πιστωτικών γραμμών του EMΣ είναι υπό τις τρέχουσες συνθήκες επικίνδυνη. Προειδοποιούν μάλιστα ότι, υπό τις σημερινές συνθήκες, τέτοια δάνεια θα μπορούσαν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση των πληττομένων χωρών, αφού οι προληπτικές γραμμές στήριξης από τον ΕΜΣ, γνωστές ως ECCL («Πιστωτική Γραμμή Ενισχυμένων Προϋποθέσεων») πρέπει να επιστρέφονται εντός δύο ετών, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.
Οι οικονομολόγοι του IW τάσσονται υπέρ των κορονοομολόγων
Η χρήση προληπτικών πιστωτικών γραμμών από τον ΕΜΣ είναι πολύ προβληματική υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες, διότι αυτές οι πιστωτικές γραμμές έχουν βραχυπρόθεσμες προθεσμίες και πρέπει να εξοφλούνται σύντομα», δήλωσε ο Γιούργκεν Μάτες, επικεφαλής του τμήματος Διεθνoύς Οικονομίας του IW, σημειώνοντας ότι αυτό θέτει σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών των πληττομένων χωρών. Αντ’ αυτών συνιστώνται στους πολιτικούς πιο μακροπρόθεσμες βοήθειες.
Οι πληττόμενες χώρες πρέπει να βοηθηθούν με πολύ πιο μακροπρόθεσμα δάνεια και μεταβιβάσεις», υπογράμμισε ο Μάτες. Οι οικονομολόγοι του IW θεωρούν επομένως πως τα κορωνοομόλογα είναι το καταλληλότερο μέσο για να αποτραπεί μια νέα κρίση του ευρώ. Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει τα κοινά ευρωπαϊκά ομόλογα και ευνοούν τη χρήση του ΕΜΣ.