Με τα στοιχεία από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου να είναι «οδηγός», «κλειδώνουν» τα επόμενα εικοσιτετράωρα τα μέτρα και οι παρεμβάσεις που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι έκδηλος ο προβληματισμός για τις δημοκοπικές απώλειες, καθώς η Ν.Δ. αυτή τη στιγμή, σύμφωνα και με τη χθεσινή (02.08.2024) δημοσκόπηση της MRB για το Open, κινείται κοντά στα ποσοστά που έλαβε στις ευρωεκλογές, στην παράμετρο δηλαδή του 28%. Και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.
Βασικός στόχος είναι να ανατραπεί αυτό το κλίμα δυσαρέσκειας, μέσα από… στοχευμένες πρωτοβουλίες σε… στοχευμένες κοινωνικές, επαγγελματικές και ηλικιακές ομάδες, που όπως φάνηκε στην ευρωκάλπη, πήραν αποστάσεις από τη Ν.Δ..
«Υπάρχει πλήρης εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία και έχουμε μπροστά μας τρία καθαρά χρόνια χωρίς άλλες εκλογικές διαδικασίες για να προχωρήσουμε παρεμβάσεις με κοινωνικό αποτύπωμα» δηλώνει κυβερνητικός παράγοντας στο newsit.gr, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται στην αύξηση των εισοδημάτων, ώστε να ελαφρυνθεί η καθημερινότητα των πολιτών σε σχέση με το υψηλό κόστος ζωής.
Ποιες κατηγορίες πολιτών αφορούν τα μέτρα
Υπό αυτό το πρίσμα, στο «καλάθι» του Πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ εστιάζει στους:
-Νέους και τα νέα ζευγάρια, μέσα από τις εξαγγελίες για το μείζον πρόβλημα της στέγης και το δημογραφικό, με την επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου» (θα καλύπτει επιπλέον 30.000 δικαιούχους έως 50 ετών), την προώθηση του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή», την αύξηση στο επίδομα τέκνων αλλά και την πρόσβαση των παιδιών σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις.
-Πολύτεκνους, με τα προνόμια να αφορούν και σε τρίτεκνους (εξομοίωση των δύο κατηγοριών).
– Ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι παραδοσιακά ήταν κοντά στη Ν.Δ., αλλά στις ευρωεκλογές διαμαρτυρήθηκαν με την ψήφο τους για τα νέα φορολογικά μέτρα. Τώρα σχεδιάζονται βελτιώσεις στο τεκμαρτό σύστημα υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος.
– Γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ, οι οποίοι αναμένεται να δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους, ως κίνητρο, μεταξύ άλλων, για την ένταξη τους στο δημόσιο σύστημα υγείας. Τομέας τον οποίο οι πολίτες ιεραρχούν ψηλά στον κατάλογο αυτών που τους «πληγώνουν».
-Δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι, εφόσον επιτυγχάνουν τους στόχους, θα επιβραβεύονται με μπόνους δύο μισθών.
-Συνταξιούχους. Μία κοινωνική ομάδα, στην οποία επίσης «επενδύει» η κυβέρνηση και σχεδιάζει αύξηση των κύριων συντάξεων, σε ποσοστό 2% έως 3%, αλλά και μείωση της επιβάρυνσης τους από την εισφορά αλληλεγγύης.
Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο και στους αγρότες, για τους οποίους έχει εξεταστεί να ανακοινωθεί μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
«Τετραετία αύξησης των εισοδημάτων»
Ο πρωθυπουργός από τη συμπρωτεύουσα θα δεσμευτεί ότι η δεύτερη τετραετία θα είναι η τετραετία αύξησης των εισοδημάτων, και να εκφράσει τη βεβαιότητα ότι το 2027 ο μέσος μισθός θα ανέλθει στα 1.500 ευρώ μεικτά και ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ.
Αυξήθηκαν οι μισθοί άνω των 1000 ευρώ.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δημοσιοποίησε χθες (02.09.2024) τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ που παρουσιάζουν τη βελτίωση στις αμοιβές των μισθωτών από το 2019 έως σήμερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το ποσοστό των εργαζομένων μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα που λαμβάνει μισθό άνω των 1.000 ευρώ έχει αυξηθεί κατά 49% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 (ήταν 30,7% και έχει πάει 45,7%).
Όπως δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης, οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό από 1000 έως 1500 ευρώ αυξήθηκαν κατά 11,9% και εκείνοι που αμείβονται με μισθό πάνω από 1500 ευρώ αυξήθηκαν κατά 3,1%.
Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό έως 1000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ του Ιουλίου του 2024, αποτελούν σήμερα το 54,3% των εργαζομένων, ενώ τον ίδιο μήνα του 2019 μισθό έως 1000 ευρώ λάμβανε το 69,3% των εργαζομένων (μείωση σήμερα κατά 15%).
«Η πρόοδος αυτή καταδεικνύει αφενός ότι όλες οι πολιτικές μας στην αγορά εργασίας την τελευταία πενταετία αποδίδουν και αφετέρου ότι μεθοδικά κάνουμε βήματα για να φτάσουμε πιο κοντά στον στόχο μας που είναι η σύγκλιση με την Ευρώπη, τόσο σε επίπεδο αύξησης των θέσεων απασχόλησης, όσο και αμοιβών των εργαζομένων» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.