Κυριακή, 27 Απριλίου, 2025
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα
Αρχική HOT NEWS

Γκ. Χαρδούβελης: Προς το μέσο όρο της Ευρώπης τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια – 4η καλύτερη χώρα η Ελλάδα σε σταθερότητα τραπεζικού συστήματος

TechTeam από TechTeam
08/10/2024 06:00
σε HOT NEWS, ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
A A
64
SHARES
137
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Για τη σημερινή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, τη μεγάλη απόσταση που έχουν διανύσει τα τελευταία χρόνια, και τις προοπτικές τους στο απαιτητικό και γεμάτο προκλήσεις εγχώριο και παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, μίλησε σήμερα ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Γκίκας Α. Χαρδούβελης, στο συνέδριο “Risk Management & Compliance 2024”.

Ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι οι τράπεζες διεθνώς έχουν συγκριτικά μικρότερο μέγεθος κεφαλαιοποίησης σε σχέση με τις τεχνολογικές εταιρίες-κολοσσούς. Ωστόσο, η συστημική τους σημασία είναι μεγάλη λόγω της υψηλότερης μόχλευσης και της πολύπλευρης παρουσίας τους στην οικονομία. Σε σχέση με τις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν συγκριτικά μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό επειδή ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι κατακερματισμένος λόγω της απουσίας τραπεζικής ένωσης και του υψηλότερου κόστους του εποπτικού πλαισίου. Όσον αφορά την Ελλάδα, το σχετικό μέγεθος και η κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα είναι μικρότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι την τελευταία δεκαετία οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει σημαντικά τη θέση τους και τα χρηματοοικονομικά τους μεγέθη, με οδηγό την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (δανείων) έχει συρρικνωθεί σημαντικά σε μονοψήφιο ποσοστό, ενώ υπάρχει περιθώριο και σημειώνεται περαιτέρω βελτίωση προς τον μέσο όρο της Ευρώπης. Επιπλέον, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών είναι ισχυροί και πολύ κοντά στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ οι δείκτες ρευστότητας υπερβαίνουν κατά πολύ τα ελάχιστα απαιτούμενα και τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Στα τελευταία stress tests του 2023, οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες αναδείχτηκαν στην 5η, 12η, 13η, και 19η θέση ανάμεσα σε 109 συστημικές τράπεζες, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας ως την 4η καλύτερη χώρα από πλευράς σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος στην ΕΕ-27 και την 1η στη Νότια Ευρώπη.

Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι μετά πολλά χρόνια συρρίκνωσης και αναδιάρθρωσης που κληροδότησε η δεκαετής ελληνική κρίση, εδώ και δύο χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί και καταγράφουν ισχυρή θετική κερδοφορία. Ξεκίνησαν να μοιράζουν μέρισμα στους μετόχους τους, σηματοδοτώντας έτσι την απόλυτη επάνοδο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα, και προσελκύουν το ενδιαφέρον των διεθνών μακροπρόθεσμων επενδυτών. Αυτό άλλωστε έδειξε την προηγούμενη εβδομάδα και η πολύ μεγάλη ζήτηση από τους επενδυτές αυτούς για τη μετοχή της Εθνικής, η οποία στη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας, ήταν 12 φορές μεγαλύτερη από την προαναγγελθείσα προσφορά των μετοχών.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, ένα ανοικτό ερώτημα σήμερα είναι αν η ισχυρή κερδοφορία θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα, σε ένα περιβάλλον αναμενόμενης πτώσης των παρεμβατικών επιτοκίων από την ΕΚΤ. Ανέφερε ότι η κερδοφορία μπορεί να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, κυρίως λόγω της αύξησης των εργασιών των τραπεζών σε μια οικονομία που συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι στο επίκεντρο της προσοχής των ρυθμιστικών αρχών βρίσκεται τελευταία και η ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων, καθότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά τους κεφάλαια σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τη διεθνή επενδυτική κοινότητα καθώς, πρώτον, ο αναβαλλόμενος φόρος μειώνεται εξ ορισμού με την πάροδο του χρόνου, και δεύτερον, τα κεφάλαια των τραπεζών διαρκώς αυξάνονται από το τμήμα της κερδοφορίας, που δεν μοιράζεται ως μέρισμα.

Πιο μακροπρόθεσμα, μια μεγάλη πρόκληση για τον τραπεζικό τομέα στην Ευρώπη και την Ελλάδα αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Οι τράπεζες χρειάζονται να παραμένουν ανταγωνιστικές απέναντι σε εταιρείες Fintech και Big tech. Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, έχοντας καλύψει σε μεγάλο βαθμό την απόσταση που τις χώριζε από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Έχουν επιδοθεί σε προγράμματα μετασχηματισμού, συνεργάζονται με εταιρείες Fintech και επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στην ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες πρωτοπορούν σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG). Η εταιρική τους διακυβέρνηση ακολουθεί υψηλά διεθνή πρότυπα, ενώ αποτέλεσε οδηγό για την αντίστοιχη νομοθεσία των εισηγμένων επιχειρήσεων του χρηματιστηρίου το 2020.

