Μία ακόμη δημοσκόπηση, αυτή της φορά της GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Star, δεν παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον ως προς τον πρώτο, αλλά ανάβει “φωτιά” για τη δεύτερη θέση, η οποία, έχει ιδιαίτερη σημασία για τη διαμόρφωση των πολιτικών συσχετισμών σε εσωτερικό επίπεδο.
ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Στην αριθμητική της δημοσκόπησης και στην πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές, χωρίς αναγωγή, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 28,8%, καταγράφοντας πτώση 0,4% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει κατά 0,8% στο 11,7% και το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο κόμμα με άνοδο 0,3% και ποσοστό 11,4%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,8% και άνοδο 0,3%, η Ελληνική Λύση με 6,5% (ενισχυμένη 1,1%) και ακολουθούν η Νίκη με 2,8%, η Νέα Αριστερά με 2,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,4%, οι Δημοκράτες – Α. Λοβέρδος με 2,1%, το ΜέΡΑ25 με 1,9% και οι Σπαρτιάτες με 1,5%.
Με την αναγωγή, το ποσοστό της ΝΔ ανεβαίνει στο 34,8% και η διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 20,5% μονάδες, καθώς η GPO του δίνει ποσοστό 14,3% και στο ΠΑΣΟΚ 13,9%. Δηλαδή, η διαφορά κινείται πολύ χαμηλότερα ακόμη και από το στατιστικό σφάλμα. Ωστόσο, σε επίπεδο εντυπώσεων δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στο ΠΑΣΟΚ, καθώς φαίνεται ότι το κόμμα “Δημοκράτες” του Ανδρέα Λοβέρδου, μετριέται για πρώτη φορά και πιάνει 2,6%. Με αυτό το έστω μικρό ποσοστό κάνει ζημιά στο ΠΑΣΟΚ, καθώς το υποβιβάζει στην τρίτη θέση. Προφανώς, ο Λοβέρδος κόβει κρίσιμες ψήφους από το ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας πραγματικό πονοκέφαλο στο Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρεί ότι θα είναι μακράν δεύτερος. Για τα υπόλοπα κόμματα, η δημοσκόπηση δίνει 9,5% στο ΚΚΕ, 8% στην Ελληνική Λύση, 3,4% στη Νίκη, 3% στη Νέα Αριστερά, 2,9% στην Πλεύση Ελευθερίας, 2,3% στο ΜεΡΑ 25 και 1,8% στους Σπαρτιάτες.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, εκ των πραγμάτων πρέπει να θέσει ως πρώτο στόχο τη νίκη έστω με διαφορά… μίας ψήφου επί του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, προκειμένου να περιορίσει την… γκρίνια στο εσωτερικό του κόμματος. Όμως το ίδιο επιδιώκει και ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος βρέθηκε υπό πίεση μετά το συνέδριο και διολίσθησε στην τρίτη θέση, αλλά τώρα βλέπει ότι με… χείρα βοηθείας από τον Λοβέρδο, μπορεί να κερδίσει τη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές και να καταφέρει μια μικρή νίκη σε επίπεδο εντυπώσεων, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εννοείται ότι μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με 2-3 μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, θα τον αποδυναμώσει εντός Βουλής, οπότε, μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύμα εσωστρέφειας τους συντρόφους. Το ίδιο όμως μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη…
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό που φτάνει στο 42,5%, ενώ στη δεύτερη θέση με 12% πέρασε ο Στέφανος Κασσελάκης και στην τρίτη θέση υποχώρησε ο Μίμης Ανδρουλάκης με 11,8%. Έχουμε ξαναγράψει από τη στήλη ότι το αντι-μητσοτακικό μέτωπο δεν μπορεί να αθροίσει μελλοντικά τις δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, καθώς θα έχουν σημαντικές απώλειες και οι δύο. Ο ΣΥΡΙΖΑ προς τα αριστερά του και το ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά του.
Από την άλλη, είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα ευρήματα σε σχέση με το κριτήριο της ψήφου στις Ευρωεκλογές και αυτό πρέπει να προβληματίσει τόσο το κυβερνών κόμμα, όσο και τα άλλα, πάλαι ποτέ, κόμματα εξουσίας. Το 53,9% δηλώνει ότι θα επηρεαστεί περισσότερο από τα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας, το 26,1% από τις προσωπικότητες των υποψηφίων και μόνο το 18,8% θα επηρεαστεί από τα ευρωπαϊκά θέματα. Επίσης, το 42,1% θέλει στις ευρωεκλογές να στείλει μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση, το 35,4% να στηρίξει το κόμμα που συνήθως επιλέγει και το 17,5% να στηρίξει την κυβέρνηση.
