Αν σε κάτι μοιάζει η ελληνική με την ιταλική κουζίνα, είναι πως οι παραδοσιακές της συνταγές είναι απλές, φτωχικές θα τις έλεγε κανείς, αλλά παράλληλα απίστευτα νόστιμες.
Θα φανταζόσουν πως μια από τις πιο διάσημες και νόστιμες μακαρονάδες στην Ιταλία γίνεται στην πραγματικότητα μόνο με τρία υλικά. Το Cacio e pepe είναι ένα πιάτο που όπως υποδηλώνει και το όνομά του περιλαμβάνει, πέραν των ζυμαρικών δηλαδή, τυρί και φρέσκο, μαύρο πιπέρι.
Για πιο απολαυστική γεύση, εμείς δένουμε ελαφρά τη σάλτσα με λίγο φρέσκο βούτυρο και προσθέτουμε δύο είδη τυριών, εκτός δηλαδή από την κλασική παρμεζάνα και λίγο πεκορίνο.
Υλικά
Καλό θαλασσινό αλάτι
160 γρ ζυμαρικά (ταλιολίνι, μπουκατίνι ή σπαγγέτι)
3 κ.σ. βούτυρο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3/4 του φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα
1/3 του φλιτζανιού τριμμένο πεκορίνο
Εκτέλεση
Βάζουμε σχεδόν 3 λίτρα νερό σε μεγάλη κατσαρόλα να βράσει. Προσθέτουμε αλάτι αφού αρχίσει να κοχλάζει και ρίχνουμε τα ζυμαρικά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Βράζουμε δύο λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας
Με μια κουτάλα κρατάμε 3/4 του φλιτζανιού από το νερό στο οποίο έβρασαν τα μακαρόνια και στραγγίζουμε τα υπόλοιπα ζυμαρικά
Λιώνουμε σε σκεύος 2 κ.σ. βούτυρο και προσθέτουμε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφού δώσουμε ένταση στο μπαχαρικό, προσθέτουμε το νερό που κρατήσαμε από τον βρασμό και αφήνουμε να πάρει βράση
Συμπληρώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και τα ζυμαρικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο πολύ χαμηλό. Προσθέτουμε την παρμεζάνα, ανακατεύοντας να λιώσει
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε και το πεκορίνο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα να λιώσει το τυρί και να στέκεται στα ζυμαρικά
Μεταφέρουμε σε πιάτο και σερβίρουμε με έξτρα πιπέρι και τυρί