Την άποψη πως «δεν αναμένεται κύμα καύσωνα τις πρώτες μέρες του Αυγούστου» εκφράζει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για συναδέλφους του, «προγνώστες καιρού».
Ο Γιάννης Καλλιάνος σε μία μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook, στην οποία ξεκινά με τον τίτλο «ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΚΥΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ», ξεκαθαρίζει πως δεν χρειάζεται πανικός, καθώς δεν περιμένουμε κάποιο ακραίο φαινόμενο τις επόμενες ημέρες.
Μάλιστα, αφήνει ξεκάθαρες αιχμές προς τους «προγνώστες καιρού» όπως τους χαρακτηρίζει, οι οποίοι, όπως τονίζει, «σπεύδουν να δίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα “ειδήσεις” ακραίων καιρικών μεταβολών, αδιαφορώντας εάν τελικά υφίστανται, αν τρομάζουν και ταράζουν τους πολίτες ή αν τελικώς ευσταθούν».
Αναλυτικά η ανάρτηση Καλλιάνου για τα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ημέρες
ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΚΥΜΑ ΚΑΥΣΩΝΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την εξέλιξη του καιρού το επόμενο χρονικό διάστημα. Και η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες, τελικά, μάλλον είναι μπερδεμένοι. Άλλοι περιμένουν ισχυρούς καύσωνες, άλλοι ξηρασίες και ότι δεν θα έχουμε νερό, άλλοι ακραίες βροχές και άλλοι επικίνδυνα μελτέμια.
Πάντως, σίγουρα, οι πολίτες τις επόμενες ημέρες αισθάνονται ότι -καιρικώς- κινδυνεύουν από κάτι, χωρίς να ξέρουν ακριβώς τι τελικά μπορεί να είναι αυτό ή πώς θα μπορέσουν να αξιολογήσουν σωστά την πληροφορία.
Και γιατί αναμένουν κάτι επικίνδυνο; Διότι ορισμένοι που ασχολούνται με τη Μετεωρολογία, είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά, σπεύδουν να δίνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα “ειδήσεις” ακραίων καιρικών μεταβολών, αδιαφορώντας εάν τελικά υφίστανται, αν τρομάζουν και ταράζουν τους πολίτες ή αν τελικώς ευσταθούν.
Και ευλόγως, θα με ρωτήσετε: Γιατί ορισμένοι το κάνουν αυτό; Θα σας απαντήσω, όπως έχω την εμπειρία να έχω καταλάβει: Αν δεν είσαι ταπεινός ως άνθρωπος ή συγκροτημένος ως χαρακτήρας, κινδυνεύεις η όποια μικρή ή μεγάλη δημοσιότητα και αν σου δοθεί να μπορεί να αποδειχθεί εξαρτησιογόνος “ουσία”. Και αυτό δεν το αντιλαμβανόμαστε μόνο με τις “ειδήσεις” ορισμένων προγνωστών καιρού, το βλέπουμε δίπλα μας, καθημερινά, μπροστά μας, είτε από πολιτικούς, είτε από ηθοποιούς, είτε από influencers, είτε από παίκτες reality, είτε από οιονδήποτε μπορεί να έχει δημόσια προβολή, με όποιο μέσο και για όση ώρα.
Νομίζω πως καταλαβαινόμαστε. Δεν χρειάζεται να αναλύσω κάτι παραπάνω.
Ας επιστρέψουμε τώρα στα δικά μας. Στην εικόνα που έχω επισυνάψει, φαίνεται, κατά μέσο όρο, η πορεία της θερμοκρασίας στα ευπαθή στη ζέστη τμήματα της ηπειρωτικής χώρας κατά τη διάρκεια των επόμενων -σχεδόν- 10 ημερών.
Η κόκκινη καμπύλη υποδηλώνει τη μέση τιμή της θερμοκρασίας και η μαύρη τις θερμοκρασίες που κατά μέσο όρο τελικά θα σημειωθούν.
Όπως είναι κατανοητό, η μαύρη καμπύλη, επειδή έχει προκύψει από τον μέσο όρο πολλών σεναρίων, δεν υποδηλώνει ακριβώς τις θερμοκρασίες που θα έρθουν, αλλά τον μέσο όρο αυτών.
Για παράδειγμα, θα υπάρξουν κάποια τμήματα που θα έχουν λίγο υψηλότερες θερμοκρασίες από τις δοθείσες (μαύρη γραμμή) και άλλα που θα έχουν χαμηλότερες. Όμως, η γενική “εικόνα” των θερμοκρασιών είναι περίπου αυτή που σας παρουσιάζεται.
Αυτό που ίσως λίγο με προβληματίζει είναι τα ισχυρά μελτέμια 7-8 μποφόρ που θα επικρατήσουν έως και αύριο, Πέμπτη 1 Αυγούστου. Και αυτό για την πιθανή γρήγορη εξάπλωση κάποιας πυρκαγιάς στα ανατολικά και νότια της χώρας, αν υπάρξει, που το απεύχομαι.
Μέχρι και αύριο Πέμπτη θα σημειώνονται ήπιες θερμοκρασίες, κοντά στους 34-36°C για τα περισσότερα τμήματα. Από την Παρασκευή θα εξασθενήσουν οι άνεμοι και θα ξεκινήσει πάλι η άνοδος του υδραργύρου.
Το Σαββατοκύριακο θα είναι ζεστό, όχι όμως με ακραίες θερμοκρασίες για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Στην Αθήνα δεν θα ξεπεράσει η θερμοκρασία τους 38°C.
Τοπικά 40-41°C θα φτάσει μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία.
Όμως, αυτή η καιρική εξέλιξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καύσωνας, διότι θα έχει μικρή διάρκεια (το πολύ 2 ημέρες και κυρίως θα είναι λίγες οι περιοχές που θα σημειωθούν οι θερμοκρασίες των 40°C ή και τοπικά 41°C).
Από τη Δευτέρα 5 Αυγούστου, ο υδράργυρος θα υποχωρήσει πάλι λόγω της νέας ενίσχυσης του μελτεμιού. Θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 36-37°C, ενώ στη συνέχεια, σε βάθος χρόνου θα ανέβει λίγο παραπάνω, όχι όμως σε επίπεδα καύσωνα τουλάχιστον μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.
Για τα τέλη του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου δεν μπορεί κανείς να βγάλει ασφαλή καιρικά συμπεράσματα από τώρα, δηλαδή για τις ημερομηνίες 8, 9 και 10 Αυγούστου.
Δεν φαίνεται όμως κάτι ακραίο ή γενικευμένο να μας απασχολεί, είτε από πλευράς πολύ αυξημένων θερμοκρασιών, είτε από πλευράς κάποιας ισχυρής κακοκαιρίας με βροχές. Καλό απόγευμα σε όλες και όλους σας».