Επιπλέον, το 40,6% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι είναι πολύ και αρκετά πιθανό στις ευρωεκλογές να ψηφίσει διαφορετικό κόμμα από αυτό που ψήφισε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, ενώ το 57,3% το θεωρεί λίγο ή καθόλου πιθανό. Πραγματικός… αχταρμάς δηλαδή και μάλλον θα δούμε πολλά και εντυπωσιακά τη βραδιά των Ευρωεκλογών. Βέβαια, καίριο ρόλο θα διαδραματίσει και ο καιρός στις 9 Ιουνίου, ο οποίος, λογικά θα αυξήσει την αποχή, καθώς οι περισσότεροι θα ξεχυθούν στις παραλίες ή, αν έχει συννεφιά, θα πάνε να φάνε… κοψίδια!
Σε σχέση με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κασσελάκης, σύμφωνα με την GPO, αποδυναμώθηκε και μάλλον αποδυναμώθηκε μετά το συνέδριο. Αυτή είναι η άποψη του 61,2% των ερωτηθέντων στο σύνολο, ενώ στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ποσοστό 30,2% που ασπάζεται αυτήν την άποψη, σε αντίθεση με το 69,8% που υποστηρίζει ότι ενισχύθηκε ή μάλλον ενισχύθηκε.
Συνεπώς, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγει δεύτερο κόμμα, τότε μπορεί να αρχίσει ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας, καθώς 1 στους 3 είναι απέναντι στην ηγεσία. Το επιχείρημα αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 46,2% πιστεύουν ότι ο Τσίπρας είχε ως στόχο να αποδυναμώσει τον Κασσελάκη, ενώ το υπόλοιπο 53,8% δεν ασπάζεται αυτήν την άποψη. Άρα μιλάμε για ένα σκληρό “μπρα ντε φερ” και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο το θέμα του πόθεν έσχες του Στέφανου Κασσελάκη, το οποίο προέκυψε μέσω… καραμπόλας που έγινε με τον πρώην οικονομικό διευθυντή του κόμματος, τον οποίο είχε διορίσει και εμπιστευόταν τυφλά ο Τσίπρας! Ο Κασσελάκης πέφτει “θύμα” του νόμου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο και μόνο για να στριμώξει τον Μητσοτάκη και τη σύζυγο του Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Έτσι, ήρθε η… θεία δίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πέφτει στο… κεφάλι του Κασσελάκη, ο οποίος, στη συνέντευξη του στο Mega, λίγο πριν παρουσιαστεί για να εκπληρώσει τις… 20ήμερες στρατιωτικές υποχρεώσεις του, χαρακτήρισε ως λάθος τον συγκεκριμένο νόμο. Σωστά αναφέρει ότι αυτός φέρνει χρήμα απέξω και δεν εξάγει χρήμα.
Ωστόσο, όπως ακριβώς έμαθε ότι πρέπει να εκπληρώσει ένα μέρος των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, θα έπρεπε να ξέρει ή να φροντίσει να έχει ανθρώπους, οι οποίοι θα τον ενημέρωναν ότι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και κρατικοί λειτουργοί από τη στιγμή που θα πιάσουν δουλειά, έχουν μπροστά τους 90 ημέρες για να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες ως υπόχρεοι. Κανείς δεν τον κατηγόρησε για κάτι, πλην της αμέλειας του να γνωρίζει για την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες. Μια τέτοια σοβαρή αμέλεια δεν περιποιεί τιμή για το προφίλ του, αλλά αντιθέτως, αποτελεί παιδαριώδες λάθος, με το ελαφρυντικό της μακροχρόνιας απουσίας του στις ΗΠΑ. Τουλάχιστον, δεν γίνεται να “πετάει την μπάλα στην εξέδρα”. Αντί να απαντά, εξαπολύει επιθέσεις, οι οποίες κατευθύνονται από έναν αρρωστημένο εγωισμό και μια παιδιάστικη αλαζονεία, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στον… τοίχο!