Κακοκαιρία με διάρκεια και ραγδαιότητα – «Θέλει προσοχή»
Ειδήσεις: Για παρατεταμένο βροχερό σκηνικό ιδιαίτερα στα δυτικά προειδοποιεί ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Όλη η εξέλιξη του καιρού.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
Για σήμερα Τετάρτη η μέρα ξεκινά με άστατο καιρό προς τα βορειοδυτικά τμήματα και τις επόμενες ώρες θα έχουμε βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα δεν περιμένουμε κάτι το αξιόλογο. Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα της βορειοδυτικής χώρας θα εξαπλωθούν και σε άλλες περιοχές του δυτικού κορμού και θα ξεκινήσει έτσι να μας επηρεάζει το βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Ιταλίας που θα προκαλέσει την πρώτη σοβαρή κακοκαιρία για το φετινό φθινόπωρο.
Όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος του Open η κακοκαιρία θα έχει δύο χαρακτηριστικά που είναι η διάρκεια καθώς τα προγνωστικά δεδομένα δεν την θέλουν να υποχωρεί πριν τα μέσα της νέας εβδομάδας, που σημαίνει ότι βροχερό θα είναι το σκηνικό το Σαββατοκύριακο και η ένταση των φαινομένων που θα έχουν «ραγδαιότητα». Δηλαδή, μεγάλος όγκος νερού θα πέφτει σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πλημμυρών.
Οι περιοχές που θα δεχτούν τις περισσότερες βροχές είναι τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Δηλαδή τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία και η δυτική Θεσσαλία. Όσο πιο νότια και ανατολικά βρίσκεται κανείς τόσο λιγότερο θα καταλάβει την κακοκαιρία αυτή. Ιδίως σε Κυκλάδες και Κρήτη δεν προβλέπονται βροχές.
Τα δύο ατμοσφαιρικά βουνά
Όλα τα παραπάνω θα συμβούν καθώς η Ελλάδα θα βρεθεί ανάμεσα σε δύο ατμοσφαιρικά βουνά. Από τα δυτικά τμήματα της Ευρώπης υψώνεται ένα θερμό ατμοσφαιρικό βουνό (θερμός αντικυκλώνας), ενώ προς τα βορειοανατολικά υψώνεται αντίστοιχα ένα ψυχρό ατμοσφαιρικό βουνό (ψυχρός αντικυκλώνας). Τα βουνά στην ατμόσφαιρα εμφανίζουν αργή κίνηση – τροποποίηση στον χρόνο και αυτός είναι και ο λόγος (σε συνάρτηση και με τη θέση που αυτά έχουν πάρει) για την ανομβρία σε πολλές περιοχές της χώρας ή και το πρόωρο χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό ιδιαίτερα στα ανατολικά και βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο ατμοσφαιρικών βουνών συνιστά ένα πλανητικό κύμα στην ανώτερη ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα όμως με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία μία κακοκαιρία (βαρομετρικό χαμηλό) από την βορειοδυτική Ευρώπη, θα καταφέρει να «ξεγελάσει» το θερμό ατμοσφαιρικό βουνό και στην ουσία κινούμενο αρκετά γρήγορα θα προλάβει το θερμό βουνό από τη δυτική Ευρώπη και άρα θα μπορέσει να ανοίξει τον δρόμο ώστε να φτάσει μέχρι και τη χώρα μας. Στην πορεία του όμως θα συναντήσει το ψυχρό βουνό προς τα βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης και θα αναγκαστεί να εγκλωβιστεί προς την περιοχή της Αδριατικής, της Ιταλίας και του Ιονίου πελάγους. Θα μείνει μέσα εκεί για αρκετές ημέρες παίρνοντας τροφοδοσία από τον συνδυασμό του ψυχρού αέρα που θα κινείται καθώς θα συνδυάζεται με το ψυχρό βουνό βορειοανατολικότερα με τα θερμά θαλάσσια νερά των αυτών γεωγραφικών διαμερισμάτων.