Κρούσματα στρεπτόκοκκου διαπιστώνονται σε αρκετές περιοχές της χώρας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετά σχολεία να μείνουν κλειστά για λόγους απολύμανσης και ασφάλειας
Έπειτα την Καλαμαριά, νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε σχολεία του Ωραιοκάστρου, των Σερρών, της Κρήτης και της Αττικής. Ο συναγερμός σήμανε στις 20 Μαΐου, όταν και έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου ενός 5χρονου παιδιού στη Θεσσαλονίκη.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, δηλώνει πως δεν χρειάζεται να κλείνουν τα σχολεία αλλά ούτε και να απολυμαίνονται για στρεπτόκοκκο.
«Κατανοητό είναι οι δήμοι και οι γονείς να θέλουν να κάνουν κάτι για να προστατεύσουν τα παιδιά τους, με αυτό όμως δεν θα προστατεύουν και είναι σίγουρο. Και μάλιστα μπορεί να τα εκθέτουν. Άρα δεν χρειάζεται να κλείσει το σχολείο, δεν χρειάζονται απολυμάνσεις, δεν ωφελεί καθόλου, μπορεί να κάνει και κακό. Παράκληση: Να σταματήσουν να κλείνουν τα σχολεία και να σταματήσουν τις απολυμάνσεις», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Τα κλειστά σχολεία λόγω στρεπτόκοκκου
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Βύρωνα αναφέρει πως κλειστά θα είναι τη Δευτέρα το 1ο και το 5ο νηπιαγωγείο «λόγω πολλών κρουσμάτων στρεπτόκοκκου».
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου το 2ο δημοτικό σχολείο και το 9ο νηπιαγωγείο Καλαμαριάς, καθώς διαπιστώθηκε κρούσμα στρεπτόκοκκου σε μαθήτρια, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο αρμόδιος δήμος, σε συνέχεια της απόφασης για το σχολικό συγκρότημα της Πλατείας Σκρα.
Η απόφαση ελήφθη, όπως διευκρινίζεται, για προληπτικούς λόγους και στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Το σύνολο των σχολικών εγκαταστάσεων των σχολείων στην οδό Παπάγου, θα απολυμανθεί πλήρως, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής επαναλειτουργία τους.
Κρούσμα στρεπτόκοκκου εντοπίστηκε και σε παιδί που φοιτά στο 6ο Νηπιαγωγείο Ωραιοκάστρου, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του ο δήμος.
Η δημοτική αρχή, σε άμεση συνεργασία με τη διεύθυνση του νηπιαγωγείου, προχώρησε άμεσα σε προληπτική απολύμανση όλων των χώρων της σχολικής μονάδας, θέτοντας ως προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών και του προσωπικού. Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Το νηπιαγωγείο αύριο θα λειτουργήσει κανονικά.
Αυξάνονται τα κρούσματα στην Κρήτη
Κλειστό για προληπτικούς, όπως ανακοινώθηκε, λόγους, θα μείνει τη Δευτέρα το Νηπιαγωγείο Καστελλίου, στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, καθώς τρία παιδιά που φοιτούν σε αυτό βγήκαν θετικά σε τεστ για στρεπτόκοκκο.
Την εξέλιξη γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος επισημαίνει ότι θα γίνουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις. Τονίζει επίσης πως οι γονείς των παιδιών που υποβλήθηκαν σε τεστ ή υποβληθούν σε τεστ σε φαρμακείο ή έχουν συμπτώματα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε παιδίατρο ή μονάδα υγείας.
Αναλυτικά ο Δήμαρχος Μινώα αναφέρει: «Μετά τα θετικά τεστ στρεπτόκοκκου σε 3 παιδιά του νηπιαγωγείου Καστελλίου, το νηπιαγωγείο Καστελλίου Δευτέρα θα παραμείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους και για να γίνουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις. Οι γονείς των παιδιών που υποβλήθηκαν σε τεστ ή υποβληθούν σε τεστ σε φαρμακείο ή έχουν συμπτώματα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα σε παιδίατρο ή μονάδα υγείας. Ήδη έχουμε ενημερώσει προφορικά, τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη διεύθυνση δημόσιας υγείας της Περιφέρειας και τα Κέντρα υγείας».
Κλειστό για προληπτικούς λόγους, σήμερα θα παραμείνει και νηπιαγωγείο στο Ρέθυμνο. Διαπιστώθηκαν κρούσματα στρεπτόκοκκου σε μαθητές και μαθήτριες του σχολείου και συγκεκριμένα στο 2ο Νηπιαγωγείο Ατσιποπούλου Ρεθύμνου.
Η απόφαση ελήφθη σύμφωνα με τη Δημοτική αρχή, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου ενώ θα ακολουθηθούν τα ενδεδειγμένα υγειονομικά πρωτόκολλα σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.
Κρούσματα και στις Σέρρες
Προσωρινή αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων, λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στρεπτόκοκκου, αποφάσισε και ο Δήμος Σερρών.
Με ανάρτηση της, η δήμαρχος Βαρβάρα Μητλιάγκα ενημερώνει τους πολίτες ότι ο δήμος Σερρών έχει τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, έπειτα από την επιβεβαίωση κρουσμάτων στρεπτοκοκκικής λοίμωξης (ομάδας Α β-αιμολυτικού στρεπτόκοκκου – GAS) σε μαθητές των παρακάτω σχολικών μονάδων: 4ο – 17ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, 8ο – 25ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών.
Σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, αποφασίστηκε η προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ανωτέρω σχολείων για τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2025, προκειμένου να πραγματοποιηθούν προληπτικές απολυμάνσεις και να διασφαλιστεί η υγειονομική ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού