Το Σαββατοκύριακο “έτρεξαν” σημαντικές εξελίξεις στο “καυτό” μέτωπο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, καθώς η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Washington Post, αποκάλυψε ότι βρίσκεται προ των πυλών συμφωνία για την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα, ενώ οι βομβαρδισμοί μαίνονται με αμείωτο ρυθμό.
ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ισραήλ, ΗΠΑ και Χαμάς, έχουν καταλήξει σε σχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα πενθήμερη παύση πυρός. Οι συνομιλίες έκλεισαν με τη μεσολάβηση του Κατάρ, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη κίνηση καλής θέλησης από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, μετά από 43 ημέρες πολέμου.
Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει προς το Ισραήλ, ότι αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, θα μπουν οι βάσεις για τη δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συγκροτείται από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη. Εκεί θα είναι η έδρα της Παλαιστινιακής και εκεί θα σχεδιαστεί η επόμενη μέρα για ένα κλίμα ηρεμίας στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ εμφανίζονται ως εγγυήτρια δύναμη για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στην Παλαιστίνη, ενώ ταυτόχρονα, τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Μακρόν, επισημαίνουν στον Νετανιάχου, ότι ο αριθμός των νεκρών, ξεφεύγει από τα… συνήθη δεδομένα ενός πολέμου.
Οι Ισραηλινοί έχουν επισημάνει ότι δεν πρόκειται να μετατραπούν σε στρατό κατοχής στη Γάζα (το έχουν θέσει ως όρο οι Αμερικανοί) και η πολεμική εκστρατεία έχει ξεκάθαρο στόχο τη Χαμάς. Από την άλλη πλευρά, το Ιράν και άλλες γειτονικές χώρες, δείχνουν ότι η εχθρότητα κατά του Ισραήλ έχει να κάνει με τους χιλιάδες νεκρούς από τον άμαχο πληθυσμό και η ρητορική τους δείχνει ότι έχουν… ξεγράψει τη Χαμάς, έστω και αν ακόμη φροντίζουν να της στέλνουν καμιά… ρουκέτα. Ακόμη και οι μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής, έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Χαμάς αποτελεί ένα μεγάλο καρκίνωμα στην περιοχή και μόνο μια συντριπτική ήττα της από τους Ισραηλινούς, θα μπορούσε να βάλει τις βάσεις για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Το γοργόν και χάριν έχει…
Οι αγορές βλέπουν και προεξοφλούν…
Το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια φάση με σαφώς πιο ελπιδοφόρα δεδομένα ή ενδείξεις, αποτυπώνεται και στους οικονομικούς δείκτες.
Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο δεν κάνει ποτέ… λάθος, κινείται στην περιοχή των 35.000 μονάδων, ενώ το πετρέλαιο, παρά το άλμα κατά 4% την περασμένη Παρασκευή, συμπλήρωσε τέσσερις εβδομάδες απωλειών. Άρα, οτιδήποτε συμβαίνει στο παρασκήνιο, καλό ή κακό, αποτυπώνεται στους δείκτες. Και οι δείκτες στις αγορές δείχνουν ότι κάτι καλό “ψήνεται”.
Ακόμη και το Χρηματιστήριο Αθηνών στη συνεδρίαση της Παρασκευής έπιασε τις 1.250 μονάδες, έχοντας πάρει ώθηση από το πετυχημένο deal του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν θετικά τα σήματα από το διεθνές περιβάλλον.
Επιπλέον, τα θετικά σήματα αποτυπώνονται και στην πορεία των τιμών των ομολόγων. Ομόλογα και μετοχές δείχνουν ότι μάλλον γυρίζουμε σελίδα και η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, παραπέμπει σε επιβεβαίωση του καλού σεναρίου, το οποίο προβλέπει περιορισμό της σύρραξης, χωρίς την ενεργή ανάμειξη άλλων περιφερειακών δυνάμεων, όπως του Ιράν. Πολλοί βλέπουν ότι μπορεί να υπάρξει ένα ράλι προς το τέλος του έτους, καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι ελεγχόμενη και το ρίσκο περιορίζεται. Μακάρι να είναι έτσι…
Μεγάλο στοίχημα το τέλος της Χαμάς
Η απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δείχνει ότι η τρομοκρατική οργάνωση βαδίζει προς το τέλος της!
Το Ισραήλ έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις γιατί βρίσκει πρόσφορο έδαφος. Αυτό σημαίνει ότι η Χαμάς υφίσταται καθημερινά ήττες στο πεδίο της μάχης, οι οποίες την καθιστούν ολοένα και πιο αδύναμη στο μέτωπο των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων. Αν είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων δεν θα ασχολιόταν με το θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων.. Δεν της μένει όμως άλλη διέξοδος από τον συμβιβασμό, δηλαδή από την απελευθέρωση των ομήρων. Βόμβες και πύραυλοι χτυπούν σχεδόν ανά 10 δευτερόλεπτα την περιοχή της Νότιας Γάζας, προκαλώντας καίρια πλήγματα στη Χαμάς, αλλά και ένα λουτρό αίματος με τουλάχιστον 12.000 θύματα, εκ των οποίων, πάνω από 5.000 είναι παιδιά.
Η Χαμάς απήγαγε 240 άτομα κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο έδαφος του Ισραήλ. Η επίθεση αυτή στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν μαρτυρικό τέλος. Η σταδιακή απελευθέρωση τους σε ομάδες, σε συνδυασμό με την προσωρινή παύση πυρός, όπως απαίτησαν οι Αμερικανοί από τον Νετανιάχου, δείχνουν ότι το Ισραήλ θέλει να βελτιώσει την εικόνα του στη διεθνή κοινή γνώμη, κάνοντας κινήσεις καλής θέλησης.
Επιπλέον, οι κινητοποιήσεις σε ολόκληρο τον πολιτισμένο δυτικό κόσμο έστειλαν το μήνυμα στον Νετανιάχου, ότι έχει ξεπεράσει την “κόκκινη γραμμή” σε σχέση με τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και κυρίως μικρών παιδιών.
Όπως ισχύει το “ως εδώ” για το Ισραήλ απέναντι στη Χαμάς, άλλο τόσο ισχύει και από την παγκόσμια κοινότητα απέναντι στο Ισραήλ. Το τελευταίο έχει την κάλυψη για να εξαφανίσει τη Χαμάς και η Χαμάς είναι δεδομένο ότι βλέποντας το παιχνίδι να χάνεται αρχίζει τους συμβιβασμούς. Η αρχή έχει γίνει και εφόσον απελευθερωθούν οι όμηροι, τότε αυτό θα είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι χάθηκε κάθε ελπίδα για τους τρομοκράτες, οι οποίοι φαίνεται ότι πλέον είναι μόνοι τους. Ξέρουν ότι είτε παραδώσουν είτε δεν παραδώσουν τους ομήρους, θα τους ισοπεδώσει και θα τους… τσιμεντώσει ο Νετανιάχου.
Από την άλλη, πρέπει να είναι τρελός κάποιος για να εμπλακεί σε έναν πόλεμο υποστηρίζοντας τη Χαμάς. Οι τρομοκράτες πρέπει να πληρώσουν και φυσικά να εξαφανιστούν. Η διεθνής κοινότητα και το Ισραήλ οφείλουν να δημιουργήσουν συνθήκες για τη διαμόρφωση ενός παλαιστινιακού κράτους, ώστε να σταματήσει η Μέση Ανατολή, να αποτελεί την… πυριτιδαποθήκη όχι μόνο της περιοχής, αλλά, ίσως και ολόκληρου του πλανήτη.