Οι ελληνικές τράπεζες πρωτοστατούν και στην πράσινη μετάβαση, καθώς ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδοτικής τους δραστηριότητας στα πλαίσια του Ταμείου Ανάκαμψης έως σήμερα είναι προσανατολισμένο σε αυτό τον σκοπό. Επίσης, οι τράπεζες δημιούργησαν υποδομές, όπως την πλατφόρμα ESG.gr για την πράσινη μετάβαση, και το σύστημα ESG scoring των επιχειρήσεων.

Τέλος, οι τράπεζες χαίρουν της εμπιστοσύνης των πολιτών ως αξιόπιστος θεματοφύλακας των αποταμιεύσεών τους και ως πρόθυμος πάροχος δανείων με ανταγωνιστικά επιτόκια. Μάλιστα βρίσκονται σταθερά κοντά στην ελληνική οικογένεια με δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Συγκεκριμένα, την τελευταία 5ετία η κοινωνική προσφορά των τραπεζών, υπό μορφή στήριξης στο ελληνικό Δημόσιο και τα νοικοκυριά, έφτασε περίπου τα 400 εκ. ευρώ. Παρά τους περιορισμένους βαθμούς ελευθερίας που έχουν μέσα στο στενό κανονιστικό πλαίσιο που επιβάλλει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός στις ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες, το βλέμμα των ελληνικών τραπεζών ήταν και παραμένει στραμμένο στην κοινωνία.

Ετικέτες: Χαρδούβελης
Προηγούμενο Άρθρο

Λίβανος: Νέες εντολές εκκένωσης εξέδωσαν οι IDF – Μπαράζ ρουκετών κατά Ισραήλ από Χούθι και Χεζμπολάχ

Επόμενο Άρθρο

Καιρός: «Καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου» μέσα στον Οκτώβριο – Η ανάρτηση Κολυδά

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Παύλος Μυλωνάς: Η Εθνική Τράπεζα πέτυχε τους επιχειρηματικούς της στόχους – Μέρισμα 332 εκατ. ευρώ στους μετόχους

25/07/2024 | 19:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκίκας Χαρδούβελης ( Εθνική Τράπεζα): Mεγάλες ευκαιρίες για τις τράπεζες από την πράσινη μετάβαση

29/06/2022 | 16:03
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκίκας Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Ο πόλεμος οδηγεί προς σημαντικές αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας

18/03/2022 | 19:43
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαρδούβελης: Η Εθνική διεκδικεί και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία

21/12/2021 | 19:37
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Τράπεζα: Ο Γκίκας Χαρδούβελης στην Επιτροπή Ελέγχου

22/09/2020 | 21:06
Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει...

Πανωλεθρίαμβος

21/02/2017 | 17:10
Load More
Επόμενο Άρθρο
ΚΑΙΡΟΣ. Σάββατο 24 Αυγούστου 2024  (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Καιρός: «Καλοκαιράκι του Αγίου Δημητρίου» μέσα στον Οκτώβριο – Η ανάρτηση Κολυδά


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Σεισμός στη Μήλο: Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι για την Ελλάδα και τον κίνδυνο νέου μεγάλου σεισμού

    694 shares
    Share 278 Tweet 174
  • Άγρια επίθεση Τραμπ σε Πούτιν: «Μήπως δεν θέλει να σταματήσει τον πόλεμο; Μήπως πρέπει να τον αντιμετωπίσω διαφορετικά;»

    295 shares
    Share 118 Tweet 74
  • Καιρός: Τελευταία ημέρα άστατου καιρού η Κυριακή, μετά θυελλώδεις βοριάδες – Που θα βρέξει

    235 shares
    Share 94 Tweet 59
  • ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Στον αέρα οι αγρότες: Καθυστερήσεις, και αδικίες στις συνδεδεμένες 2024- Τι γίνεται με το ΟΣΔΕ 2025

    168 shares
    Share 67 Tweet 42
  • Η Αγία Σοφία άντεξε τα 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη – Πώς βγήκε αλώβητη (και από αυτόν) τον σεισμό

    222 shares
    Share 89 Tweet 56
  • Σεισμός αισθητός στην Αθήνα – Φόβοι για μεγάλο σεισμό λόγω Τουρκίας

    1001 shares
    Share 400 Tweet 250
  • Εκτακτο ΤΩΡΑ-Τραμπ, Ζελένσκι και κρυφές διεργασίες στη Ρώμη: Η κηδεία του Πάπα ως «άτυπη σύνοδος» για την Ουκρανία

    72 shares
    Share 29 Tweet 18
Tilegrafimanews- Χρηστικά και επίκαιρα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • //ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ//
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch